Türk Akımı, İtalya'yı Avrupa'nın Güneyinin Doğalgaz Hub'ına Dönüştürecek" - Son Dakika
Sektörel

Türk Akımı, İtalya'yı Avrupa'nın Güneyinin Doğalgaz Hub'ına Dönüştürecek"

İtalya'nın Torino kentinde, bu yıl yedincisi düzenlenen Küresel Enerji Ödülü (Global Energy Prize) zirvesi başladı.

20.04.2018 20:51

İtalya'nın Torino kentinde, bu yıl yedincisi düzenlenen Küresel Enerji Ödülü (Global Energy Prize) zirvesi başladı. 8 ülkeden dünyaca ünlü bilim insanları, politikacılar ve uzmanlar, enerji ve iklim alanlarındaki güncel sorunları tartışmak için toplandı.

Zirve katılımcılarından eski İtalya Eğitim Bakanı ve Compagnia di San Paolo şirketi başkanı Francesco Profumo, Rus doğalgazının Avrupa enerji pazarındaki rolüyle ilgili şu değerlendirmede bulundu:

Muhtemelen Rus gazı gelecekte de Avrupa pazarındaki kilit önemindeki rolünü koruyacak. Rusya'nın doğalgaz pazarındaki rolünü güçlendirebilecek bazı mevcut projeleri sayabiliriz. Kuzey Akım doğalgaz boru hattı, 2012'den bu yana Rusya ve Almanya'yı Baltık Denizi üzerinden birbirine bağlıyor.

Yapımı 2019'da bitmesi gereken Kuzey Akım-2 uluslararası arenada şiddetli tartışmalara neden oldu. Çünkü proje Avrupa'nın Rusya'ya enerji bağımlılığını daha fazla güçlendirecek. Güney Akımı'nın yerine gelen Türk Akımı da Ukrayna'yı pas geçerek Rusya'yı Türkiye'ye ve Avrupa'ya bağlayacak. Boru hattının uzunluğu 1090 km, kapasitesi de yıllık 31.5 milyar metreküp olacak. Türk Akımı ve yapımı devam eden Trans Adriyatik boru hattı, İtalya'ya yine Avrupa'nın güneyinin doğalgaz hub'ı haline gelmesine yardımcı olacak.

Bir başka proje Yamal SPG sıvılaştırılmış gaz fabrikası da kısmen çalışıyor. Üçüncü ve son üretim hattı 2019'da çalışmaya başlamalı. Terminalin kapasitesi, yıllık 16.5 milyon ton. Bu fabrikada üretilen sıvılaştırılmış gaz sadece Asya'ya değil, Avrupa pazarına da gidecek. One Belt One Road Initiative projesi kapsamında inşa edilen bu fabrikanın amacı sadece Rus gazının Asya ülkelerine ihracatında önemli stratejik rol oynamak değil, daha sonralar Avrupa'nın sıvılaştırılmış gaz pazarına da etki yapmaktır.

Kaynak: enerjienstitusu.com

Son Dakika Sektörel Türk Akımı, İtalya'yı Avrupa'nın Güneyinin Doğalgaz Hub'ına Dönüştürecek' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement