Şengal'de Sadece Peşmerge Olacak - Son Dakika
Güncel

Şengal'de Sadece Peşmerge Olacak

Irak'ta Musul'un Şengal ilçesinde gerginlik yaşayan Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) ile Kürdistan Yurtseverler Birliği'nin (KYB) anlaştığı bildirildi.

14.04.2015 15:13
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Irak'ta Musul'un Şengal ilçesinde gerginlik yaşayan Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) ile Kürdistan Yurtseverler Birliği'nin (KYB) anlaştığı bildirildi.

Aynı zamanda KYB merkez kurul üyesi olan Şengal Savunma Gücü Komutanı Haydar Şeşo, Mesut Barzani'nin çağrısına uyarak, Şengal'de Peşmerge Bakanlığı'na bağlı hareket etme kararı aldıklarını söyledi. Süleymaniye kentinde KYB sözcülerinden Latif Nerweyi ile basın toplantısı düzenleyen Şeşo, "Bana bağlı olan Şengal Savunma Gücü artık Peşmerge'dir. Peşmerge Bakanlığı'na bağlıyız" dedi.

DAEŞ saldırıları başladığında Şengal Savunma Gücü'nün kurulduğunu hatırlatan Şeşo, o dönem Peşmerge Bakanlığı'na başvurduğunu ancak herhangi bir cevap ve yardım alamadığını ileri sürdü. Irak merkezi hükümetinin kendilerine silah yardımı yaptığını ve tüm güçlerin maaşını ödediğini belirten Şeşo, artık Peşmerge Bakanlığı'na bağlı olarak DAEŞ ile mücadele edeceklerine ifade etti.

Şeşo, sadece Kürt yönetiminden emir aldıklarını, Heşdi Şabi'ye bağlı oldukları iddiasının doğru olmadığını dile getirdi.

Farklı inanç ve kültürleriyle bilinen ve Kürtçenin Kurmanci lehçesiyle konuşan Yezidi halkın yaşadığı Musul'un Şengal ilçesinde ağırlıklı olarak KDP Peşmergeleri bulunuyor. KYB'ye bağlı Kasım Şeşo'nun komutanlık ettiği silahlı gücün, bölgede Peşmergeden bağımsız ayrı bir güvenlik gücü gibi hareket etmesi rahatsızlık oluşturmuş, bunun üzerine Şeşo gözaltına alınmıştı. KYB'nin sert tepki gösterdiği gözaltıyı Mesut Barzani savunmuştu. Barzani, Şengal'de Peşmerge dışında hiçbir gücün varlığına izin vermeyeceklerinin altını çizmişti. Barzani, daha önce PKK ve örgüte yakın silahlı grupların Şengal'de kanton kurma girişimine de tepki göstermiş ve kanton girişimi için "karton" benzetmesinde bulunmuştu.

Şengal Savunma Gücü Komutanı Haydar Şeşo, Heşdi Şabi adına çalıştığı gerekçesiyle 5 Nisan'da gözaltına alınmış, 8 gün sonra serbest bırakılmıştı.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Şengal'de Sadece Peşmerge Olacak - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement