Tunceli'de Serada "Aloe Vera" Yetiştirildi - Son Dakika
Güncel

Tunceli'de Serada "Aloe Vera" Yetiştirildi

Tunceli'nin Pertek ilçesinde bulunan termal tesisin serasında ''sarısabır" olarak da adlandırılan "aloe vera" bitkisi yetiştirildi.

10.12.2014 12:56  Güncelleme: 14:10
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Tunceli Üniversitesi Pertek Sakine Genç Meslek Yüksekokulunda (MYO) görevli öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Uğur Çakılcıoğlu, Pertek'teki termal tesisin serasında, "sarısabır" olarak da adlandırılan "aloe vera" bitkisinden yetiştirdi.

Pertek Sakine Genç Meslek Yüksekokulu (MYO) Gıda İşleme Teknolojisi Programı Öğretim Üyesi Çakılcıoğlu, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, Pertek Termal Otel'in serasına deneme amacıyla 10 kök aloe vera ektiklerini belirterek, "Bitkimiz aloe vera, halk arasında sarısabır bitkisi olarak isimlendiriliyor. Biz, bu bitkiyi Sayın Rektörümüz Durmuş Boztuğ'un talimatı doğrultusunda burada yetiştirdik" dedi.

Güney Afrika kökenli bu bitkinin genellikle Ege, Marmara ve Akdeniz bölgelerinde yetiştiğini belirten Çakılcıoğlu, "Pertek'in iklim şartlarından dolayı bunu serada yetiştirmek zorunda kaldık. Bitkimiz, çok yıllıklı bir bitki. Özellikle yaprakları içerisinde bulunan jel, tıbbi ve kozmetik sanayinde kullanılıyor" ifadelerini kullandı.

Aloe veranın özelliklerinden bahseden Çakılcıoğlu, "Peygamber Efendimiz, sarısabır suyunu göz ağrılarına tavsiye etmiştir. Milattan önce 1500 yılında özellikle eski Mısırlılar, yara, yanık, enfeksiyon tedavisinde bu bitkiyi kullanıyorlardı. Vücudumuz için 22 aminoasit gerekli. Bunun 20 tanesi bu aloe vera bitkisi içerisinde mevcut" diye konuştu.

Çakılcıoğlu, bu bitkinin tıbbi amaçlı kullanıldığını belirterek, "Her derde deva bir bitki olarak adlandırabiliyoruz. Bitkinin yaprakları içerisinde bir jel var, o jeli dışarı çıkarıyoruz, havayla temas ettiği zaman katılaşıyor. Kozmetik sanayinde özellikle bu bitkiye talep çok fazla. Burada yetiştirilip yurt dışına satılabilir" dedi.

"Tunceli için önemli bir gelir kaynağı olabilir"

Aloe vera bitkisinin üretiminin yaygınlaştırılması halinde Tunceli için önemli bir gelir kaynağı olacağını vurgulayan Yrd. Doç. Dr. Çakılcıoğlu, şunları kaydetti:

"Özellikle burada büyük çapta bir üretim olursa Tunceli için bir ekonomik getirisi olacaktır. Biz, bunun için uğraşıyoruz. Bu aloe vera bitkisini, Pertek Termal Otel'in serasında yetiştirdik, 40-50 santimetre civarında büyüdü. Demek ki sera ortamında rahatlıkla büyüyebiliyor. Ekonomik özelliğinden dolayı Tunceli'ye önemli bir getiri sağlayacaktır ayrıca süs bitkisi olarak da kullanılıyor. Süs bitkisi olarak da satılabilir diye düşünüyorum. Aloe vera bitkisinin daha büyük çapta üretilmesi için Kalkınma Bakanlığı Doğu Anadolu Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı'yla görüştük. Bir projeyle aloe vera bitkisini Tunceli'de yetiştirmeyi düşünüyoruz. Büyük bir ihtimalle projemiz sonuç alacak ve Tunceli'de yetiştireceğiz." - Tunceli

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Tunceli'de Serada 'Aloe Vera' Yetiştirildi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (1)

  • Ali: Bildiginiz evde yetistirilen kaktusun bir turu. Akdenizde yola at yetisir ;)) 0 0 Yanıtla

Advertisement