TRT'nin Televizyon Yayıncılığının 50. Yılı - Son Dakika
Güncel

TRT'nin Televizyon Yayıncılığının 50. Yılı

TRT\'nin Televizyon Yayıncılığının 50. Yılı

Türkiye Radyo Televizyon Kurumu'nun (TRT) 31 Ocak 1968'de başlayan televizyon yayıncılığının 50. yılı, düzenlenen özel etkinlikte kutlandı.

31.01.2018 21:27
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye Radyo Televizyon Kurumu'nun (TRT) 31 Ocak 1968'de başlayan televizyon yayıncılığının 50. yılı, düzenlenen özel etkinlikte kutlandı.

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ ile Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan'ın yanı sıra birçok davetlinin katıldığı gece, Haliç Kongre ve Kültür Merkezi'nde gerçekleştirildi.

TRT Genel Müdürü İbrahim Eren, etkinlikteki konuşmasına, Türk Silahlı Kuvvetleri'ne Zeytindalı Harekatı'nda muvaffakiyet, şehitlere Allah'tan rahmet, yakınlarına sabır, gazilere ise şifa dileklerini ileterek başladı.

TRT'nin ilk televizyon yayınlarını, Ankara Mithatpaşa Caddesinde bir binanın bodrum katında yaptığına işaret eden Eren, ilk yayınların haftada 3 gün, günde 3'er saat olduğunu söyledi.

Eren, yayına başlanan ilk günlerde programcı sayısının çok az, imkanların da yetersiz olduğunu belirterek, "İlk televizyoncularımız, ilk yapımcılarımız büyük bir özveriyle ve amatör bir ruhla zor şartlar altında başarılı yayınlara imza atıyorlardı. İlk yayınlar sadece Ankara'ya yapıldı. Zira o günkü teknolojiyle televizyon vericisinin kapsama alanı Türkiye yüz ölçümünün yüzde 1'i bile değildi. Kapsadığı nüfus ise yaklaşık 1 milyon civarındaydı." diye konuştu.

İstanbul Televizyonu'nun 1971'de faaliyete geçtiğine dikkati çeken İbrahim Eren, "Televizyonla birlikte alışkanlıklarımız da yavaş yavaş değişmeye başladı. Öyle ki renkli bir televizyon, bulunduğu eve prestij kazandırıyordu. Komşular akşam oturmalarına, beraber televizyon izlemeye davet edilir, televizyon olan evler, köy kahveleri akşamları hınca hınç dolardı. Televizyon dizileri ve kahramanları da komşu sohbetlerinin ana konusuydu." dedi.

Dünyanın saygın markası olma yolunda

İbrahim Eren, aya ilk adım, 1972 Münih Olimpiyatları, 1974 Kıbrıs Barış Harekatı gibi tarihi görüntülerin TRT'den yayınlandığını vurgulayarak, şöyle devam etti:

"Milletimiz Türkiye'nin son 50 yılındaki siyasi, sosyal ve ekonomik gelişmelerine ve dönüm noktalarına TRT ile şahitlik etti. Sadece Türkiye'deki gelişmeler değil, belki de son 50 yıllık insanlık tarihinin Türkiye perspektifindeki hafızası TRT'de oluşmuş durumda. Bu hafıza kanaatimce son derece önemli ve dikkatlice taşımamız gereken bir emanet. Çünkü ferdi ve içtimai olarak tekerrürden ibaret hayatlar yaşarken, güçlü bir hafızaya ihtiyaç duyulduğuna inanıyorum. Toplumsal hafıza sayesinde toplumsal kimlik kendini korur ve diri tutar."

TRT'nin, Türkiye'nin son 50 yıllık hafızası ve canlı şahidi olduğunu aktaran Eren, "50 yılda telgraf telleriyle ses ileten, antenle yayın yapan bir teknolojiden bugün dünyayı cebimize indiren yayıncılığı mobil hale getiren bir teknolojiye geldik. Bugün TRT 17 farklı uydudan 41 dilde izleyen ve dinleyenlerine ulaşıyor, 14 televizyon ve 14 radyo kanalıyla Türkiye'nin yanı sıra tüm dünyaya yayın yapıyor. Yakında bu televizyon kanallarımızın arasına TRT 2 de kültür sanat kanalı olarak yeniden katılacak inşallah. Türkiye Radyo Televizyon Kurumu, dünyadaki tüm teknolojik gelişmeleri kendine uyarlıyor ve medya sektöründe öncü bir marka haline gelmek için gece gündüz çalışıyor." ifadelerini kullandı.

İbrahim Eren, TRT'nin yayın politikasının merkezinde daima insan ve insan hikayeleri bulunduğunu söyleyerek, yayınlarında reyting kaygısı içerisinde olmadıklarının altını çizdi.

TRT'nin önceliğinin milli değerler ve ortak vicdan olduğuna vurgu yapan Eren, "TRT Türkiye'nin olduğu kadar artık dünyanın da saygın markalarından biri olma yolunda kararlı adımlarla ilerlemektedir. Bundan böyle de TRT ailesi olarak sorumluluklarımızın bilinciyle çok daha fazla çalışıp üretmeye devam edeceğiz. 'Kuruluş'tan 'Diriliş'e, 'Küçük Ağa'dan 'Mehmetçik Kut'ül Amare'ye bin yıllık bir medeniyetin, 50 yıllık televizyonculuk hikayesini büyük emeklerle dünden bugüne getirenleri, tüm çalışma arkadaşlarımı minnetle yad ediyorum." şeklinde konuştu.

Dünden bugüne TRT

Türkiye'nin ilk televizyon spikeri Nuran Emren'in yaptığı konuşmayla açılan gecede, Ömer Hayri Uzun yönetimindeki TRT Korosu da sahne aldı. Etkinlikte, nostaljik görüntülerle hazırlanan ve TRT'nin 50 yılını özetleyen tanıtım filmleri gösterilirken, seslendirme ve tiyatro sanatçısı Mehmet Atay da TRT'nin belgesel yapımlarının serüvenini anlatan bir konuşma yaptı.

Erhan Güleryüz'ün bu geceye özel hazırlanan "50. Yıl" şarkısını seslendirdiği programda, komedyen Yavuz Seçkin, 5 yıl önce hayatını kaybeden gazeteci Mehmet Ali Birand taklidiyle 50 yılı özetleyen haberleri sundu.

Etkinlikte, TRT'nin en eski sunucularından Orhan Ayhan, birçok ilke imza attığı televizyon ekranlarında yaşadıklarını davetlilerle paylaşırken, oyuncu Mehmet Çevik de şarkı söyleyen TRT Çocuk Korosu eşliğinde kısa bir gösteri yaptı.

TRT oyuncuları, programcıları ve çalışanlarının yanı sıra gazeteciler, siyaset ve spor camiasından isimlerin katıldığı gece, toplu fotoğraf çekimiyle son buldu.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel TRT'nin Televizyon Yayıncılığının 50. Yılı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Orman Genel Müdürlüğü, Kütahya Orman Bölge Müdürlüğüne 5 arazöz tahsis etti
    05:34 Orman Genel Müdürlüğü, Kütahya Orman Bölge Müdürlüğüne 5 arazöz tahsis etti

    Orman Genel Müdürlüğü, Kütahya Orman Bölge Müdürlüğüne tahsis ettiği 5 arazözün Makine ve İkmal Şube Müdürlüğünce teslim alındığını bildirdi. 2024 model ve 4 ton sutaşıma kapasitesine sahip olan arazözler, orman yangınlarına daha hızlı ve etkili müdahale edebilmek amacıyla ekipler tarafından kullanılacak. Arazözlerin teslim alınması programında Bölge Müdürü Erdal Dingil, Makine ve İkmal Şube Müdürü Tuncay Yakın, Orman Yangınlarıyla Mücadele Şube Müdürü Ahmet Yavuz Helvacı ve Kütahya Orman İşletme Müdürü Mustafa Doğan gibi yetkililer hazır bulundu. Bölge Müdürü Erdal Dingil, arazözlerin bölgedeki orman yangınlarında güçlerine güç katacağını belirterek, arazözlerin bir an önce İşletme Müdürlüklerine dağıtılması talimatı verdi.

  • Banksy'nin Finsbury Park'taki Son Eseri Ziyaretçi Akınına Uğradı
    04:22 Banksy'nin Finsbury Park'taki Son Eseri Ziyaretçi Akınına Uğradı

    Dünyaca ünlü sokak sanatçısı Banksy'nin Londra'nın Finsbury Park bölgesinde yaptığı son eser, yeşil badana gibi görünüyor. Eserin Banksy'ye ait olup olmadığı tartışmaları başladı. Eserin fotoğrafları sosyal medyada paylaşıldı. İngiltere İşçi Partisi'nin eski lideri Jeremy Corbyn de eseri ziyaret etti. Eserin nasıl korunacağı henüz bilinmiyor.

  • AB, Batı Şeria'daki şiddet yanlısı İsrailli yerleşimcilere yaptırım uygulayacak
    03:23 AB, Batı Şeria'daki şiddet yanlısı İsrailli yerleşimcilere yaptırım uygulayacak

    Avrupa Birliği (AB) Dışişleri Bakanları, Batı Şeria'daki şiddet yanlısı İsrailli yerleşimcilere karşı yaptırım uygulanması konusunda anlaşmaya vardı. Yaptırımlar çerçevesinde şiddet yanlısı yerleşimcilerin AB ülkelerine girişi yasaklanacak ve mal varlıkları dondurulacak. Ayrıca Hamas için de ek yaptırım kararı alındı.

  • Milli Yol Partisi, 18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü için açıklama yaptı
    03:01 Milli Yol Partisi, 18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü için açıklama yaptı

    Milli Yol Partisi, 18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü dolayısıyla bir açıklama yayınladı. Parti Sözcüsü Yunus Ekşi, zaferin milletimizin bağımsızlık direnişinin en önemli göstergelerinden biri olduğunu belirtti. Açıklamada, Çanakkale Zaferi'nde şehit düşenlerin anıldığı ve ekonomik bağımsızlığın korunması için dışa bağımlı ekonomi modelinin değiştirilmesi gerektiği vurgulandı.


Advertisement