Almanya'da Türk Kültürünü Tanıtacaklar - Son Dakika
Kültür Sanat

Almanya'da Türk Kültürünü Tanıtacaklar

Almanya\'da Türk Kültürünü Tanıtacaklar

Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Hayati Develi: "Türkiye şartlarında gelişen, birkaç bin yılın kültürünü içinde barındıran bir kültürü tanıtmak, Türkiye'nin imajını düzeltmek ve ön yargıları ka...

31.10.2013 11:38
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Neslihan Doğan - Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Hayati Develi,  "Türkiye şartlarında gelişen, birkaç bin yılın kültürünü içinde barındıran bir kültürü tanıtmak, Türkiye'nin imajını düzeltmek ve önyargıları kaldırmak istiyoruz" dedi.

Türkiye'nin Berlin Büyükelçiliğindeki Cumhuriyet Bayramı resepsiyonunda AA muhabirinin sorularını cevaplayan Develi, Almanya'nın önemli bir ülke olduğunu, yaklaşık 250 yıldır Türkiye ve Almanya arasında yoğun ilişkiler bulunduğunu söyledi.

"Buraya iş gücü olarak geldik ama artık üniversite hocası, tüccar, gazeteci, romancı hatta siyasetçi olarak da varız" diyen Develi, Türk toplumunun artık Almanya'da kalıcı bir toplum haline geldiğini vurguladı.

Kültür diplomasisinin en önemli görevinin halklar arası önyargıları iyiye doğru değiştirmek olduğuna dikkati çeken Develi, "Türkiye şartlarında gelişen, birkaç bin yılın kültürünü içinde barındıran bir kültürü tanıtmak, Türkiye'nin imajını düzeltmek ve ön yargıları kaldırmak istiyoruz" diye konuştu.

Hayati Develi, "Siz bir halkın kültürünü, dilini tanırsanız, olumsuz ön yargılarınız ortadan kalkar ve o kültürün orijinalitesini fark edip onunla işbirliğine girersiniz" dedi.

Türk kültürünün döner ve kahvehaneden ibaret olmadığını, bunu Alman topluma göstermek istediklerini belirten Develi, "Sanatımızı da paylaşmalıyız. Klasik sanatı, edebiyatımızı da Alman entelektüellerine daha yakından tanıtmalıyız" ifadesini kullandı.

"Yıl sonuna kadar Almanya'da üç kültür merkezi açmayı hedefliyoruz. Kültür merkezlerini önce Berlin'de ardından Köln ve Münih'te açmayı planlıyoruz" diyen Develi, bundan sonra ülkenin şartlarına uygun, talepler doğrultusunda kültürel faaliyetler organize edeceklerini bildirdi.

Türk çocuklarına Türkçe öğretecekler

Almanya'daki 4-15 yaşlarındaki Türk çocuklarının Türkçe öğrenmeleri veya geliştirmeleri için kitaplar, yardımcı materyal üretmeyi hedeflediklerini dile getiren Develi, ayrıca öğretmenler için özel Türkçe sertifika programları düzenlemek istediklerini dile getirdi.

Cumhuriyet'in 90. yıl dönümü dolayısıyla Berlin Büyükelçiliğinde "Art and Life" Sanat Galerisi işbirliğiyle  "Özgür ve 90" adlı resim sergisini açtıklarını ifade eden Develi, sergiyle Cumhuriyet'in modern yüzünü göstermek istediklerini kaydetti.

Develi, farklı çalışmaların yer aldığı sergi Türkiye'de ulaşılan sanat seviyesini gösterdiğini, bundan sonra klasik veya modern sanatla, müzikle ilgili birçok etkinlik yapacaklarını anlattı.

Amerika'da da organize olacaklar

Yunus Emre Enstitüsü'nün Balkanlar'da ve Afrika'da da faaliyette bulunduğunu kaydeden Bulut, en kalabalık grubun şu an Kahire'de olduğunu belirtti.

Amerika kıtasının hem güneyine hem de kuzeyine açılmayı da hedeflediklerine vurgulayan Bulut, Brezilya ve Arjantin gibi ülkelerde olmak istediklerini ifade etti. - Berlin

Kaynak: AA

Son Dakika Kültür Sanat Almanya'da Türk Kültürünü Tanıtacaklar - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement