Nobel ödüllü Türk bilim insanı Prof. Dr. Aziz Sancar, gençlere çok çalışmaları tavsiyesinde bulunarak, "Annem derdi ki, 'Kibir Allah'a yakışır, insana yakışmaz.' O yüzden elimden geldiği kadar mütevazı olmaya çalışıyorum." dedi.
Sancar, eşi Gwen Sancar ile İstanbul Teknik Üniversitesini (İTÜ) ziyaret ederek, Süleyman Demirel Kültür Merkezi'nde "Nobel Konuşması" yaptı.
Konuşmasında ödül sürecini, ödül sonrası verdiği konferansları, yayımlanmış ve yayımlanmamış çalışmalarını anlatan Sancar, kendisine "Nobel hayatınızı nasıl değiştirdi?" diye sorulduğunu kaydetti.
Aziz Sancar, "Tabii çok değiştirdi, sağolsun devletimiz, Türk halkı ve bütün Türk dünyası çok ilgi gösterdi. Ülkemde resmim basılarak, özel posta pulu üretildi, Empire State binasında bir hafta boyunca resmim gösterildi. Sonra da benim için bir çizgi roman yaptılar ve yayımladılar." diye konuştu.
Ödül sonrası kendisini en çok etkileyen takdirin İsveçli Türklerden geldiğini gözleri yaşararak aktaran Sancar, şunları söyledi:
"Bana en çok dokunan hediye; İsveç'teki işçi, emekçi kardeşlerimden geldi. Onların bana hediye ettiği kahve takımı ofisimde. 'Aziz hocam, siz çok çalıştınız, hak ettiniz, tebrik ederiz' dediler. Onlar da benim gibi işçi kardeşlerim, onları çok seviyorum, ben çalışmaya çok değer veriyorum."
"Bu Cumhuriyetin madalyası, tabii ki Anıtkabir'e koyacağım"
Sancar, Nobel madalyasını dün Anıtkabir'e teslim ettiğini hatırlatarak, "Nobel aldığım gün tam bir kaostu. Kardeşim Nihat olmasaydı ben altından çıkamazdım. Birkaç gün geçip, biraz ortalık yatıştıktan sonra madalyayı Anıtkabir'e vermeye karar verdim. Başka ne yapmalıydım? Bu Cumhuriyetin madalyası, tabii ki Anıtkabir'e koyacağım." değerlendirmesinde bulundu.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Türkiye'ye gelmesini istediğini ifade eden Sancar, "Cumhurbaşkanı emredince Türkiye'ye gelirim tabii. Cumhurbaşkanımızın kendisine de milletimizin, devletimizin bize gösterdiği ilgiden ne kadar memnun olduğumu söyledim ve teşekkür ettim." dedi.
Aziz Sancar, Nobel'den 325 bin dolar para ödülü aldığını da söyleyerek, bu paranın masraflar çıktıktan sonra kalan 315 bin dolarını Carolina Türk Evi'ne bağışladığını ifade etti.
"Benim gayem Carolina Türk Evi'ni yaşatmak" diyen Sancar, bu isteğini duyan Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın destek olmak istediğini, kendisinin de "Ben de bu ev Türk devletinin evi olsun, sizden bu evin Türk Kültür Merkezi olmasını isteriz ki, hiç kimse Atatürk'ü duymadım diyemesin." dediğini aktardı.
Konuşmasının sonunda gençlere seslenen Sancar, şu tavsiyelerde bulundu:
"Gözünüzü seveyim politikayla uğraşmayın, onu yapanlar var, çok çalışın. Ne yaparsanız, iyi yapmaya çalışın, çalışmadan olmaz. Ben öğrenciyken günde 18 saat çalışırdım. Gazeteler yazmıştı, çok zaman gecelerimi laboratuvarda geçirdim. Çalışmak kendimize, ailemize, milletimize vatan, namus borcudur. Annem derdi ki, 'Kibir Allah'a yakışır, insana yakışmaz.' O yüzden elimden geldiği kadar mütevazı olmaya çalışıyorum."
"Sancar'a Türkiye'ye Nobel gururunu yaşattığı için teşekkür ediyorum"
Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Prof. Dr. Davut Kavranoğlu, Sancar'ın Nobel aldığını Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Japonya'da bulundukları sırada öğrendiğini hatırlatarak, şunları anlattı:
"Bir önceki gün Japonlar bize Nobel Fizik Ödülü'nü aldıklarını söylemişlerdi ve bundan gurur duyuyorlardı. 'Türk-Japon Üniversitesinin Mütevelli Heyetine, Nobel ödüllü bir bilim insanı koyacağız, böyle güzel bir katkı sunuyoruz.' diyerek bunu bize pazarlıkta kullanıyorlardı. Ertesi gün toplantı sırasında bir Japon arkadaşımız gelip kulağımıza dedi ki, 'Aziz Sancar Nobel ödülü aldı.' 'Şaka mı yapıyorsun?' dedim. Ertesi gün Japonlara 'Bakın biz Türkler de Nobel ödülü alabiliyoruz' dedim. Aziz Sancar'a Türkiye'ye Nobel gururunu yaşattığı için teşekkür ediyorum."
"Mühendishane'nin Üç Başhocası" sergisi açıldı
İTÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karaca, duygularını "Bugün büyük bir gururu ve ortak duyguları paylaşma isteği bizleri aynı salonda buluşturdu. Fen bilimleri alanında bize ilk Nobel ödülünü getiren Prof. Dr. Aziz Sancar hocamıza ne kadar teşekkür etsek az." şeklinde ifade etti.
Konuşmasının ardından Rektör Prof. Dr. Karaca, Prof. Dr. Sancar'a "İTÜ Anı Plaketi" takdim etti.
Etkinlikte daha sonra Prof. Dr. Sancar, Prof. Dr. Kavranoğlu ve Prof. Dr. Karaca, İTÜ'nün önemli çalışmalara imza atmış "başhocaları" Hüseyin Rıfkı Efendi, Seyyid Ali Efendi ve Hoca İshak Efendi'nin nadir eserlerinin yer aldığı "Mühendishane'nin Üç Başhocası" sergisinin açılışını gerçekleştirdi.
Etkinliğe İTÜ öğretim üyeleri ve öğrencileri katıldı.
Son Dakika › Kültür Sanat › Nobel Ödüllü Sancar, İTÜ'de - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?