Teb Kadın Akademisi - Son Dakika
Güncel

Teb Kadın Akademisi

Türk Ekonomi Bankası (TEB) KOBİ Bankacılığı Grubu Kıdemli Genel Müdür Yardımcısı ve Genel Müdür Vekili Turgut Boz, "Kadınların global kazanca etkisi 2007 yılında 9,8 trilyon dolar iken, 2017 tahmini 15,6 trilyon dolar" dedi.

15.10.2015 17:08
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türk Ekonomi Bankası (TEB) KOBİ Bankacılığı Grubu Kıdemli Genel Müdür Yardımcısı ve Genel Müdür Vekili Turgut Boz, "Kadınların global kazanca etkisi 2007 yılında 9,8 trilyon dolar iken, 2017 tahmini 15,6 trilyon dolar" dedi.

"Kadın KOBİ" ve girişimcileri desteklemek ve iş hayatındaki varlıklarını güçlendirmek amacıyla geçtiğimiz aylarda kadın girişimci ve KOBİ'lerin potansiyellerini en etkin şekilde kullanabilmesi için Kadın Bankacılığı hizmeti sunmaya başlayan TEB'in, kadın patronlara ulaşarak potansiyellerini açığa çıkarabilmelerine destek olmak amacıyla başlattığı "Kadın Akademisi"nin ilki bugün gerçekleştirildi.

TEB KOBİ Bankacılığı Grubu Kıdemli Genel Müdür Yardımcısı ve Genel Müdür Vekili Turgut Boz ile TEB KOBİ Bankacılığı Pazarlama ve İş Geliştirme Direktörü Simla Ünal'ın ev sahipliğindeki toplantının ilk konuğu, Aras Kargo Üst Yöneticisi (CEO) ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Evrim Aras oldu.

Toplantının açılışında konuşan Turgut Boz, tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de kadın iş gücünün ekonomideki yerinin giderek arttığına işaret etti.

Kadın iş gücünün kıymetinin her geçen gün daha fazla fark edildiğini belirten Boz, şunları söyledi:

"Buna rağmen ülkemizde özellikle kadın KOBİ ve işletme patronlarına finansmanın yanı sıra ihtiyaç duydukları alanlarda bilgi ve danışmanlık desteğinin bütünsel olarak sağlanmasında bazı halkaların eksik olduğunu görüyoruz.

Bu ihtiyaçtan yola çıkarak, 10 yıldan bu yana KOBİ Bankacılığı'nda benimsediğimiz ve bizi sektörde farklılaştıran 'Danışman Banka' anlayışımızı 'Kadın Bankacılığı' alanına taşıdık.

Aslında KOBİ Bankacılığı çatısı altında kadınlarımıza yönelik her zaman çalışmalarımız vardı. Fakat Türkiye'de ilk kez banka bünyesinde ayrı bir yapılanma oluşturarak kurduğumuz TEB Kadın Bankacılığı ile kadın patronlara odaklanarak onların iş hayatındaki ihtiyaçlarını bütünlüklü bir hizmet anlayışı ile ele almayı ve tamamen kendilerine özel çözümler geliştirmeyi amaçlıyoruz."

Türkiye ve dünya ekonomisinde kadınların iş gücüne katılımına ilişkin rakamları da paylaşan Boz, şu bilgileri verdi:

"Dünyada bugün KOBİ'lerin yüzde 37'sinin sahibi kadınlar. Kadınların iş gücündeki payı ise yüzde 40. Ekonomide kadın-erkek eşitliği sağlandığında gayri safi milli hasılaya (GSMH) sağlanacak katkı 12 trilyon dolar. Kadınların global kazanca etkisi 2007 yılında 9,8 trilyon dolar iken 2017 tahmini 15,6 trilyon dolar.

Türkiye'de ise kadınların yüzde yüz sahip olduğu işletmeler yüzde 10 ama ortak olduğu işletmelerin tamamına bakıldığında bu oran yüzde 43. Fakat iş gücüne katılma oranı yüzde 35, burada gidilecek yolumuz var. Başka bir veri, Türkiye'de toplam 140 milyon adet gayrimenkul var, bunların sadece üçte biri kadınlara ait."

"Hedefimiz kadınların danışman bankası olmak"

TEB KOBİ Bankacılığı Pazarlama ve İş Geliştirme Direktörü Simla Ünal da kadınların iş gücüne katılımına ilişkin rakamlar vererek, TEB olarak kadın bankacılığı konusunda yaptıkları çalışmalara değindi.

Ünal, "Hedefimiz kadınların danışman bankası olmak. Kadınlar gelirlerinin yüzde 90'ını sağlık ve çocuklarına harcıyor. Kadınların alacağı ilave yüzde 1'lik bir eğitimin GSMH'ye katkısı yüzde 3,37" dedi.

Açılış konuşmalarının ardından gerçekleştirilen ve "Türkiye'nin İlham Veren Kadınları" başlığıyla düzenlenen oturumda söz alan Evrim Aras, kendi kariyer hikayesini anlattı. Aras, şunları kaydetti:

"Uygun çalışma koşulları sağlandığı takdirde kadınların üstesinden gelemeyeceği hiçbir iş ve çalışamayacağı hiçbir sektör olmadığına inanıyoruz. TOBB Kadın Girişimciler Kurulu olarak ülkemizde nitelikli kadın girişimciliğini artırmak ve finansmana erişimini kolaylaştırmak üzere çalışıyoruz.

Bu kapsamda 2017 yılına kadar kadın girişimci sayısı ile TOBB İl Kadın Girişimciler Kurulu üyelerinin toplamda yarattığı istihdam sayısını yüzde 25 artırmayı hedefliyoruz. Japonya gibi bir ülkenin refah seviyesine ulaşmak için 2 milyon yeni girişimciye ihtiyacımız var."

Aras, şirket olarak girişimciliği özellikle desteklediklerini vurgulayarak, Aras Kargo'yu "kadın ve doğa dostu" bir şirket olarak konumlandırdıklarına ve bu kapsamda Birleşmiş Milletlerin Kadınların Güçlenmesi Prensipleri'ne (WEPs) imza atan ilk Türk kargo firması olduklarına da dikkati çekti.

Aras, "Gerek Aras Kargo gerekse TOBB Kadın Girişimciler Kurulu çatısı altında kadınlarımızın daha katılımcı olmaları yolunda onları teşvik ediyor, hayal etmekten asla vazgeçmemeleri gerektiğini söylüyoruz" ifadelerini de kullandı.

TEB Kadın Bankacılığı

Toplantıda verilen bilgilere göre, 10 yıldan bu yana KOBİ Bankacılığı'nda benimsediği "Danışman Banka" anlayışını Kadın Bankacılığı'na taşıyan TEB, kadın patronları, işletmelerini büyütebilmeleri için gereken bilgiye ulaşma, yeni pazarlara erişim gibi kilit konularda yapılandırdığı hizmetlerinin yanı sıra özel eğitim, danışmanlık ve mentorluk hizmetleriyle de destekliyor.

TEB, Kadın Bankacılığı kapsamında hayata geçirdiği çalışmaları sosyal sorumluluk anlayışıyla ele alırken, iş hayatının çeşitli alanlarında karşılaştıkları engelleri aşmaları konusunda da kadınlara yardımcı oluyor.

Kadın Bankacılığı ile kadınların ekonomiye sadece tüketici kimliğiyle değil, üretici kimliğiyle daha fazla dahil olmasını hedefleyen TEB, liderleri kadın olan KOBİ ve işletmelerin, global dünya ile rekabet edebilecek seviyeye gelerek istikrarlı bir büyümeyle varlıklarını sürdürebilmeleri için finansmana erişimlerini kolaylaştırıyor. Bu yönde teminatsız kredi ve özel finansman paketleri geliştiriyor.

İş hayatındaki kadınların finansmana erişimlerini kolaylaştırmak için teminatsız kredilerin yanı sıra özel finansman paketleri geliştiren TEB Kadın Bankacılığı bu kapsamda, Kadın Patrona Özel EBRD Kredisi, KGF Kadın Patron Destek Kredisi, Altın Teminatlı Kredi, Kadın Bankacılığı Masraf Paketi, Kadın Bankacılığı Ürün Paketi gibi avantajlı bankacılık hizmetlerini bir araya getirdiği özel masraf paketleri de sunuyor.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Teb Kadın Akademisi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement