Üsküp'te Sünnet Coşkusu - Son Dakika
Güncel

Üsküp'te Sünnet Coşkusu

Üsküp\'te Sünnet Coşkusu

Üsküp Çayır Belediyesi ve El Hilal Yardımlaşma Teşkilatı tarafından düzenlenen törenle erkekliğe ilk adımlarını attı.

05.09.2011 09:34
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Makedonya´nın başkenti Üsküp´te yaşayan Türk, Arnavut ve Makedon uyruklu 250 Müslüman çocuk, Bursa Büyükşehir Belediyesi, Üsküp Çayır Belediyesi ve El Hilal Yardımlaşma Teşkilatı tarafından düzenlenen törenle erkekliğe ilk adımlarını attı.

Tarihi ve kültürel mirası ayağa kaldırma çalışmaları kapsamında Osmanlı coğrafyasında yer alan ülkelerdeki ecdat yadigârı eserleri de bir bir ayağa kaldıran Büyükşehir Belediyesi, Makedonya'nın başkenti Üsküp'te düzenlediği sünnet şöleni ile Balkanlardaki hizmet halkasına bir yenisini daha ekledi. El Hilal Derneği ve Üsküp Çayır Belediyesi tarafından 9 yıldır düzenlenen ve son 4 yıldır da Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin destekleriyle gerçekleşen sünnet şölenin beşincisi Üsküp Kalesi önünde yapıldı. Törene Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe'nin yanı sıra El Hilal Yardımlaşma Teşkilatı Başkanı ve Üsküp Milletvekili Behicüddin Şehabi, Çayır Belediye Başkanı İzzet Meciti, Bursa Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Bayram Vardar, Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mefail Hızlı ile Bursa'dan gelen davetliler ve sünnet çocuklarının aileleri katıldı.

"Bizim hiçbir beklentimiz yok"

Törende konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Altepe, Türkiye ile Makedonya'nın yüzyıllardır dost ve kardeş ülkeler olduğunu söyledi. Her iki ülke arasında akrabalık bağı olduğunu her fırsatta göstermeye çalıştıklarını belirten Başkan Altepe, "Atalarımız, İstanbul'dan 62 yıl önce Üsküp'e geldi. Üsküp'ün gelişmesi Bursa ile birlikte oldu. Burada birçok ecdat yadigârı eserimiz var. Bugüne kadar bu eserleri ayağa kaldırmak için önemli çalışmalar yaptık. Bizim hiçbir beklentimiz yok. Biz sadece dostlukların ve kardeşlik bağının daha da kuvvetlenmesi için bu çalışmaları yapıyoruz. Üsküp'ün kalkınması için elimizden gelen gayreti göstermeye devam edeceğiz" diye konuştu.

"Bursa'nın desteğini her zaman yanımızda görüyoruz"

El Hilal Yardımlaşma Teşkilatı Başkanı ve Üsküp Milletvekili Behicüddin Şehabi ise konuşmasına İstiklal Marşı'nın "Ben ezelden beridir hür yaşadım hür yaşarım. Hangi çılgın bana zincir vuracakmış şaşarım" dizelerini okuyarak başladı. Vekil Şehabi Türkiye'nin özellikle de Bursa'nın her zaman Üsküp'ün yanında olduğunu belirterek, "Osmanlı'nın ilk eserleri olan Alaca, Hatuncuk, Kebir Mehmet ve Arasta camileri Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin katkılarıyla eski ihtişamlarına kavuşuyor. Bunun yanında düzenlenen aşure günleri ve sünnet şölenleriyle iki ülke arasındaki bağlar daha da kuvvetleniyor. Bursa'nın desteğini her zaman yanımızda görüyoruz. Yaptıkları bu çalışmalar nedeniyle Büyükşehir Belediye Başkanımız'a teşekkür ediyorum" dedi.

"Kalplerimiz sımsıkı bağlı"

Çayır Belediye Başkanı İzzet Meciti ise Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin Üsküp'e yaptığı yatırımların önemine değindi. Meciti, "Bizim kalplerimiz, Türkiye'deki ve Bursa'daki dostlarımızla sımsıkı bağlı. Osmanlı döneminden kalma eserlerin korunması ve ayağa kaldırılması yönünde her ne pahasına olursa olsun verdiğimiz mücadeledeki anlamlı gayretleri bizim için çok değerli. Desteklerini bizden hiçbir zaman esirgemeyen Başkanımız Altepe'ye teşekkür ediyoruz" şeklinde konuştu.

Üsküp'teki 250 Müslüman çocuğun erkekliğe ilk adımını attığı törende, sünnetin İslam dinindeki önemi hakkında açıklama yapan Uludağ Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mefail Hızlı ise, " Sünnet, Hz Peygamber demektir. Birlik demektir. Bir araya gelmek demektir. 1500 yıldır süregelen hatta Hz İbrahim ve öncesine uzanan bu dini geleneği sürdürüyoruz" dedi.

Konuşmaların ardından Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe ve protokol üyeleri sünnet çocuklarına çeşitli hediyeler verdi. Davetlilere pilav ve helva ikramının yapıldığı törende, Karşıyaka ve Yeniyol halk oyunları ekiplerinin gösterileri de ilgiyle izlendi. Ellerinde Bursa Büyükşehir flamaları ve Türk bayraklarıyla sahneye çıkan çocukların bazılarının neşe içinde objektiflere gülümserken bazılarının ise korkudan ağlaması gözlerden kaçmadı.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Üsküp'te Sünnet Coşkusu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement