Çocuğunuz Mutlaka Sokağa Çıkıp Oynasın - Son Dakika
Magazin

Çocuğunuz Mutlaka Sokağa Çıkıp Oynasın

Çocuğunuz Mutlaka Sokağa Çıkıp Oynasın

Unutulmaya yüz tutmuş sokak oyunları; Eti Çekül Vakfı'nın sergisiyle gün yüzüne çıktı.

25.12.2011 06:03

Teknoloji ilerledikçe, bahçelerin yerlerini yüksek binalar aldıkça çocuklar evlerde oynamaya, geleneksel sokak oyunlarını unutmaya başladı. Oysa ki Türkiye, hayal gücüne dayalı ve oyuncak ihtiyacı olmadan, sadece arkadaşlara gereksinim duyan bu sokak oyunları konusunda çok zengin... İşte Eti Çekül Vakfı da Türkiye'nin çeşitli bölgelerinden; unutulmak üzere olmasına rağmen hâlâ oynanan oyunları buldu. Bayülgen de, bu oyunları oynayan çocukları fotoğrafladı. ve bu fotoğraflardan da bir sergi açıldı.

7 KENTTEN OYUN

14 Aralık'ta Cevahir Alışveriş Merkezi'nde sergilenmeye başlayan fotoğraflar, bugün son kez Kanyon'da. Sergi yarından 29 Aralık Perşembe gününe kadar da Bakırköy'deki Carousel Alışveriş Merkezi'nde olacak. Sergide Türkiye'nin 7 bölgesinin en ünlü 9 oyunu siyah-beyaz fotoğraflarıyla yer aldı. 'Yağ Satarım Bal Satarım', 'Bezirganbaşı' gibi bildiğimiz oyunların dışında, 'Katırkazığı'ndan 'Kiremitli Çizgi'ye bilmediğimiz oyunlar da sergide yer buldu. Bu projenin ortaya çıkışı ise şöyle gerçekleşti: Eti Çekül Vakfı, 2008 yılında Eti Çekül Kültür Elçileri Projesi'ni uyguluyor. Bu projede Türkiye'nin 77 ilinde, ilköğretim 6'ncı sınıf öğrencisi olan 4 bin öğrenci, yaşadıkları kentin 'kültür elçileri' olarak yetiştiriliyor. Bu çocuklar, belirlenen bir tema ile her yıl sonunda 'İstanbul Buluşmaları'nda bir araya geliyor. Bu yılki 'İstanbul Buluşmaları'nda farklı kentlerden gelen çocuklar, yörelerine özgü sokak oyunlarını birbirleriyle paylaştı. Okan Bayülgen de bu oyunları fotoğraflayarak projeyi destekledi.

TİLKİ BABA SAAT KAÇ

Tilki Baba Saat Kaç' oyununda; oyunculardan biri 'tilki' tayin edilir ve tilki, oyun dairesinin ortasına girer. Diğer oyuncular, daireden 15-20 adım uzaklıkta konumlanırlar. Oyuncular, sırayla tilkiye 'Tilki baba saat kaç?' sorusunu yöneltirler. Tilki, 'Saat beş!' derse, soruyu soran oyuncu daireye beş adım yaklaşır, 'Beş saat geri kalmış' derse, oyuncu daireden beş adım uzaklaşır. Yani tilki, soruyu soran oyuncuyu yakınlaştırır veya uzaklaştırır. Daireye giren ilk oyuncu, tilki olur.

DAHA İYİ OYUN İÇİN ÇOK PARA MI ÖDEMELİ?

Eti Çekül Kültür Elçileri Projesi'nin bu seneki teması 'Sokak Oyunları'nın fotoğraflarını çeken Okan Bayülgen; proje için hazırlanan özel katologda şunları söylüyor:

OYUNLAR PARALI!

"Çocukken oynadığımız oyunlar nesilden nesile bulunduğumuz yörenin kültürüyle geliştirilmiş, herhangi bir çocuğun, 5-10 saniye içerisinde kavrayabileceği kadar basitleştirilmişti. Bu oyunlar, bu sokağın, bu kasabanın, bu şehrin oyunuydu ve bedavaydı. Bunca yılın AR-GE masrafını kimse bizden talep etmiyordu. Şimdi para vermemiz gerekiyor. Hatta daha çok para verirsek daha iyi bir oyun oynayacağımızı, daha çok eğleneceğimizi düşünüyoruz. Mutlu olmak için acaba ne kadar para ödememiz gerekiyor?

EVE DÖNÜYORLAR ŞİMDİ

her yaştan çocuklar sokaklardan eve dönüyor. Sanal dünyalarında yeni mutluluk arayışlarına girişiyorlar. Siz veliler, çocuğunuzu sokağa çıkarın! Eğer ne yapacağını bilemeden geri dönerse siz de onunla beraber çıkın! Yine yapacak hiçbir şey bulamıyorsanız, bir oyun icat etmeye çalışın. İnanın başarabilirsiniz! Korkacak bir şey yok."

Sabah : http://www.sabah.com.tr

Kaynak: Sabah.com.tr

Son Dakika Magazin Çocuğunuz Mutlaka Sokağa Çıkıp Oynasın - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement