Türkiye Dil ve Edebiyat Derneğinin yeni yönetimi belirlendi - Son Dakika
Kültür Sanat

Türkiye Dil ve Edebiyat Derneğinin yeni yönetimi belirlendi

Türkiye Dil ve Edebiyat Derneğinin yeni yönetimi belirlendi

Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği, 13. yılında dil alanındaki faaliyetleriyle, yayınlarıyla ve şubeleriyle çalışmalarına devam ederken, düzenlenen 5. Olağan Genel Kurul'la yeni yönetimi belirledi.

04.07.2021 13:54  Güncelleme: 14:54
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği, 13. yılında dil alanındaki faaliyetleriyle, yayınlarıyla ve şubeleriyle çalışmalarına devam ederken, düzenlenen 5. Olağan Genel Kurul'la yeni yönetimi belirledi.

Derneğin Genel Merkezinde gerçekleştirilen kurula Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Nureddin Nebati, Eyüpsultan Belediye Başkanı Deniz Köken, Sancaktepe İlçe Belediye Başkanı Av. Şeyma Döğücü ve İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürü Coşkun Yılmaz katıldı.

"Milletçe yabancı kelimesiz bir tek cümle kuramıyoruz"

Kurulda konuşan Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği Başkanı Ekrem Erdem, Kovid-19'dan hayatını kaybeden Burhan Kuzu'ya, Yönetim Kurulu üyesi Sabri Kaya'ya ve Yüksek İstişare kurulu üyesi Hüseyin Emin Öztürk'e rahmet dileklerini iletti.

Derneğin başından bu yana yürüttüğü faaliyetlerden, ilkelerinden, dil merkezli yayınlarından, eğitim ve kültür çalışmalarından detaylarıyla bahseden Erdem, şunları kaydetti:

"Dün olduğu gibi bugün de milli birlik ve beraberliğimize göz dikenler, geçmişimizle ve kültürümüzle bağımızı kopartmak için dilimize var güçleriyle saldırmaya devam ediyorlar. Dilimizi tahrif ederek, kuşaklar arasındaki iletişimi yok etmek ve birbirini anlamayan nesiller yaratmak istiyorlar. Günümüzde tahrifat kurumsallaştırıldı. Dil tahrifatını içselleştirdik, tahrifatın gönüllü elamanları haline geldik. Milletçe yabancı kelimesiz bir tek cümle kuramıyoruz. Daha kötüsü son yıllarda teknolojideki hızlı gelişmeler, yabancı dille eğitim, yabancı dil öğretimindeki özensizlikten beslenen yabancı dil hayranlığının neticesi olarak bugün yarı Türkçe, yarı İngilizce bir dil üretildi. Maalesef İngilizce-Türkçe karışımı uydurma cümlelerle konuşan bir nesil geliyor. Dilimizin karşı karşıya kaldığı sorunları yalnız bir dil sorunu olarak görmemek gerekir. Burada asıl kaybolmakla karşı karşıya olan dilimiz değil, milli kimliğimizdir. Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği, 'Dilimiz, Kimliğimizdir' şiarıyla, 22 Mayıs 2008'de kuruldu. 13 yılı geride bırakan derneğimiz amaçları doğrultusunda bugüne kadar birçok güzel faaliyete imza attı. Dili, milli bir mesele olarak ele alan derneğimiz, bugün yurt genelinde 19 şubesi ile faaliyetlerini yürütmektedir."

Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Nureddin Nebati de dil konusunda uyandırma çabalarının toplum varlığını koruma adına önemli olduğuna dikkati çekerek, "Dil olmadan devlet, toplum olmaz. Dilimizi gerçek haliyle kullanmaktan imtina ediyoruz. Cümlelerimizi basitleştiriyoruz. Yabancı kelimelere ilk defa bulunmuş karşılıklarmış gibi bakılıyor. Sözlüğü karıştırmak ve Osmanlı Türkçesi'nden bugüne tevarüs eden kelimeleri keşfetmek varken basit, anlamı sığ, meramı ifade edemeyen kelimelerle Türkçeyi perişan ediyoruz. Yabancı kavram ve terimleri kullanırken kendimizi daha özel hissediyoruz. Türkçeyi layıkıyla kullanmak ayrıcalığımız olsun. Ekrem Erdem'in müdahale noktasında bizlere yaptığı hatırlatmaları kampanyaya dönüştürmemiz lazım." değerlendirmesini yaptı.

"Kendi dilimizin kelimelerini arıyoruz"

İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürü Coşkun Yılmaz ise hayatı kuşatan her unsurun zihniyetle ilişkili olduğunu vurgulayarak dilin de bu zihniyetin tecessüm eden, görünen ve görünmeyen merkezini teşkil ettiğini belirtti.

Türkçeyi korumakla ilgili mücadelenin aslında bir zihniyet mücadelesi olduğunu söyleyen Yılmaz, "Kendi dilimizin merkezinde yaşıyorken kendi dilimizin kelimelerini arıyoruz. Hiçbir savaş kahramanı, eri, komutanı, sahibi olduğu sürece kaybedilmez. Türkçe de bu savaşı mutlaka kazanacaktır. Türkiye Dil ve Edebiyat Derneğini kuruluşundan itibaren takip ediyorum. Derneğin bitmez bir enerji ve iradeyle, 'kimse olmasa bile ben varım' diyen bir anlayışla devam eden mücadelesinde başarılar diliyorum." ifadelerini kullandı.

Kurulda ayrıca Eyüpsultan İlçe Belediye Başkanı Deniz Köken ve Sancaktepe İlçe Belediye Başkanı Av. Şeyma Döğücü de bir konuşma yaptı.

Yusuf Tülün'ün başkanlığında gerçekleştirilen derneğin 5. Olağan Genel Kurul'un yeni yönetimine yeniden Genel Başkan Erkem Erdem seçilirken, Asıl Yönetim Kurulu'nda Seyfullah Şahbaz, Kamil Çakır, Üzeyir İlbak, Ömer Berkli, Zekeriya Kaan, Dr. Orhan Albayrak, Namık Ayhan, Feridun Tekbıyık, Habibe İskender Delibaş, Ali Erdem, Seyfettin Dilaver, Elif Tokkal, Gökhan Türkoğlu, Niyazi Gedik, Metin Korkmaz, Faysal Atmaca, İlhan Kurt, Fatma Atıcı, Fatma Soylu, Ahmet Nasuhi Bayrakçı, Şeyda Eroğlu, Ahmet Yavuz Uşaklıoğlu, Ali Bekgöz ve Doç. Dr. Mehmet Samsakcı yer alıyor.

Kaynak: AA

Son Dakika Kültür Sanat Türkiye Dil ve Edebiyat Derneğinin yeni yönetimi belirlendi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Edirne'de gastronomi yolculuğu başladı
    01:07 Edirne'de gastronomi yolculuğu başladı

    Edirne Valiliği, Osmanlı Saray Mutfağı lezzetlerini kitaplaştırarak gelecek nesillere aktarmak amacıyla bir proje başlattı. Edirne'de düzenlenen iftar programında geçmişten günümüze gelen lezzetlerin yer aldığı bir menü sunuldu. Proje kapsamında 87 farklı çeşidin yer aldığı bir kitap oluşturulacak ve Edirne'nin gastronomi turizmi geliştirilecek.

  • İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları, 27 Mart Dünya Tiyatro Günü'nü coşkuyla kutladı
    00:34 İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları, 27 Mart Dünya Tiyatro Günü'nü coşkuyla kutladı

    İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları, 27 Mart Dünya Tiyatro Günü'nü ücretsiz olarak sahnelediği 8 oyunla tüm sahnelerinde coşku ile kutladı. Uluslararası bildiri Norveçli yazar Jon Fosse tarafından kaleme alınırken, ulusal bildiri Tamer Levent tarafından yazıldı. Tiyatro, sanatın barış olduğunu vurgulayan bir platform olarak ön plana çıktı.

  • Sema-Semah-Devran etkinliği AKM'de seyircilerle buluştu
    00:07 Sema-Semah-Devran etkinliği AKM'de seyircilerle buluştu

    Atatürk Kültür Merkezi'nde düzenlenen 'Sema-Semah-Devran' etkinliğinde, Sanat Yönetmeni Yüce Gümüş ve Postnişin Fatih Çıtlak liderliğinde Anadolu'nun zikir ritüelleri sergilendi. İstanbul Devlet Halk Dansları Topluluğu da gösteride yer aldı.

  • KKTC'de 'Bizden İçeri Kıbrıs' belgeseli gösterimi yapıldı
    00:03 KKTC'de 'Bizden İçeri Kıbrıs' belgeseli gösterimi yapıldı

    Lefkoşa'daki Yunus Emre Enstitüsü tarafından hazırlanan 'Bizden İçeri Kıbrıs' belgeselinin gösterimi KKTC'de gerçekleştirildi. Gösterime KKTC Cumhurbaşkanı, Cumhuriyet Meclisi Başkanı ve Türkiye'nin Lefkoşa Büyükelçisi de katıldı. Belgesel, Kıbrıs Türklerinin tarih, kültür, yaşam ve sosyolojilerini anlatmayı amaçlıyor.

  • Mersin Devlet Opera ve Balesi, 'Evita Müzikali'ni prömiyerini gerçekleştirdi
    23:25 Mersin Devlet Opera ve Balesi, 'Evita Müzikali'ni prömiyerini gerçekleştirdi

    Mersin Devlet Opera ve Balesi, Tim Rice'ın librettosunu yazdığı, Andrew Lloyd Webber'in müzikleri ile hazırlanan 'Evita Müzikali'nin prömiyerini Mersin Kültür Merkezi'nde gerçekleştirdi. Müzikalin rejisörlüğünü Caner Akın üstlenirken, orkestra şefliğini Aytuğ Ülgen ve Orkhan Hashimov yaptı. Eserde dekor tasarımı Özlem Topuz, kostüm tasarımı Olcay Engin Kaymaz ve koreograf tasarımı Emre Karaca imzası taşıyor. Müzikalde, eski Arjantin devlet başkanlarından Juan Peron'un eşi Eva Peron'un hayatı anlatıldı. Prömiyere, Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürü Tan Sağtürk de katıldı.

  • Ankara'da Engellilerin Katılımıyla Gerçekleştirilen 'Resim Workshop' Sergisi Açıldı
    21:13 Ankara'da Engellilerin Katılımıyla Gerçekleştirilen 'Resim Workshop' Sergisi Açıldı

    Ankara Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü ile Gazi Üniversitesi işbirliğiyle gerçekleştirilen 'Resim Workshop' projesinin sergisi, engellilerin katılımıyla açıldı. Keçiören Gündüz Bakım Rehabilitasyon ve Aile Danışma Merkezi'nde düzenlenen programda, 22 engelli bireyin hayal dünyalarından oluşan resimler sergilendi. Program, engellilerin yaratıcılıklarını geliştirmeyi ve toplumsal yaşama aktif katılımlarını artırmayı hedefliyor.

  • TİKA, Kolombiya'da ihtiyaç sahiplerine gıda yardımı yaptı
    21:11 TİKA, Kolombiya'da ihtiyaç sahiplerine gıda yardımı yaptı

    Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Kolombiya'nın başkenti Bogota ve Maicao kentinde düzenlenen 'Ramazan Programı' kapsamında ihtiyaç sahiplerine 400 gıda paketi ulaştırdı. Yardımlar, Bogota'daki Abou Bakr Al-Sıddık Camii, İstanbul Camii ve El Kurtubi İslami Araştırmalar Merkezi ile Maicao'daki Omar İbn Al-Jattab Camisi'ne teslim edildi ve yetkililer tarafından ihtiyaç sahiplerine dağıtıldı. İstanbul Camii Başkanı Carlos Sanchez, Türkiye ve TİKA'ya verdikleri destek için teşekkür etti.

  • Şanlıurfa'da Büyük Filistin Yürüyüşü düzenlendi
    20:58 Şanlıurfa'da Büyük Filistin Yürüyüşü düzenlendi

    Şanlıurfa'nın Siverek ilçesinde Gazze Dayanışma Platformu tarafından organize edilen Büyük Filistin Yürüyüşü'ne sivil toplum kuruluşları, siyasi partiler ve vatandaşlar yoğun katılım gösterdi. Yürüyüşte İsrail'e karşı sloganlar atıldı ve Filistin'in savunulmaya devam edileceği vurgulandı.


Advertisement