Mevlana'nın 740. Vuslat Yıldönümü Uluslararası Anma Törenleri - Son Dakika
Kültür Sanat

Mevlana'nın 740. Vuslat Yıldönümü Uluslararası Anma Törenleri

Mevlana\'nın 740. Vuslat Yıldönümü Uluslararası Anma Törenleri

Törenlerin yapıldığı Mevlana Kültür Merkezi'nde stant açan cam üfleme sanatı ustasının, yüksek ısıyı kullanarak ürettiği Mevlevilik temalı biblo ve takıları, buraya gelen yerli ve yabancı konukların ilgi odağı oluyor.

14.12.2013 15:13

Mevlana'nın 740. Vuslat Yıldönümü Uluslararası Anma Törenleri'nin odağında yer alan Mevlana Kültür Merkezi'nde stant açan cam üfleme sanatı ustası, yüksek ısıyı kullanarak ürettiği tasavvuf temalı biblo ve takılarla ilgi odağı oluyor.

Cam üfleme sanatı ustası Halil İbrahim Mert, hem standında bu ilginç sanatı icra ediyor hem de ürünlerini satışa sunuyor. Mert, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaklaşık 16 yıldır cam sanatıyla uğraştığını söyledi.

Sivas'ta Valilik adına Buruciye Medresesi El Sanatları ve Kültür Merkezi'nde çalıştıklarını belirten Mert, "8 yıldır Sivas'tayım. Kültür Bakanlığı sanatçısıyım. Kardeşimle beraber çalışıyoruz. Bakanlığın ve diğer özel toplulukların çeşitli organizasyonlarına katılıyoruz" dedi.

Türk Kültürüne özgü ürünler var

Mert, Türk kültürüne özgü ürünlerden örnekler çalıştığını vurgulayarak, Roma, Selçuklu, Osmanlı dönemini simgeleyen biblolar, gözyaşı şişeleri, kum saati, boncuk ve hayvan figürlerinden ürünler yaptıklarını aktardı.  Nasrettin Hoca, Denizli Horozu, kangal köpeğinin yanı sıra Sivas ibriği gibi özel ürünler de çalıştıklarını anlatan Mert, kişiye özel sipariş aldıklarını ifade etti.

Mert, ürünlere gösterilen ilgiden çok memnun olduklarını dile getirerek, şunları kaydetti:

"Bu yılki törenlere yeni ürünlerle, yeni modellerle geldik. Şeb-i Arus törenlerine özel ürünler yaptık. Özel ürünleri, kişinin gözü önünde istediği gibi süslüyoruz. Böylece sanatımızı da yerli ve yabancı katılımcılara göstermiş oluyoruz. Törenlere katıldığımız için memnunuz. Şeb-i Arus'a özel camdan semazen bibloları, özel şekerlik, kolye ve bileklik gibi takılar yaptık. Ayetli 'vav' harfinin bulunduğu kolyeler ürettik. Özellikle, Mevlevilik kültüründe önemle üzerinde durulan Arapça 'vav' harfinden yaptığımız ürünler yoğun ilgi görüyor. Organizasyona renk kattığımıza inanıyorum." - Konya

Kaynak: AA

Son Dakika Kültür Sanat Mevlana'nın 740. Vuslat Yıldönümü Uluslararası Anma Törenleri - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement