Bisav, Sözlü Tarih Veritabanı Oluşturuyor - Son Dakika
Kültür Sanat

Bisav, Sözlü Tarih Veritabanı Oluşturuyor

Bilim ve Sanat Vakfı (BİSAV) ile İstanbul Şehir Üniversitesi Şehir Araştırmaları Merkezince yürütülen "Sözlü Tarih Araştırmaları Veritabanı ve İstanbul'un Mekansal ve Kültürel Çeşitliliğine Yönelik Uygulama Örnekleri" projesi tanıtıldı.

26.12.2015 17:37

Bilim ve Sanat Vakfı (BİSAV) ile İstanbul Şehir Üniversitesi Şehir Araştırmaları Merkezince yürütülen "Sözlü Tarih Araştırmaları Veritabanı ve İstanbul'un Mekansal ve Kültürel Çeşitliliğine Yönelik Uygulama Örnekleri" projesi tanıtıldı.

BİSAV'ın Fatih'teki merkezinde tanıtımı yapılan proje, İstanbul Kalkınma Ajansı desteği ve İstanbul Şehir Üniversitesi ortaklığıyla gerçekleştirildi.

Toplantıda konuşan BİSAV Türkiye Araştırmaları Merkezi (TAM) Koordinatörü Yunus Uğur, 2003'te başlayan sözlü tarih çalışmalarında, cumhuriyet dönemini, gündelik yaşam ve gündelik deneyimleri kayıt altına almayı istediklerini ifade etti.

Çalışmaların üç döneme ayrıldığına işaret eden Uğur, "Esas olarak, ilk dönemde daha çok teorik tartışmalar yapıldı, görüşmeler yapılmaya başlandı. Bunlar arasında yer alan Semavi Eyice, Mahmut Kaya, Hayrettin Karaman ve Orhan Okay, kamu ya da akademi tarafından bilinen isimler. Ayrıca da bugün 100'ü aşkın, bizim gün görmüş diye saptadığımız, 70 yaş üzerinde pek çok insanla görüşmeler yapıldı" ifadelerini kullandı.

Yunus Uğur, 2008'den itibaren Türkiye Araştırmaları Merkezi içerisinde atölyeler kurulmaya başlandığını aktararak, "Bir kaç yıl sonra bunlar sempozyumlara, ardından 'Otur Baştan Yaz Beni' adıyla kitaba dönüştü. Diğer sempozyum da BİSAV 'Notlar' serisi içinde hazırlandı" dedi.

Projenin koordinatörü Arzu Güldöşüren ise çalışmalarına ilişkin verdiği bilgide, "Projemizin yararlanıcıları olarak gördüğümüz gruplar var. Öncelikli amacımız, Türkiye'de sözlü tarih veri tabanını oluşturmak" diye konuştu.

Veritabanını oluştururken BİSAV'ın çalışmalarının yanı sıra belediyeler, üniversiteler, sivil toplum kuruluşları ve bireysel araştırmacıların ellerindeki bilgilerden de faydalanılacağını aktaran Güldöşüren, "Projemizin ikinci ayağı ise model çalışmalar olarak isimlendirdiğimiz kısım. Buradaki hedefimiz, bizden sonra yapılacak çalışmalar için hem görüntü, ses, kayıt hem de sözlü tarih yönteminin gerektirdiği teknik ve pratik yönden ihtiyaçları karşılayacak bir çalışma gerçekleştirmek" ifadelerine yer verdi.

Arzu Güldöşüren, yapılan görüşmelerin görüntüleriyle, kayıtların, web sitesinde araştırmacıların kullanımına açılmasının planlandığını dile getirdi.

Proje, 31 Ağustos 2016 tarihine kadar devam edecek.

Kaynak: AA

Son Dakika Kültür Sanat Bisav, Sözlü Tarih Veritabanı Oluşturuyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement