"Uluslararası Atatürk, Kültür ve Sanat Festivali" - Son Dakika
Yerel

"Uluslararası Atatürk, Kültür ve Sanat Festivali"

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, "Bu milletten güç alacaklar, Amasya'ya gelecekler ve bu kentin ruhuna sığınacaklar."

12.06.2012 21:05
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, "Bu milletten güç alacaklar, Amasya'ya gelecekler ve bu kentin ruhuna sığınacaklar. Fetret devri bir daha yaşanmayacak, bir daha bu topraklarda kim ne emel güderse gütsün hiçbir zaman esaret yaşanmayacak" dedi.

12-22 Haziran Uluslararası Atatürk, Kültür ve Sanat Festivali'ne katılmak üzere Amasya'ya gelen Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, festival öncesinde eşi Sare Davutoğlu ile kentin tarihi ve kültürel mekanlarını gezdi.

Amasya Belediyesi'ni ziyaret eden Davutoğlu, ardından kentin minyatürünün yer aldığı "Minyatür Amasya" müzesini gezdi. Müze hakkında bilgi alan Davutoğlu, daha sonra Sultan II. Bayezid Camisi'nde namaz kıldı.

Cami avlusundaki kütüphaneyi dolaşan Davutoğlu, KPSS sınavına hazırlanan gençlerle sohbet ederek, başarı diledi. Tarihi el yazma eserler hakkında bilgi aldı.

El yazmalarının hepsinin ayrı bir hikayesi olduğunu belirten Davutoğlu, yazma eserlerin korunmasının herkesin görevi olduğunu dile getirdi. Vatandaşlarla sohbet eden Davutoğlu, namaz vaktini bekleyen yaşlıların elini öperek, hatırlarını sordu.

Vatandaşlarla fotoğraf da çektiren Davutoğlu daha sonra AK Parti Amasya İl Başkanlığı'nı ve akıl hastalarının müzikle tedavi edildiği ilk yer olarak bilinen

'Amasya Bimarhanesi'ni gezdi. Burada müzikle akıl hastalarını tedavi eden Sabuncuoğlu Şerafeddin hakkında bilgi alan Davutoğlu, burçlara göre müziklerin yer aldığı bölümde kendi burcuyla ilgili müziği bularak dinledi.

Festivalin Cülüs Tepe'den başlayan ve Yavuz Selim Meydanı'na kadar süren

"Atatürk ve Bayrağa Saygı Yürüyüşü"ne de eşlik eden Davutoğlu, meydanda saygı duruşu ve İstiklal Marşı okunmasının ardından şeref defterini imzaladı. Davutoğlu, yaptığı konuşmada, 15. yüzyılın başlarında Anadolu'nun lime lime parçalara ayrılıp, beyliklerle otoritenin zaafa düşmesi ihtimaliyle karşı karşıya gelindiğinde milletin Amasya'da yeniden toparlandığını söyledi.

Bütün Osmanlı şehzadelerinin önemli kısmının yükseliş dönemlerinde Amasya'nın ruhundan istifade ettiğini vurgulayan Davutoğlu, Sultan İkinci Murat'ın, Yavuz Sultan Selim' in burada doğmuş olmasının tesadüfi olmadığını belirtti.

Amasya'nın ruhu ve mimarisi ile korunması gereken bir kent olduğuna dikkati çeken Davutoğlu, "Çünkü Amasya, güç toplanan yerdir. Amasya Ferhat ile Şirin'in hikayesinin geçtiği, yani aşk ile dağların delinebileceğinin gösterildiği yerdir. Bu aşk, ister Ferhat'ın Şirin'e duyduğu aşk olsun, isterse istiklali tehlikeye düşmüş bir milletin çocuklarının istiklaline sahip çıkmak için milletine duyduğu aşk olsun" dedi.

Amasya Genelgesi ile de cumhuriyetin kuruluşunun meşalesinin yakıldığını belirten Davutoğlu, şöyle devam etti:

"Şimdi biz o Amasya Tamimi ilan edildiğinde, Mustafa Kemal'e dönüp 'Bütün Amasya emrinizdedir, gazanız mübarek olsun' diyenlerin çocuklarına düşen, 'Evet, nasıl Amasya Tamimi'nde milletin istiklalini yine milletin azmi kararı kurtaracak denmiş ise şimdi de milletin yükselişini yine milletin azmi ve kararı sağlayacaktır' demektir. İstiklalimiz bugün tamdır ancak bunu garanti altına almanın, bu istiklali herhangi bir tehdide maruz bırakmamanın yolu açıktır. Bu devletin başını dik, alnını ak yapacak şekilde güçlü bir ekonomiye, dış politikaya bir küresel aktör olarak tarih sahnesinde yerini almasını temin etmektir. Bu milletten güç alacaklar, Amasya'ya gelecekler ve bu kentin ruhuna sığınacaklar. Fetret devri, bir daha yaşanmayacak, bir daha bu topraklarda kim ne emel güderse gütsün hiçbir zaman esaret yaşanmayacak."

Festivalin ilk günü tören geçişiyle son buldu.

Muhabir: Esma Aygün/ İsmail Çimen

Yayıncı: İbrahim Uyar - AMASYA

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel 'Uluslararası Atatürk, Kültür ve Sanat Festivali' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement