Somuncu Baba ve Hulusi Efendi Gürün'de Anıldı - Son Dakika
Yerel

Somuncu Baba ve Hulusi Efendi Gürün'de Anıldı

Hacı Bayram-ı Veli'nin hocası Somuncu Baba ile mutasavvıf Divan Şairi Osman Hulusi Ateş, Gürün ilçesinde düzenlenen bir panelle anıldı.

26.11.2012 14:40
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Hacı Bayram-ı Veli'nin hocası Somuncu Baba ile mutasavvıf Divan Şairi Osman Hulusi Ateş, Gürün ilçesinde düzenlenen bir panelle anıldı.

Hulusi Efendi Vakfı'nca organize edilen panel, Gürün Belediyesi Konferans Salonu'nda gerçekleştirildi. Balaban Abdurrahman Erzincani Cami İmam Hatibi Bekir Sıddık Durmuş'un Kur'an-ı Kerim tilavetiyle başlayan panelin açılışında konuşan Hulusi Efendi Vakfı Eğitim ve İlmi Araştırmalar Müdürü Resul Kesenceli, maneviyat büyüklerini anlamak için onlar gibi yaşamak ve insanlığa örnek olacak davranışlar öğütleyen tavsiyelerini yerine getirmek gerektiğini söyledi.

Somuncu Baba'nın Gürün'e uğrayarak çeşitli izler bıraktığını ve Darende'yle komşu olan ilçe insanlarının Hulusi Efendi tarafından da sevildiğini belirten Kesenceli, "Adını altın harflerle tarihe yazdıran Şeyh Edebali, Akşemseddin, Hacı Bayram-ı Veli ve Şeyh Hamid-i Veli'ler yetiştirdiği talebeleriyle yaşadıkları dönemlere önemli etkiler bırakmıştır. Yirmi birinci asırda da bu silsilenin evlatları tarihteki gibi milletimizin yücelmesine ışık tutan, yol gösterici ve irşat edici özelliklerini sürdürecektir" dedi.

Somuncu Baba, Hulusi Efendi ve Darende İlçesi'nin tanıtımının yapıldığı panelde, panelistler Somuncu Baba ve Osman Hulusi Ateş'i anlattı.

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Temel İslam Bilimleri Bölümü İslam Hukuku Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Abdullah Kahraman, büyüklerin hayatlarını örnek alarak yaşamını sürdürenlerin mutlu olacağını söyledi. Kahraman, "Somuncu Baba sadece Anadolu'da değil, aynı zamanda Rumeli'ye de ışıklar saçıp gülşenler oluşturmuştur. Somuncu Baba'nın talebelerinin imaret, cami, aşevi, medrese gibi hizmetlerle geniş bir kitleye sosyal alanda tesir ettiğini görüyoruz. Bütün bunlar doğru bir istikamet üzerine yaşayarak örnek olmakla gerçekleşmiş, bu zatların pergellerinin sabit ayağı dinin içerisinde olmuş, etrafına hizmetle faydalar sağlamıştır" diye konuştu.

Konya Necmettin Erbakan Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Temel İslam Bilimleri Hadis Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mahmut Yeşil de kitaplara ve ilme merakını Hulusi Efendi'nin "Okumanın hududu yoktur, insan okudukça öğreniyor, öğrendikçe cemiyete faydalı oluyor" sözünü hatırlattı. Hulusi Efendi'nin Kur'an ve sünnete bağlı olarak yaşamını sürdürdüğünü belirten Yeşil,

"Bir zorlukla karşılaştığı zaman Peygamberimiz Hazreti Muhammed, nasıl davranır diye düşünür onun yaptığı gibi yapmaya çalışırdı. İnsanlara Kur'an-ı Kerim'i mutlaka öğrenip anlamaya çalışılmasını tavsiye ederdi" ifadelerini kullandı.

Program sonunda Gürün Kaymakamı Ömer Kalaylı ve Belediye Başkanı Mehmet Aktaş tarafından panelistlere plaket ve çeşitli hediyeler verdi. Katılımcılara, panel sonunda Somuncu Baba Sebil Ekmeği dağıtıldı.

Muhabir: Aslan Tektaş/ Tuba Karahan

Yayıncı: Cemal Coşkun - SİVAS

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Somuncu Baba ve Hulusi Efendi Gürün'de Anıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement