Kuşlara Adanan Ömür - Son Dakika
Kültür Sanat

Kuşlara Adanan Ömür

BÜLENT MAVZER/HÜSEYİN YILDIZ - Ülkesinden kilometrelerce yol katederek geldiği Iğdır'daki Aras Kuş Cenneti'nde uçamayan bir ebabil kuşunun tedavisini üstlenen ve dünyanın pek çok ülkesinde kuş halkalama ile tedavi amacıyla yapılan çalışmalara katılan kuş bilimci Miche Fort, ömrünü kuşlara adadı.

18.05.2017 11:12

BÜLENT MAVZER/HÜSEYİN YILDIZ - Ülkesinden kilometrelerce yol katederek geldiği Iğdır'daki Aras Kuş Cenneti'nde uçamayan bir ebabil kuşunun tedavisini üstlenen ve dünyanın pek çok ülkesinde kuş halkalama ile tedavi amacıyla yapılan çalışmalara katılan kuş bilimci Miche Fort, ömrünü kuşlara adadı.

Güney Afrika'dan bir süre önce Iğdır'ın Tuzluca ilçesine bağlı Çıyrıkçı köyüne gelen Miche Fort, Türkiye'nin en önemli kuş halkalama istasyonlarından Aras Kuş Cenneti ve Halkalama İstasyonu'nda gönüllü olarak araştırmalara başladı.

Türkiye'nin yanı sıra daha önce dünyanın birçok ülkesine giderek gerek kuş halkalama ve kuşların tedavileri çalışmalarına katılan Fort, bilime sağladığı katkı dışında hayvanların da yardımına koşuyor.

Fort, bölgedeki kuş halkalama çalışmaları dışında köylüler tarafından bulunup halkalama istasyonuna teslim edilen bir ebabil kuşunun tedavisini üstlendi.

Yaralı kuşları hayatta tutmaya çalışıyor

Miche Fort, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dünyanın farklı yerlerindeki kuş halkalama istasyonlarını gezerek doğa bilimleri üzerine çalışmalar sürdürdüğünü söyledi.

İstasyonlarda birçok kuşu halkalayarak bilime katkıda bulunmanın yanı sıra yardıma ihtiyacı olan hayvanlar için de çalışma yürüttüklerini anlatan Fort, şunları belirtti:

"Kuşlar çeşitli nedenlerden dolayı yaralanabiliyor. Ben de elimden geldiği kadarıyla onların tekrar hayata dönmeleri için uğraşıyorum. Ama bazen ne kadar uğraşsak da onların durumunda istediğimiz sonuca ulaşamıyoruz, kalıcı hasarlar olabiliyor."

Türkiye'ye de benzer çalışmalara katkıda bulunmak için ülkesinden gönüllü geldiğini anlatan Fort, "Yıllardır Türkiye'ye geliyorum, daha önce de Kars'taki Kuyucuk Gölü'nde ebabil kuşu ile temasım oldu. Orada bazen böyle yaralı bulduğumuz kuşları tedavi etme şansımız oluyordu. Fakat Aras Kuş Cenneti'nde ilk kez bu kuşla karşılaştım ve bu tür kuşu halkalama şansını buldum. Bu da benim için sevindirici bir şey. Aras'ta da kuşları halkalamanın yanında yaralı bulduğumuz diğer kuşları tedavi ediyoruz." diye konuştu.

Fort, hem lisanslı halkalayıcı, hem de kuş bilimcisi

Iğdır Orman ve Su İşleri Müdürü Mete Türkoğlu da Fort'un Cape Townlu olduğunu ve beşinci kez Iğdır'a geldiğini belirterek, şu ifadeleri kullandı:

"Fort, şu anda sezonunu bizimle sürdürüyor. Fort hem lisanslı halkalayıcı, hem de kuş bilimcisi. Kuşları tanıyor, erkek mi dişi mi diye karar verebilecek, tedavi yapabilecek ve birçok dalda gelişmiş, uzman nitelikte kişi. Dünyadaki ornitologların yer aldığı bir topluluk var, hepsi irtibat halindeler. Hangi halkalama istasyonunda çalışma yapılacaksa duyuru yapılıyor, örneğin istasyonumuza lisanslı halkalayıcı lazım diye duyuru yapıyoruz, Cape Town'dan, Polonya'dan, Almanya'dan veya başka bir ülkeden kuş bilimcileri istekte bulunuyorlar, biz de deneyimlerine göre seçip buraya getirtiyoruz."

Ebabilin daha önce Iğdır'da görülmesine rağmen halkalanamadığını da anlatan Türkoğlu, şu bilgileri verdi:

"Bu kuş geçtiğimiz günlerde köylülerce bulundu. Tedavi ettiğimizde kanadında sorun olduğundan uçamadığını fark ettik. Kuşun kanadının biri yeterli gelişmemiş ve diğer kanadı ile eşit olmadığından uçamıyor. Şu anda Aras Kuş Cenneti ve Halkalama İstasyonunda Güney Afrikalı uzman Fort tarafından tedavisi devam ediyor. Ebabil'in kuş biliminde özel bir yeri var. Bu kuş havada uyuyup ve beslenebiliyor. Iğdır'da ilk kez envanter kayıtlarına alındı."

Halkalanıp kayıt altına alınan ebabil kuşu, Iğdır Aras Kuş Cenneti'nde envantere kaydedilen 184. kuş türü oldu.

Kaynak: AA

Son Dakika Kültür Sanat Kuşlara Adanan Ömür - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement