TBMM Genel Kurulu - Son Dakika
Politika

TBMM Genel Kurulu

TBMM Genel Kurulu

CHP Grup Başkanvekili İnce: "Meclis'e bir kadın arkadaşın türbanla girip girmemesi çok önemli değil, önemli olan bu. Meclis'in itibarını, onurunu kurtarmaktır, önemli olan Sayıştay raporlarını...

30.10.2013 18:43
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Meclis Genel Kurulu'nda, milletvekillerinin başörtüsüyle Meclis'e gireceklerine yönelik açıklamaları gündeme geldi.

AK Parti, Danışma Kurulu'nda uzlaşma sağlanamadığı için TBMM'nin çalışma saatleri ve öncelikli görüşülecek tasarı ve tekliflere yönelik grup önerisini, Genel Kurul gündemine getirdi.

Öneri aleyhinde söz alan CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce, 2008'de AK Parti eski Milletvekili Hüsnü Tuna'ya başörtüsüyle ilgili açıklamaları nedeniyle partisi tarafından ceza verildiğini anımsatarak, "Niye ceza verdiniz, niyetinizi erken söylediği için mi? 5 yıl sonra öğretmenler başı açık giremez diye karar mı çıkaracaksınız? 5 yıl sonra 3 yaşındaki çocuğa türban takılacak diyecek misiniz? 11 yıl bekleyip bugün niye gündeme getiriyorsunuz?" diye sordu.

İnce, seçimin yaklaştığını, istismar zamanı, istismar mevsiminin açıldığını savunarak, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Size o istismarı yaptırtmayacağız. Millete sizin nasıl ikiyüzlü politika izlediğinizi göstereceğiz. Hacca gitmiş, Allah kabul etsin, hiçbir itirazım yok. 'Temizlendim geldim' diye açıklama yapıyor. Kapanmayanlar kirli mi?  2,5 yıldır milletvekili, 1 kez kürsüye çıkmamış, sigortasız çalışan kadınları, atanamayan öğretmenleri konuşmamış, kadın sorunlarını anlatmamış. Demek ki sen militanca davranacaksın. Meclis'e bir kadın arkadaşın türbanla girip girmemesi çok önemli değil, önemli olan bu Meclis'in itibarını, onurunu kurtarmaktır, önemli olan Sayıştay raporlarının Meclis'e gelmemesidir, yolsuzluktur, hırsızlıktır, yetim hakkı yemek, din istismarcılığı yapmaktır, seçim yaklaşınca dini hatırlamaktır. Sayıştay raporları  gelmediyse Meclis'e hakaret yapılmıştır. İçinizde, 'Sen kimsin? Saytıştay TBMM adına denetim yapar, Meclis'e niye göndermiyorsun?' diyecek babayiğit yok."

-"Başörtüsü üzerinden siyaset yapmayı bırakın"

AK Parti Grup Başkanvekili Mihrimah Belma Satır da İnce'ye sataşma gerekçesiyle yanıt verdi.

İnce'nin konuşmasını büyük bir hayret ve şaşkınlıkla izlediğini dile getiren Satır, "Kadın üzerinden, din üzerinden, başörtüsü üzerinden siyaset yapmayı artık bırakın. Buradan ekmek çıkmaz. Hac vazifesini yerine getiren arkadaşlarımızdan bir kısmı veya tamamı, bundan sonraki özel hayatlarında başörtüsü kullanmaya karar vermişler, Meclis'e böyle gelme arzusundalar. Bu konularda izin, icazet olmaz. Özel hayatlarıyla ilgili aileleri, vicdanlarıyla verdikleri kararla birlikte, bundan sonra hayatlarını böyle devam ettirme kararı almışlar. Milletvekilleri olarak, buna saygı duyarız. Bu arkadaşlarımız, demokrasi, lailklik ve hukuk devleti olmanın gereği başörtüsüyle gelebilir. Bizler 24. Dönem milletvekilleri olarak, hoşgeldiniz deriz ve çalışmalarına devam eder" diye konuştu.

Konuşmaların ardından AK Parti'nin Meclis'in çalışma saatleri ve programa ilişkin grup önerisi kabul edildi.

Buna göre, Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun Tasarısı, Anayasa Mahkemesi'nin Kuruluşu ve Yargılama Usulleri Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapan Tasarı, Türkiye'nin Azerbaycan ile çeşitli alanlarda imzaladığı anlaşmaları onaylayan kanun tasarıları, gündemin ön sıralarına alındı.

Genel Kurul'da, 5 Kasım Salı günü sporda doping olaylarının belirlenmesine yönelik araştırma önergeleri görüşülecek.

Meclis Genel Kurulu'nda 12, 19 ve 26 Kasım salı günleri, birer saat boyunca sözlü sorular yanıtlanacak.

Bugün, Bir Üniversite Adı ile Bir İlçe Adının Değiştirilmesi Hakkında Kanun Teklifi'nin görüşmeleri tamamlanıncaya kadar çalışacak olan Genel Kurul, yarın saat 21.00, 5 Kasım Salı günü saat 24.00'e kadar mesai yapacak. Genel Kurul, 12, 19, 26 Kasım Salı günleri 15.00-20.00 saatleri, 13, 14, 20, 21, 27, 28 Kasım günleri 14.00-20.00 saatleri arasında çalışacak. - TBMM

Kaynak: AA

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement