Trump'tan Morales'in istifasına ilk yorum: Gayrimeşru rejimlere mesaj - Son Dakika
Dünya

Trump'tan Morales'in istifasına ilk yorum: Gayrimeşru rejimlere mesaj

ABD Başkanı Donald Trump, Bolivya Devlet Başkanı Evo Morales'in istifasıyla ilgili olarak, "Morales'in görevinden ayrılması demokrasiyi korumuştur" dedi. Trump, Bolivya'daki gelişmelerin Venezuela ve Nikaragua'daki "gayrimeşru rejimlere" de bir mesaj olduğunu vurguladı.

12.11.2019 00:06  Güncelleme: 00:17
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Bolivya Devlet Başkanı Evo Morales, Bolivya Silahlı Kuvvetleri'ninbaskısı üzerine ülkede barışın sağlanması için istifa ettiğini duyurmuştu. ABD Başkanı Donald Trump, Morales'in istifasına ilişkin yaptığı açıklamada "Morales'in görevinden ayrılması demokrasiyi korumuştur ve Bolivya halkının seslerini duyurması için yeni bir yol açmıştır" dedi.

"GÖREVDEN AYRILMASI DEMOKRASİYİ KORUMUŞTUR"

ABD Başkanı Donald Trump, yaptığı yazılı açıklamada, Bolivya Devlet Başkanı Morales'in istifasının batı yarım kürenin demokrasisi için önemli bir olay olduğunu belirterek, "Yaklaşık 14 yıl süren Bolivya anayasası ve halkının iradesinin üstüne geçmeye çalışma çabalarının ardından Morales'in görevinden ayrılması demokrasiyi korumuştur ve Bolivya halkının seslerini duyurması için yeni bir yol açmıştır." ifadelerini kullandı.

VENEZUELA'YA GÖZDAĞI: GAYRİMEŞRU REJİMLERE MESAJ

"ABD, Bolivya halkını özgürlük talep ettiği için ve Bolivya ordusunu sadece tek bir insanı değil Bolivya anayasasını koruma sözüne bağlı kaldığı için alkışlıyor." değerlendirmesinde bulunan Trump, Bolivya'daki bu gelişmenin Venezuela ve Nikaragua'daki "gayrimeşru rejimlere" de bir mesaj olduğunu vurguladı.

Trump, "Şu anda tamamen demokratik, müreffeh ve özgür bir batı yarım küreye bir adım daha yakınız." ifadelerini kullandı.

NE OLMUŞTU?

Bolivya'da 20 Ekim'de yapılan seçimlerden sonra başlayan protesto gösterilerine polisler de dahil olmuştu. Bunun üzerine 4'üncü kez Devlet Başkanı seçilen Evo Morales, darbe girişimi olduğunu açıklayarak halkı darbe girişimi karşısında demokrasiyi barışçıl bir şekilde müdafaaya çağırmıştı.

Evo Morales ise polislerin göstericilere katılmasından sonra darbe çağrılarının yapılması üzerine, halkı darbe girişimi karşısında demokrasiyi barışçıl bir şekilde müdafaaya çağırmıştı. 11 Kasım'da Bolivya'da yapılacak ve yüz binlerce insanın katılmasının beklendiği dev yürüyüş öncesinde Morales, görevi bırakmasını isteyenlere, "istifa etmeyeceğim" diyerek rest çekmişti.

Polis protestolarının artması üzerine Savunma Bakanı Javier Zavaleta ise, "Devlet Başkanı Evo Morales ve hükümetimiz, silahlı kuvvetlere hiçbir koşulda sokaklarda herhangi bir askeri operasyon yapılmayacağına dair kesin bir emir verdi" açıklamasını yapmıştı.

İSTİFA ETTİ

ABD destekli Bolivya Silahlı Kuvvetleri Genel Kurmay Başkanı Williams Kaliman, okuduğu bildiriyle Devlet Başkanı Evo Morales'in istifasını istemişti. Morales, ordunun istifasını istemesi üzerine ülkede barışın sağlanması için başkanlık görevini bıraktığını duyurmuştu.

Trump\'tan Morales\'in istifasına ilk yorum: Gayrimeşru rejimlere mesaj
Kaynak: AA

Son Dakika Dünya Trump'tan Morales'in istifasına ilk yorum: Gayrimeşru rejimlere mesaj - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement