GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ :
Kuzalan Tabiat Parkı'ndan detaylar
Travertenler, şelaleler, subasar ormanları, bitki örtüsü detayları
Orman ve Su İşleri Bakanlığı 12. Bölge Müdürlüğü Giresun Şube Müdürü Ertan Kuduban ile röportaj
GİRTAB Müdürü Tamer Uzuner ile röportaj GÜLTEKİN YETGİN - Giresun'un Dereli ilçesindeki Kuzalan Tabiat Parkı, bin 800 metre devam eden traverten grubu, şelaleri, ormanları ve birçok doğal güzelliği bünyesinde bulunduruyor.
Dereli- Şebinkarahisar yolu üzerinde bulunan ve Kuzalan Şelalesi ile dikkati çeken Kuzalan Tabiat Parkı'nın en önemli kaynak değerlerini doğal yolla oluşmuş şelalesi ve traverten su kaynağı yapısı oluşturuyor.
Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğünce 2013 yılında tabiat parkı ilan edilen Kuzalan, bitki örtüsü bakımından zengin biyolojik çeşitliliğe sahip.
Orman ve Su İşleri 12. Bölge Müdürlüğü Giresun Şube Müdürü Ertan Kuduban, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kuzalan Tabiat Parkı'nın 4 bin 820 dönüm alana sahip olduğunu söyledi.
Alanın en önemli kaynak değerinin bin 800 metre devam eden traverten grubu olduğunu belirten Kuduban, bu traverten grubunun, kalkerli su kaynağından çıkarak bin 800 metrede 6 şelale, 3 subasar ormanı ve 2 şimşir ormanı bulundurduğunu ifade etti.
Kuduban, tabiat parkındaki traverten grubunun özelliklerine de değinerek, "Travertenler, orman içinde olması dolayısıyla dünyada tek. Bildiğim kadarıyla Finlandiya'da, 400 metrelik bir traverten oluşumu var. Dünyada orman içinde bin 800 metre, yaklaşık 60 metre genişlikte devam eden, belli yerde kümülüs oluşumu yapan traverten yok." dedi.
Tabiat parkında kaynak değeri olarak bir mağara ve bir ahşap değirmen bulunduğunu dile getiren Kuduban, alanda kalkerli sular etrafında 6 gölet şeklinde havuz da yer aldığını kaydetti.
Kuduban, tabiat parkında anıt ağaç niteliğinde 5 ladin ve 3 kayın ağacı olduğunu belirterek, "Buradaki ladin ağacı Karadeniz'deki örümcek ormanlarıyla eş değere sahip. 170 ve 145 santimetre çapında olan göknar ve ladin ağaçlarının boyları 50 metreye ulaşmaktadır." ifadesini kullandı.
Tabiat parkında demirli ve kükürtlü mineral sular da olduğunu anlatan Kuduban, bunların da ayrı kaynaktan çıktığını söyledi.
"Travertenler boyunca patika yürüyüş yolu yapılıyor"
Kuduban, vatandaşların tabiat parkını gezerken ihtiyaçlarını karşılamaları için alan düzenlemesi yapıldığını da ifade ederek, 24 kameriyenin yanı sıra büfe, satış stantları, barbekü ve çeşmelerin yapımının sürdüğünü anlattı.
Travertenler boyunca bin 800 metrelik patika yol düzenlenmesi yapıldığını da vurgulayan Kuduban, "Şu ana kadar 600 metresi düzenlendi. Patika yol boyunca şelaleler için ahşap seyir terasları da planlandı. Onlar da ağustos sonuna kadar tamamlanacak." diye konuştu.
Kuzalan Tabiat Parkı'nın mükemmel bir alan olduğunu vurgulayan Kuduban, "Tabiat parkımız ziyaretçilerini bekliyor. Tanıtıldıktan sonra da sadece Giresun'un, Türkiye'nin değil, dünyanın sayılı tabiat parklarından biri olacağına inanıyoruz." şeklinde konuştu.
Giresun Turizm Altyapı Hizmet Birliği (GİRTAB) Müdürü Tamer Uzuner ise orman içindeki bin 800 metre travertenin doğa harikası olduğunu söyledi.
Denizli Pamukkale'deki travertenlere değinen Uzuner, "Bu konuda Giresun'un da benzer bir yapıya sahip olduğunu gözler önüne seriyor. Giresun şehir merkezinden 45 kilometre mesafede bulunan Kuzalan Tabiat Parkı eşsiz bir yer. Burada çam ormanları içerisinde orman güllerinin kokusunu içinize çekerek güzel vakit geçirebilirsiniz." değerlendirmesinde bulundu.
Son Dakika › Kültür Sanat › Doğanın Saklı Harikası: 'Kuzalan Tabiat Parkı' - Giresun - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?