Uluslararası Arda Kanpolat Tiyatro Festivali ve Kongresi - Son Dakika
Kültür Sanat

Uluslararası Arda Kanpolat Tiyatro Festivali ve Kongresi

Uluslararası Arda Kanpolat Tiyatro Festivali ve Kongresi

Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Güzel Sanatlar Fakültesi Sahne Sanatları Bölümü tarafından düzenlenen ve 4 gün sürecek Uluslararası Arda Kanpolat Tiyatro Festivali ve Kongresi başladı.

01.05.2012 15:42
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Güzel Sanatlar Fakültesi Sahne Sanatları Bölümü tarafından düzenlenen ve 4 gün sürecek Uluslararası Arda Kanpolat Tiyatro Festivali ve Kongresi başladı.

Isparta Vali Yardımcısı Niyazi Can, SDÜ Güzel Sanatlar Fakültesi Muhsin Ertuğrul Sahnesi'nde düzenlenen programın açılışında yaptığı konuşmada, toplumlarda sanatın ve sanatçının önemli olduğunu vurgulayarak, festivalde emeği geçenlere ve Kanpolat ailesine teşekkür etti.

Can, festivalin, yurtiçi ve yurtdışından geleceğin tiyatro sanatçıları ile bilim insanlarını yetiştiren üniversiteleri Isparta'da buluşturduğunu kaydetti.

SDÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hüseyin Akyıldız da sanatın, insanlığın var oluşuyla ortaya çıktığını belirterek, sanat ve tiyatronun, insanoğlunun kendi kendini yeniden anlamlandırdığı bir ortam olduğunu vurguladı.

Sanatın evrenselliğine değinen Akyıldız, "Evrensellik insana dair güzel olan her şeydir. Onlar atmosferdeki oksijen gibidirler. Dolayısıyla ulusal kültürler, milli kültürler, milli varlığımız, evrensel değerleri teneffüs ederek yaşarlar" dedi.

Evrenselleşme sürecinde sanatın da önemli rol üstlendiğini ifade eden Akyıldız, sanatın zekanın eseri olduğunu belirtti.

Ayırca bireylerin özgür olması gerektiğini vurgulayan Akyıldız, "Eğer yaratıcı bireyler olmak ya da daha güzel bir dünyada nefes almak istiyorsak bireysel özgürlük, yasalar önünde eşitlik ve insana değer dediğimiz parametrelerle toplumsal yaşamımızı düzenlemeliyiz. Yaşama dair her şey güzel ve kutsaldır" diye konuştu.

-Prof. Dr. Yücel Kanpolat-

25 yaşında hayatını kaybeden tiyatro sanatçısı Arda Kanpolat'ın babası Prof. Dr. Yücel Kanpolat, AA muhabirine yaptığı açıklamada, oğlunu kaybetmenin acısını anlatmanın zor olduğunu söyledi.

Oğlunun iyi bir sanatçı olduğunu kaydeden Kanpolat, "Daha iyi bir sanatçı olacaktı ama biraz zamansız kaybettik. Arda Kanpolat'ın ilk ödülü de Isparta'ya gelmişti. SDÜ'nün böyle bir festival yapmasından çok mutluyuz. Isparta şehri bununla övünebilir. Sanata, bilime yatırım yaparsanız geleceğin dünyasında da var olabilirsiniz" dedi.

Öte yandan, festival kapsamında yurtiçi ve yurtdışındaki üniversitelerden oyuncular, çeşitli oyunları sergileyecek. Festivalin onur konuğu ise Türk tiyatrosunun önemli değerlerinden Haldun Dormen olacak.

Türkiye, İtalya, Çek Cumhuriyeti, Bulgaristan ve İran'dan 10 üniversitenin katılacağı festivalin jürisinde, Prof. Dr. Ayfer Kanpolat, Prof. Dr. Yücel Kanpolat, Prof. Dr. Sevda Şener, Prof. Dr. Ayşegül Yüksel, Devlet Tiyatroları Genel Müdürü Doç. Dr. Lemi Bilgin ve Ankara Devlet Tiyatroları Müdürü Yönetmen Akif Yeşilkaya yer alacak.

Festivalde, "En İyi Türk Kadın Oyuncu", "En İyi Türk Erkek Oyuncu", "En İyi Yabancı Kadın Oyuncu", "En İyi Yabancı Erkek Oyuncu", "En İyi Yardımcı Türk Kadın Oyuncu", "En İyi Yardımcı Erkek Kadın Oyuncu", "En İyi Yardımcı Yabancı Kadın Oyuncu", "En İyi Yardımcı Yabancı Erkek Oyuncu", "En İyi Yönetmen", "En İyi Oyun", "En İyi Ekip", "En İyi Dekor Tasarım" ve "Jüri Özel Ödülü" kategorilerinde 13 dalda ödül verilecek.

- ISPARTA

Kaynak: AA

Son Dakika Kültür Sanat Uluslararası Arda Kanpolat Tiyatro Festivali ve Kongresi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement