Bu Sene Umut Veren Kadınlar, Uçan Süpürge Ödülleri Sahibi! - Son Dakika
Kültür Sanat

Bu Sene Umut Veren Kadınlar, Uçan Süpürge Ödülleri Sahibi!

Bu Sene Umut Veren Kadınlar, Uçan Süpürge Ödülleri Sahibi!

10-17 Mayıs 2018 tarihleri arasında Ankara'da gerçekleştirilecek olan festival, 'Umut' temasında seyirciyle buluşuyor.

09.04.2018 14:34  Güncelleme: 14:35
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Her yıl Onur Ödülü başta olmak üzere Bilge Olgaç Başarı Ödülleri ve Tema Ödülü'nü veren Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali'nin 21. Onur Ödülü, tiyatro sanatçısı ve üç yüzden fazla filmde rol alan sinema oyuncusu Nedret Güvenç'e veriliyor.

ONUR ÖDÜLÜ SAHİBİ: NEDRET GÜVENÇ

Bu Sene Umut Veren Kadınlar, Uçan Süpürge Ödülleri Sahibi!

Nedret Güvenç, 1930 yılında İzmir'de doğdu. Ankara Devlet Konservatuarı'nda şan ve piyano eğitimi alan sanatçı, eğitim sürecinin ardından tiyatroya ağırlık veriyor. 1948'de İzmir'de tiyatro çalışmalarına başlayan Güvenç, 1950'de İzmir Şehir Tiyatroları kapatılınca İstanbul'a taşınarak İstanbul Şehir Tiyatroları'na katılıyor. 1974'te En Büyük Kumar ile yönetmenliğe başlayan sanatçı, 1995'te emekli olduğu İstanbul Şehir Tiyatroları'ndan sonra Tiyatro İstanbul topluluğu bünyesine katıldı. 1998 yılında Kültür Bakanlığı tarafından kendisine Devlet Sanatçısı unvanı veriliyor. Ayrıca Türkiye'nin 2009 Dünya Tiyatro Günü bildirisini yazan sanatçı, 9 Mart 2010'da İzmir'de Nedret Güvenç Tiyatro Sahnesi'ni açtı. Elli yıllık tiyatro oyunculuğunun ardından anılarını da kaleme alan Güvenç, oyunculuğunun yanı sıra yazarlığı ile de tanınıyor.

BİLGE OLGAÇ BAŞARI ÖDÜLLERİ

Adıyla ödüller verilen Bilge Olgaç, Türkiye sinemasının kadın temsilini de anlamını da dönüştüren isimlerin başında geliyor. 1963 yılında senaryolaştırılan öyküleri ile öne çıkan Olgaç, Memduh Ün'ün asistanlığına da bu dönemde başlıyor. Olgaç, eril filmlerin ve erkek yönetmenlerin içinden çıkarak kendini var etmeye başladığında Üçünüzü De Mıhlarım, Nikâhsızlar, Öksüz ve 2. Adana Film Festivali'nde Halit Refiğ ve Yılmaz Güney'in karşısında yer alıp da En İyi Yönetmen Ödülü'nü kazanmasını sağlayan 1970 yapımı Linç, 1974'te Açlık gibi pek çok film çekiyor. 1980'li yıllar itibariyle kadın filmleri yapmayı odağına alan yönetmen, 1994'te hayatını kaybediyor.

Kadın filmlerinin Türkiye sineması için önemini hatırlatan bu ödül, umudu önceleyen iki emekçi kadının oluyor. Bilge Olgaç Başarı Ödülü'nün bir sahibi, "Yolun sonunda ulaşacağınız o ışığı görmüşseniz, aydınlık günlere inancınız varsa tiyatrodan vazgeçemiyorsunuz." diyen tiyatro ve sinema oyuncusu Işık Yenersu'nun oluyor. Bu ödülün bir sahibi de filmlerinde kendi hikâyelerinden, kendi tarihinden yola çıkan, filmlerini belli kategorilerde değerlendirmeyen, toplumsal kaygıları öne çıkaran sinema yapımcısı ve yönetmen, Biket İlhan.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Kültür Sanat Bu Sene Umut Veren Kadınlar, Uçan Süpürge Ödülleri Sahibi! - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement