Tarihi Suluhan'da Restorasyon Devam Ediyor - Son Dakika
Yerel

Tarihi Suluhan'da Restorasyon Devam Ediyor

Beypazarı ilçe merkezinde bulunan ve 1631'de Nasuhpaşa tarafından inşa edildiği kaydedilen Suluhan kervansarayında sürdürülen restorasyonun büyük bölümü tamamlandı.

10.09.2013 16:34

Beypazarı ilçe merkezinde bulunan ve 1631'de Nasuhpaşa tarafından inşa edildiği kaydedilen Suluhan kervansarayında sürdürülen restorasyonun büyük bölümü tamamlandı.

Yaklaşık 3 yıl önce Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından "yap işlet devret" modeliyle restoresi sürdürülen Suluhan kervansarayında restorenin yüzde 75'leri geçtiği bildirildi.

Restoreyi yapan firmaya 49 yıllığına işletme hakkı verilen Suluhan, 3 bin 500 metrekarelik bir alanı kaplıyor.

2014 yılı kasım ayının 16'sında restoresinin tamamlanması planlanan Suluhan kervansarayında, işi yapan firma yetkilisi Kamil Alkan Bakırel, Suluhan'ın giriş kapısından itibaren sağ taraf, kuzey yöndeki ana cadde, Demirciler Caddesi üzerinde Suluhan'a bitişik, hatta Suluhan kervansarayının mahzen kemerlerinin içinde bulunan dükkanlar yüzünden restore çalışmalarını sürdüremediklerini söyledi.

Dükkan sahipleriyle Vakıflar'ın anlaşamadığını belirten Bakırel, "Bahse konu olan yönde yapmamız gereken 6 kubbe bulunuyor. Dükkanlar kalkmadığı sürece o yönde bir çalışma yapmamız söz konusu olamaz" dedi.

Suluhan restoresinde yüzde 75'lik oranda restore çalışmalarını tamamladıklarını ifade eden Bakırel, şöyle konuştu:

"Suluhan'ın üst örtüsü, tesisat işleri, iç mekanların sıvaları tamamlandı. 6 kubbenin dışında kubbelerin tamamının kurşun kaplamaları tamamlandı. Yandaki dükkanların istimlak işi tamamlanmadan burada artık bir çalışma yapamayız. Bir an önce bu işin sonuçlanmasını bekleyeceğiz."

Belediye Başkanı Cengiz Özalp, Suluhan kervansarayının tamamlanmasının ardından ilçeye ayrı bir güzellik katacağını belirterek, "Biz de artık Suluhan'a bitişik dükkanların istimlak işinin bir an önce tamamlanmasını istiyoruz. Çünkü hediyelik eşya ve el sanatları dalında satış yapan tüm esnafı Suluhan'ın içinde toplamayı hedefliyoruz" diye konuştu.

Suluhan (Nasuhpaşa Hanı), klasik Osmanlı dönemi yapılarından. 1631 yıllarında inşa edilen yapıda 50 dolayında oda bulunuyor. Suluhan kervansarayının içinde geniş bir alan olarak bir kafeterya, lokanta yer alıyor. Avluya açılan alanın etrafında ise küçük dükkanlar bulunuyor. - Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Tarihi Suluhan'da Restorasyon Devam Ediyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement