GÖKHAN BALCI - Temizlik sektöründe yöneticilik yapan Mustafa Yalçın, sektör değiştirerek yüksek binaların camlarını silmeye başladı.
Yalçın, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 16 yıldır temizlik sektöründe çalıştığını, son olarak çalıştığı şirkette üst düzey yöneticilik yaptığını söyledi.
Çalıştığı dönemde yüksek binaların temizlik ve teknik işlerinin yapıldığı "endüstriyel dağcılık" ile tanıştığını belirten Yalçın, 3 metrelik bir duvardan inme denemesinde başarılı olunca sektörün kendisine cazip gelmeye başladığını ifade etti.
Almanya'da çalıştığı dönemde de ilgisini çeken sektöre girmeye karar verdiğini aktaran Yalçın, "Bir sürü iş ve şirketle uğraşmaktansa kendi başıma adrenalin yaşamak daha çok hoşuma gitti. Bu nedenle endüstriyel dağcılığı seçtim. Yaklaşık 2 aydan beri de bu işi yapıyorum" dedi.
Yalçın, başlangıçta iplere ve malzemelere karşı güvensizlik duyduğunu, birkaç inişten sonra iş arkadaşının desteğiyle işe alıştığını vurguladı. İşini severek yaptığını ifade eden Yalçın, şöyle konuştu:
"Bugüne kadar cam temizleme şeklinin her türlüsünü yaptım. Sadece iple erişim kalmıştı. Onu da yapıyorum. Farklı şehirlerde, farklı binalarda, farklı yüksekliklerde iple erişimle temizliğe devam ediyoruz. Üst düzey yöneticilikten vazgeçtim, bu sektöre geçtim. Daha az kişinin yaptığı bir işi yapmak istedim. Bu iş kimilerine göre rahat gözükmeyebilir ama bazı durumlarda sokakta gezmek bu işten daha tehlikeli."
" Türkiye'de hızla gelişiyor"
Yalçın'ın sektöre adım atmasını sağlayan Murat Devşeli de Türkiye'de binaların dikine büyümesi nedeniyle endüstriyel dağcılık faaliyetlerinin geliştiğini söyledi.
Endüstriyel dağcılığın, Türkiye'de yeni ve popüler bir iş dalı olduğunu dile getiren Devşeli, "Türkiye'de geçen seneye kadar 20-25 kişi bu işi yapıyordu. Fakat özellikle son bir yılda gelişti. Bu işle ilgili kurslar açılmaya, eğitimler verilmeye başlandı" diye konuştu.
Devşeli, eskiden yüksek binalardaki temizlik işlemlerinin vinçli sistemler veya iskele sistemleriyle yapıldığını, günümüzde dağcılık sisteminin tercih edildiğini belirtti.
Tehlikeli görünen endüstriyel dağcılığın, eğitim alındıktan sonra çok sağlıklı ve güvenilir bir sistem olduğunu ifade eden Devşeli, şunları kaydetti:
"Binaların dikine büyümesi, yükselmesi, bizim için eğlenceli hale geldi. Çünkü hiç kimseye hissettirmeden bina temizliği yapılıyor. Yukarıda bir iskele veya vinç kurulumu olmadan veya binanın öz dokusuna zarar vermeden yapılan bir uygulama. Tamamen iple erişimle yapılan bir uygulama olduğu için bina sahipleri bu yöntemi tercih etmeye başladı. Hem zamandan tasarruf sağlanıyor hem de erişilmesi çok zor olan noktalara çok rahat bir şekilde erişiliyor. Bu sistemin kullanımının yaygınlaşmasındaki bir diğer neden de iskele ve vinç sistemleri rüzgarlı havalarda kullanılamıyor. Biz iskele sistemlerine göre 2-3 kat daha fazla rüzgarlı havalarda çalışabildiğimiz için insanlar bu sistemi tercih ediyor." - Edirne
Son Dakika › Kültür Sanat › Cam Silmeyi Yöneticiliğe Tercih Etti - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?