Bir Kadının İhtirası Her Şeyi Değiştirebilir - Son Dakika
Kültür Sanat

Bir Kadının İhtirası Her Şeyi Değiştirebilir

Bir Kadının İhtirası Her Şeyi Değiştirebilir

Salome Balesi'nin dünya prömiyeri Antalya sahnesinde.

12.10.2011 23:46  Güncelleme: 09:04
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İhtirasın ve elde etme duygusunun bir insana neler yaptırabileceğini en iyi anlatan eserlerden biri olan Salome , opera ve tiyatrodan sonra ilk kez bale sahnesinde izleyici ile buluşacak. Oscar Wilde'ın metnini yazdığı ve Richard Strauss'un bestelediği Salome Balesi'nin dünya prömiyeri Antalya Devlet Opera ve Balesi sahnesinde gerçekleşecek. Uğur Seyrek'in koreografisini yaptığı ve sahneye koyduğu eser 15 Ekim Cumartesi günü saat 20:00'da Haşim İşcan Kültür Merkezi'nde ilk kez izleyiciyle buluşacak.

Librettosunu Işık Noyan'ın yazdığı eserde dekor Çağda Çitkaya'ya , kostüm ise Sevtaç Demirer'e ait. Oldukça etkileyici bir hikayenin, dans ve müziğin çarpıcı birlikteliği ile sahneye taşındığı eserde ; Salome'yi Derya Özbakır , Herod'u Evren İskender , Yahya 'yı Tolga Burçak, Herodias'ı Esra Taner canlandırıyor.

Salome'de ' insan ' ı göreceğiz

Binlerce yıl önce Hatay çevresinde geçen hikayede bir kadının ihtirasları ve bir erkeğin kadının arzularını, o arzuların getirdiği sonuçları görememesi konu alınıyor. Eseri sahneye koyan koreograf Uğur Seyrek eser ile ilgili şunları söylüyor; "Salome'de kadını ve erkeği en çıplak haliyle göreceğiz. Bugün herhangi bir yere oturduğunuzda kulak misafiri olabileceğiniz bir konu aslında. Tam biz yani… Konu binlerce yıl öncesinden gelse de , oldukça güncel aslında.Farklı giysiler, farklı dekorlar. Ama yaşanılan duygular, hiç değişmiyor hiç değişmeyecek. "

Kadın ve erkek en çıplak haliyle …

Hikaye 'de Herod kral , Herodies ise kralın eşi… Salome ise Herodies'in üvey kızı. Herodies aslında Herod'un abisinin eşi ancak abisi ölünce Herod, Herodies ile evleniyor. Bu arada Yahya peygamber ülkede çok güçleniyor. Onunla birlikte yeni bir çağ geliyor ve bir hristiyanlık açılımı var. Herod Yahya'nın gücünden çekinmeye başlıyor çünkü halka ulaşabilme gücü Herod'ta yok. Bu yüzden Herod , Yahya'yı öldürmese de onu hapsediyor. Salome ise hayatta her şeye sahip.

Herod onun bütün isteklerini yerine getiriyor. Salome'nin sahip olamadığı tek şey ise Yahya… Hikayenin ana teması da bu ihtiras üzerine kurulu. Salome'nin ilginç bir inanışı var. Yahya'nın başına sahip olursa onu öpebileceğine inanıyor. Ve tüm bunlar içgüdüsel olarak onu yönlendiriyor. Sonunda Salome , Herod'u kandırıyor ve Yahya'nın başını alıyor. Herod bunun ne kadar yanlış olduğunu anladığında ise çok geç kalıyor . Sonunda Salome'yi ölüm ile cezalandırıyor.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Kültür Sanat Bir Kadının İhtirası Her Şeyi Değiştirebilir - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement