Yunanistan - Son Dakika
Dünya

Yunanistan

Yunanistan

Yunanistan'da AB ve IMF ile imzalanan borç anlaşmasına karşı çıkan ve anketlerde ilk sırayı zorlayan sol koalisyon SYRIZA'nın lideri Alexis Tsipras, Türkiye'nin AB üyeliğine şartlı destek vereceklerini bildirerek önkoşullarını sıraladı.

06.06.2012 15:10
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Yunanistan'da AB ve IMF ile imzalanan borç anlaşmasına karşı çıkan ve anketlerde ilk sırayı zorlayan sol koalisyon SYRIZA'nın lideri Alexis Tsipras, Türkiye'nin AB üyeliğine şartlı destek vereceklerini bildirerek önkoşullarını sıraladı.

Yunanistan'da 17 Haziran'da yapılacak genel seçimler öncesindeki kamuoyu yoklamalarında, Yeni Demokrasi Partisi ile başa baş gittiği görülen SYRIZA'nın lideri Tsipras, G20 ülkelerinin Atina Büyükelçilerine tarihi Zappion Sarayı'nda partisinin ekonomi ve dış politikası hakkında bilgi verdi.

SYRIZA lideri Tsipras, çok boyutlu ve barışçıl bir dış politika izleyeceklerini belirterek, "Balkanlar ve Akdeniz'de işbirliği inşa etme yönünde talepkar bir politika benimseyeceklerini" ifade etti. Tsipras, Ortadoğu'nun nükleer faaliyetlerden arınacak şekilde dönüşmesini istediklerini ve bu yöndeki inisiyatiflere katkı vereceklerini dile getirdi.

Türkiye-Yunanistan ilişkilerine de değinen Tsipras, diyalog yanlısı olduklarının altını çizerek, uluslararası hukuka, ulusal egemenliğe ve karşılıklı saygıya dayalı diyalog çağrısında bulundu.

Türkiye'nin AB üyeliğini destekleyeceklerini söyleyen Tsipras, Türkiye'nin

(kıta sahanlığıyla ilgili) "casus belli"yi (savaş nedeni) kaldırmasının bu desteklerinin önkoşulu olduğunu söyledi.

Ege'de kıta sahanlığının tespiti konusunun Lahey'deki Uluslararası Adalet Divanı'na sevk edilmesini isteyen Tsipras, diğer bir kriterlerinin de silahlanma konusundaki olası moratoryum tekliflerine karşılık verilmesi olduğunu kaydetti. Tsipras, bunların iki ülkenin de ekonomik ve sosyal kalkınmasına yarar sağlayacağını söyledi.

Münhasır Ekonomik Bölge (MEB) belirlenmesi konusunda ise Tsipras, MEB'i ve denizaltı zenginliklerinin değerlendirmenin Yunanistan'ın devredilmez bir hakkı olduğunu, bunun için komşu ülkelerle ilgili anlaşmaların yapılması için girişimde bulunacaklarını dile getirdi.

Kıbrıs konusuna Birleşmiş Milletler kararlarına dayalı çözüm bulunmasının dış politikalarının bir önceliği olduğunu kaydeden Tsipras, SYRIZA'nın yabancı ülkelerin ordu ve üsleri olmadan, iki toplumlu iki bölgeli bir federasyon çerçevesinde adanın yeniden birleşmesini savunduğunu anlattı.

Tsipras, Balkan bölgesindeki meseleler için ise SYRIZA'nın işbirliğini teşvik edeceğini kaydetti.

-"Programımız, Yunanistan'ı AB'den çıkarma programı değil"-

SYRIZA lideri Tsipras, AB ve IMF ile imzalanan memorandumun (borç anlaşması) Yunanistan'ı yıkıma götürdüğünü, buna karşılık partisinin Avrupa ile uyumu sağlamlaştırmak amacında olduğunu kaydetti.

SYRIZA'nın programının Yunanistan'ı Avro Bölgesi'nden ve AB'den çıkarma programı olmadığını vurgulayan Tsipras, krizden çıkışın tek yolunun kendi programları olduğunu, bu programın AB ve Avro Bölgesi'nde Yunanistan'ın eşit ve saygın bir ortak konumuna dönüşmesini sağlayacağını savundu.

Hükümet kurulmasını çıkmaza sokan 6 Mayıs'taki seçimlerin ardından SYRIZA'ya uluslararası alanda büyük bir ilgi oluştuğuna işaret eden Tsipras, SYRIZA'nın

"demokrasi ve özgürlük ile sosyalizmin istendiği 21. yüzyılın solu olduğunu" ifade etti.

Tsipras, kurmak istedikleri sol hükümetle, üzerinde görüş birliğine varılmış bir çözüme gitmek istediklerini ifade ederek, bulacakları çözümün, ülkede devam eden yıkımı mutlak surette durdurması, işçi ücretleri ile sağlık ve güvenlik alanlarındaki hayati öneme sahip kamu harcamalarında da kesintiye gidilmemesinin gerektiğini kaydetti.

Muhabir: Nevbahar Kabaklı

Yayıncı: Ogün Duru - ATİNA

Kaynak: AA

Son Dakika Dünya Yunanistan - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement