Taşa Hayat Veriyorlar - Son Dakika
Kültür Sanat

Taşa Hayat Veriyorlar

Taşa Hayat Veriyorlar

Sanatçıların çalışmaları Kömürcüoğlu Mermer'in Korucuk Beldesi'ndeki tesislerinde başladı.

18.06.2011 11:51  Güncelleme: 12:07

Yurtiçi ve yurtdışından sanatçıların katılıdığı koloni çalışmaları Kömürcüoğlu Mermer'in Korucuk beldesindeki tesislerinde başladı. Sanatçıların çalışmaları 13 Temmuz'a kadar devam edecek. İki ABD'li, bir Makedon, yedi Türk olmak üzere dokuz sanatçı eserler üretecek. Kolonide ABD'den Edward Fleming ve John Massee, Makedonya'dan Gazanfer Bayram, Türkiye'den Burçak Güner Gölgeli, Derya Özparlak, Ahmet Özparlak, Barış Akın, Osman Atmaca ve Ali Savıcı yer alıyor.

Kömürcüoğlu Mermer Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Kömürcüoğlu, heykeltıraşlığın, çevresi antik kentlerle çevrili Denizli'de 5 bin yıllık geçmişe sahip olduğunu belirtti. Kömürcüoğlu, Denizli ve bölge havzasının gerek traverten ve gerekse mermerden oluşan yeraltı kaynaklarının değerlendirilmesi konusunda, üzerlerine düşen ekonomik, sosyal ve kültürel sorumluluğu koloni düzenleyerek yerine getirmeye çalıştıklarını söyledi. Denizli ve çevresinde, özellikle antik çağda yaşanmış olan mermer yontuculuğunun, bugün tüm dünyanın ilgisini çektiğini kaydeden Kömürcüoğlu, "Aphrodisias Heykel okulu, Laodikeia'da son yıllarda gün yüzüne çıkarılan ünik mermer yontu örnekleri ve Hierapolis nekropolündeki sanat eseri özelliklerine ulaşmış mezar taşı yontuları, en az Pamukkale travertenleri kadar göz önünde ve popüler ilgi toplayan tarihsel mirasımızı teşkil ediyor. Bu kültürel bilinçten yola çıkarak, heykeltıraşları bir araya getirdik. Koloninin bir başka amacı, genç heykeltraşlarımızın usta sanatçılarla birlikte çalışarak bilgi ve deneyimlerini arttırması hedefidir. Üniversiteden mezun olup, kendine atölye açan ya da üniversitelerimizde çalışmalarını sürdüren sanatçıların, bir tür sanat ve sanatçı buluşması için mekan olmayı düşündük. Böylece hem gelecekte yapmayı planladığımız yeni koloni çalışmalarına farklı ülkelerden heykel sanatçılarının ilgisini sağlamak, hem de heykel sanatına ilgiyi ve dikkati çekmek istedik" dedi.

Koloni sanatçılarından Barış Akın, heykel sanatına Türkiye'de yeteri kadar önem verilmediğini, hatta yapılan çalışmalara "put" gözüyle bile bakıldığını dile getirdi. Akın, "Türkiye'nin çok yakın tarihinde heykel tartışması oldu. Kars'taki insanlık anıtı günlerce konuşuldu ve yıkılmasına karar verildi. Taşla, koca kayalarla mücadele edip sanat eseri ortaya çıkarmaya çalışıyoruz ama yaptığımız çalışmalara put diyen insanlar da var. Maalesef ülkemizde heykel sanatına önem verilmiyor, heykeltıraşlık önemini iyice yitirmiş durumda. Bu gelişmeleri dikkate aldığımızda koloni düzenleyen firmaya teşekkür ediyoruz" dedi.

Kaynak: DHA

Son Dakika Kültür Sanat Taşa Hayat Veriyorlar - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement