Gaziantep'in Taş Plakları AB Hibesiyle Korunacak - Son Dakika
Magazin

Gaziantep'in Taş Plakları AB Hibesiyle Korunacak

Gaziantep\'in Taş Plakları AB Hibesiyle Korunacak

Gaziantep'te, AB- Türkiye Kültürlerarası Diyalog- Kültür ve Sanat Hibe Programı kapsamında hazırlanan 'Taş Plak Dünyası Projesi'yle taş plaklar korumaya alınıyor.

11.02.2012 11:35
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Gaziantep'te, AB- Türkiye Kültürlerarası Diyalog- Kültür ve Sanat Hibe Programı kapsamında hazırlanan 'Taş Plak Dünyası Projesi'yle taş plaklar korumaya alınıyor.

Proje sorumlusu TAŞEV Eğitim Kültür ve Gençlik Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Özgür Demirezer, Taş Plak Dünyası Projesi'yle kültürler arası işbirliğini geliştirerek, ortak kültürel mirasın ve sahip olunan sanat eserlerinin korunmasına yardımcı olmayı amaçladıklarını söyledi. 111 bin 239 Euro bütçesi olan projenin finansmanının yüzde 80'inin AB ve Türkiye tarafından karşılandığını kaydeden Demirezer, " Gaziantep Valiliği'nin iştirakçisi olduğu projede Avusturya'dan Österreichisches VolksLiedWerk, İspanya'dan Pides ve Gaziantep Eğitim ve Gençlik Derneği ortak kuruluş olarak yer alıyor" dedi.

Demirezer, proje sürecinde gerçekleştirilecek etkinliklerle 1870- 1970 arasındaki müzikal sürecin kapılarının aralanacağını kaydetti. Demirezer, "Dünyada iz bırakan ve aralarında Safiye Ayla, Hafız Burhan, Tamburi Cemil Bey, Edith Piaf, Louis Armstrong ve daha pek çok sanatçının hayatının ele alınacağı projede, dönemin kayıt cihazları ve yöntemleri ile taş plaklar hakkında geniş çaplı bir araştırma yapılacak. Yaklaşık 6 bin taş plağın içinden sergilemek için uygun olanları seçilecek. Avusturya İspanya ve Türkiye'den çok sayıda katılımcının yer alacağı faaliyetlerden elde edilecek çıktılar Millet Hanı'nda yer alan bir merkezde sergilenerek halka açılacak. Sergi salonunun uzun vadede müzeleştirilmesi hedefleniyor. Proje, taş plak koleksiyoneri İbrahim Halil Birecikligil'in içinde Osmanlı dönemine ait taş plakların ve İstiklal Marşımızın ilk bestesinin kayıtlarının da yer aldığı çok sayıda yerli ve yabancı sanatçının plaklarıyla gerçekleştirilecek. Projenin koordinatörlüğü Şehnaz Sakıcı tarafından yürütülecek" diye konuştu.

Özgür Demirezer, ayrıca elinde taş plakları bulunanlara seslenerek, sergilenmek üzere bu plakları proje yetkililerine ulaştırmasını istedi.

PAHA BİÇİLEMEZ BİR KOLEKSİYON

Projeye koleksiyonundaki 400 plakla katkı sağlayan Gaziantepli taş plak koleksiyoncusu İbrahim Halil Birecikligil de böyle bir projenin ortaya çıkmasıyla büyük heyecan yaşadığını ve elinde bulunan koleksiyondan 400 taş plağı seve seve bağışlayacağını kaydetti. 40 yılı aşkın süredir büyük paralar ödeyerek topladığı taş plak arşivini projeye bağışlayan Birecikligil, şöyle dedi:

"Bağışlamak istediğim taş plaklardan en eskisinin 100 yılı aşan bir tarihi var, paha biçilemez bir koleksiyon hediye ediyorum. Koleksiyonun içerisinde Tanburi Cemil Bey, Münir Nurettin Selçuk, Müzeyyen Senar, Sabite Tur Gülerman, Zeki Müren gibi sanatçıların nadide taş plakları bulunuyor. Bunların yanı sıra Chopin, Mozart, klasik batı müziği sanatçıları ve dünyaca ünlü orkestraların taş plakları bulunuyor." - Gaziantep

Kaynak: DHA

Son Dakika Magazin Gaziantep'in Taş Plakları AB Hibesiyle Korunacak - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement