Türkiye-Sırbistan Karma Ekonomi Toplantısı - Son Dakika
Politika

Türkiye-Sırbistan Karma Ekonomi Toplantısı

Türkiye-Sırbistan Karma Ekonomi Toplantısı

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcu, "Firmalarımızı Sırbistan'da yatırım yapmaları konusunda özendiriyoruz." dedi.

14.03.2013 13:50  Güncelleme: 14:03
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcu, "Firmalarımızı Sırbistan'da yatırım yapmaları konusunda özendiriyoruz. Sırp firmalarını da Türkiye'de daha aktif olarak görmeyi ümit ediyoruz" dedi.

Türkiye-Sırbistan Karma Ekonomik Komisyonu 2. Dönem Toplantısı, Ekonomi Bakanlığı toplantı salonunda gerçekleştirildi. Toplantıya Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Sırbistan Devlet Bakanı Sulejman Ugljanin ile bürokratlar katıldı.

Toplantının açılışında konuşan Bakan Avcı, toplantının iki devlet arasındaki derin ticari ve ekonomik işbirliğinin çeşitlendirilmesi için önemli fırsatlar oluşturduğunu kaydetti. İki ülkenin barış, istikrar, ikili ve çok taraflı işbirliğine dayanan, ekonomi gelişme gibi ortak hedefleri paylaştığını söyleyen Avcı, "Son 4 yılda iki ülke arasında gerçekleşen pek çok üst düzey ziyaret Türkiye ile Sırbistan arasındaki ilişkilerin alt yapısının oluşturulması açısından büyük önem taşımaktadır" dedi.

"İKİ ÜLKENİN KARŞILIKLI YATIRIMLARI DA TİCARET RAKAMLARI GİBİ GERÇEK POTANSİYELİN ALTINDA"

2011 yılında yaklaşık 89 milyon dolar olan ikili ticaretin 2008 yılında 6 kat artarak, 520 milyon dolar seviyesine yükseldiğini belirten Avcı, "Ancak 2009 yılında küresel ekonomik krizin de etkisiyle ticaret hacmimiz 362 milyon dolar seviyesine gerilemişti. 2009 yılında imzaladığımız Serbest Ticaret Anlaşması'nın etkisiyle 2010 yılında tekrar artışa geçerek 416 milyon dolara ulaşmıştır. Sırbistan'a ihracatımız 2011 yılında bir önceki yıla göre yüzde 16 artarak 355 milyon dolar olmuştur. Sırbistan'dan ithalatımız ise 2011 yılında bir önceki yıla göre çok büyük bir artış gösterek, 213 milyon dolara ulaşmıştır" ifadelerini kullandı.

İki ülkenin karşılıklı yatırımlarının da ticaret rakamları gibi gerçek potansiyelin altında olduğunu vurgulayan Bakan Avcı, şunları kaydetti:

"Sırbistan'da halen 15 Türk ortaklı yatırımcı firma faaliyet gösteriyor. Bunların gerçekleştirdikleri toplam yatırım tutarı 110 milyon dolardır. Bu firmalarda 117'si Türk, 351'si yabancı olmak üzere toplam 468 personele istihdam sağlanıyor. Türkiye'de ise 80 adet Sırp sermayesine sahip firma faaliyet gösteriyor. Sırbistan'ın 2002 yılından bugüne Türkiye'deki yatırımlarının tutarı 35 milyon dolardır. Görüldüğü gibi ne bizim Sırbistan'daki yatırımlarımız ne de onların Türkiye'deki yatırımları gerçek potansiyellerimizi hiçbir şekilde yansıtmıyor. O nedenle biz firmalarımızı Sırbistan'da yatırım yapmaları konusunda özendiriyoruz. Sırp firmalarını da Türkiye'de daha aktif olarak görmeyi ümit ediyoruz."

"İŞBİRLİĞİMİZİ GÜN GEÇTİKÇE BİR ADIM DAHA İLERİYE

TAŞIYACAĞIZ"

Sırbistan Devlet Bakanı Sulejman Ugljanin, "İşbirliğimizi gün geçtikçe bir adım daha ileriye taşıyacağız. Arzu ediyorum, bizim işbirliğimiz diğer ülkelere örnek olacak" dedi. Bakan Avcı'ya "sizinle Sırpça konuşmayı ümit ediyorum" diyen Ugljanin, toplantıyı düzenleyenlere teşekkür etti. - ANKARA

Kaynak: İHA

Son Dakika Politika Türkiye-Sırbistan Karma Ekonomi Toplantısı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement