Tayvan Liderinin Güney Çin Denizi'ndeki Ada Ziyareti - Son Dakika
Güncel

Tayvan Liderinin Güney Çin Denizi'ndeki Ada Ziyareti

PENGJIA Tayvan Lideri Ma Ying-jeou, Güney Çin Denizi'ndeki Pengjia adacığına düzenlediği ziyareti sırasında Asya'nın ihtilaflı sularında barış çağrısında bulundu.

09.04.2016 19:14
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

PENGJIA Tayvan Lideri Ma Ying-jeou, Güney Çin Denizi'ndeki Pengjia adacığına düzenlediği ziyareti sırasında Asya'nın ihtilaflı sularında barış çağrısında bulundu.

Ma, Çinlilerin 'Diaoyu' Japonların 'Senkaku' diye adlandırdıkları ihtilaflı ada bölgesinin yakınlarındaki Pengjia'ya düzenlediği ziyarette, deniz barışına ithafen dikilen bir heykelin açılışını yaptı

Törende, Japonya ile imzalanan balıkçılık anlaşmasının yıl dönümünü kutlayan Ma, "Çin ile barışçıl ilişkilerimizin olmasını ve Güney Çin Denizi'nde huzur bulabilmeyi umuyorum. Savaşın kazananı olmaz." dedi.

Ma, en son dört yıl önce ziyaret ettiği adacığa son üç hafta içinde iki kez propaganda gezisi düzenlemiş oldu.

Tayvan'ın 56 kilometre kuzeyinde bulunan, 40 Tayvanlının yaşadığı adacıkta bir meteoroloji istasyonu ve sahil güvenlik tesisleri bulunuyor.

Pengjia adacığı, resmi olarak Japonya'nın kontrolünde bulunan 'Senkaku' adalar bölgesinin 120 kilometre batısında yer alıyor.

Tayvan'a 170 kilometre, Çin'e 330 kilometre ve Japonya'ya bağlı Okinawa Adası'na 410 kilometre uzaklıkta bulunan Senkaku adaları üzerinde Çin ve Japonya'nın yanı sıra Tayvan da hak iddia ediyor.

Çin Ana Kıtası ile "dostça" ilişkiler içerisinde olan milliyetçi Kuomin Tang (KMT) partisine mensup Ma Ying-jeou, 2008'den bu yana Tayvan'ın liderliğini yapıyor.

Ma, ocak ayında Washington yönetiminin muhalefetine rağmen egemenlik ihtilaflarının yaşandığı Güney Çin Denizi'nde bulunan Tayvan'ın kontrolündeki Itu Aba Adası'na gitmişti. Ma'nın adayı ziyaret edeceği duyurusunun ardından, ABD Dışişleri Bakanlığı, kararın Washington için "hayal kırıklığı" yarattığını belirtmiş ve bu eylemin, Güney Çin Denizi'ndeki ihtilafların çözümüne "fayda sağlamayacağını" savunmuştu.

Ma, mayıs ayında başkanlık görevini, genel seçimlerden zaferle ayrılarak Tayvan'ın ilk kadın lideri seçilen Tsai Ing-wen'e devredecek. Çin ile ilişkilere "mesafeli" yaklaşan Demokratik İlerleyiş Partisi (DPP) lideri Tsai Ing-wen'e ada ziyaretine eşlik etmesi için temsilci göndermesi teklif edilmiş ancak DPP yönetimi bu teklifi geri çevirmişti.

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hua Çunying, başkent Pekin'de düzenlediği olağan basın toplantısında Ma'nın ada ziyaretine ilişkin "Çin'in toprak bütünlüğünü savunmak, boğazın her iki yakasındaki (Tayvan ve Çin) yurttaşların ortak sorumluluğudur" dedi. Çin, Tayvan'ın egemenliğini tanımıyor.

Çin ve Tayvan, yer altı kaynakları açısından zengin Güney Çin Denizi'nde başta Filipinler olmak üzere Vietnam, Brunei ve Malezya'nın da arasında bulunduğu bölge ülkeleriyle egemenlik tartışmaları yaşıyor. Güney Çin Denizi üzerinden yapılan gemi taşımacılığı ile dünya genelinde yılda yaklaşık 5 trilyon dolarlık ticaret gerçekleştiriliyor.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Tayvan Liderinin Güney Çin Denizi'ndeki Ada Ziyareti - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement