Sıra geldi evde yoğurt yapmaya... - Son Dakika
Magazin

Sıra geldi evde yoğurt yapmaya...

Sıra geldi evde yoğurt yapmaya...

Pandemiyle birlikte tükettiğimiz besinlerin en sağlıklısını ve en doğalını eskiden olduğundan daha ısrarlı şekilde arar olduk. Sofralarımızın vazgeçilmezi yoğurdun katkısızını bulup satın almak kolay değil. O yüzden paket yoğurt tüketmek istemeyenlerin tek seçeneği evde yapmak.

30.01.2021 07:38  Güncelleme: 08:50
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Pandemiyle birlikte tükettiğimiz besinlerin en sağlıklısını ve en doğalını eskiden olduğundan daha ısrarlı şekilde arar olduk. Sofralarımızın vazgeçilmezi yoğurdun katkısızını bulup satın almak kolay değil. O yüzden paket yoğurt tüketmek istemeyenlerin tek seçeneği evde yapmak. Neyse ki zaten çoğumuz her şeyi evde yapmaya iyice alıştık. Yoğurt yapmayı ilk kez deneyecek olanlar için şeflerden tarifler aldık, diyet ve beslenme uzmanı Ömür Karamahmut'tan da yoğurdun faydalarını öğrendik.

TEMEL MAYALAMA TEKNİĞİ

Sahrap Soysal'dan ev yoğurdu tarifi

NE LAZIM?

? 1 kilogram çiğ süt

? 1.5-2 tepeleme yemek kaşığı yoğurt

? 1 tatlı kaşığı şeker

NASIL YAPARIM?

? Sütü derin bir tencerede, orta ısılı ateşte kaynamaya bırakın. Ara ara taşmasını engellemek için tahta kaşıkla karıştırın.

? Kaynama noktasına geldiğinde 8-10 dakika daha kısık ateşte kaynatmaya devam edin. Üzeri kaymak bağlayacaktır.

? Ocağın altını kapatıp sütü ılınmaya bırakın. Elinizi çok hafif 'ısıracak' sıcaklığa gelmiş olmalı. Parmağınızın ucunu süte batırın ve 10'a kadar sayın. Parmağınız sıcaklığa dayanabiliyorsa süt uygun sıcaklığa gelmiş demektir.

? Küçük bir kabın içine bir miktar ılık süt alın. Buna yoğurdu ve şekeri ekleyerek tahta kaşıkla karıştırın.

? Bu karışımı ılınan süte ilave ederek karıştırın.

? Sütlü karışımı koyduğunuz kabı ağzı açık şekilde soğuk fırına yerleştirin. Fırının hava almaması ve kabın hareket etmemesi kıvamlı bir yoğurt elde etmenizi sağlar.

? Dilerseniz kapağını kapatıp bir beze sararak oda sıcaklığında da mayalanmaya bırakabilirsiniz.

? Fırındaki süt yaklaşık 4-5 saat, beze sardığınızsa 5-6 saat sonra mayalanmış olacaktır. Kabı çok hareket ettirmeden, kapağını kapatarak buzdolabına kaldırın.

? Eğer hazırladığınız yoğurt tutmazsa ziyan etmemek adına içine bir miktar daha yoğurt ilave ederek kaynatın ve ekşimik-peynir kesiği haline getirerek tüketin.

ÇOCUKLAR DA ÇOK SEVECEK

Şef Refika Birgül'den yoğurtla yapılan hurmalı, muzlu dondurma (6-8 kişilik)

NE LAZIM?

? 6 hurma

? 6 Anamur muzu

? 6 dolu çorba kaşığı yoğurt

NASIL YAPARIM?

? 6 Anamur muzunu soyup kabaca doğrayın.

? 6 hurmanın da çekirdeklerini çıkarın ve 6 çorba kaşığı yoğurtla birlikte mutfak robotuna alın. Pürüzsüz bir kıvam alıncaya kadar çekin.

? Tüm karışımı kolayca karıştırabileceğiniz büyük bir kaseye alın. Derin dondurucuya üstü kapalı bir şekilde koyun.

? Her 30 dakikada bir 5-6 dakika çırpın. Bu işlemi en az 3-4 kez yapmanız gerekiyor. Çırpma işlemi karışıma hava girmesini ve bu şekilde donarak hava baloncuklu bir dokuda olmasını sağlıyor. Böylece taş gibi sert değil, dondurma kıvamında oluyor.

? Tamamen donduktan sonra dondurmanız hazır. Dondurucudan çıkardıktan sonra 5 dakika oda sıcaklığında yumuşamasını bekleyince tadabilirsiniz.

YÖRESEL BİR LEZZET

Pales Süt Ürünleri'nin kurucusu Lale Kuseyrioğlu'ndan Antakya usulü tuzlu yoğurt tarifi

NE LAZIM?

? 5 kilogram çiğ süt

? 2 kaşık yoğurt

? 1/2 kilo tuz

NASIL YAPARIM?

? Sütü derin bir tencerede ısıtın. İstenen sıcaklığa gelip gelmediğini parmağınızla kontrol edebilirsiniz. Hafif 'ısıracak' sıcaklıkta olmalı, 45-50 derece gibi.

? İki kaşık yoğurtla mayalayın. Tencere oda sıcaklığında, ağzı kapalı, etrafı sarılı şekilde bir gün bekletin.

? Hafif ekşiyince tenceredeki tutmuş yoğurdu biraz süzün.

? Kısık ateşte karıştırarak iyice suyu azalana ve kaynayana kadar pişirin.

? Yoğurt kaynayınca içine tuz atın, tekrar karıştırın. Bu işlem takribi 45 dakika sürecektir.

? Sıcakken ve boşluk olmayacak şekilde kavanozlara doldurun ve kapaklarını kapatın. Soğuyana kadar bekleyin.

VEGAN BİR SEÇENEK

Limonita Vegan Kasap'ın kurucularından Deniz Yoldaç'ın fındık yoğurdu (3-4 kişilik)

NE LAZIM?

? 2 su bardağı fındık

? 2 su bardağı içme suyu (fındıkları suda 4 saat bekletmek için)

? 1.5 su bardağı su

? 1 yemek kaşığı beyaz un

? 2 yemek kaşığı buğday nişastası

? Yarım çay bardağı sıvıyağ

? 1 tam limonun suyu

? 1 çay kaşığı tuz

NASIL YAPARIM?

? 4 saat suda beklettiğiniz fındıkları süzüp 1 su bardağı yeni suyla birlikte blender'da 30 saniye çekin.

? Süzgeç ya da kese yardımıyla suyunu iyice süzün.

? Hazırladığınız bu fındık sütünün yarısını tavaya alın; un, nişasta ekleyip mama kıvamına gelene kadar sürekli karıştırarak pişirin.

? Karışıma yağı, limonu ve tuzu ekleyerek tekrar blender'dan geçirin. Biraz sütünüzden ekleyip devam edin.

? Bir yemek kaşığı posa ekleyin, blender işlemini sürdürün. Süt bitene kadar 2-3 sefer bunu yapın.

? Çömleklere boşaltıp en az 4 saat buzdolabında bekletin.

HANGİ SÜT, HANGİ MAYA?

Gıda mühendisi Prof. Dr. Şebnem Harsa

? 'Sokak sütü' kullanmamak gerekli. Pastörize yoğurt sütleri piyasada mevcut. Yağı ve kuru maddesi düşük olduğu için pastörize sütler arasından yoğurt sütü olanları tercih edin. Bu pastörize yoğurt sütünü kaynatmaksızın sadece yoğurt yapımı için gerekli sıcaklığa getirin ve mayalayın. Ancak her pastörize süt de ülkemize özgü yoğurt yapımı için uygun değil.

? Normal günlük (pastörize edilmiş) sütlerin kuru maddesi ve yağı bir miktar alınmış olduğu için evde tekrar kaynatmak gerekir. Bu da besin öğelerinin kaybı demek. Bu sütler de güvenlidir, yoğurt yapma sıcaklığına çıkarıp sağlıklı mayayla mayalarsanız ayran kıvamlı yoğurt yapabilirsiniz. Tuz ve biraz daha su ekleyerek ayran veya cacıklık yoğurt olarak kullanabilirsiniz.

? Çiğ süte karşı değilim ancak 'ari çiğ süt' sertifikası çok önemli. Sertifikası olmayan ve günü geçmiş sütleri asla kullanmayın. Sağlıklı bir çiğ süt kullanacaksanız mutlaka kaynatın, termometreyle sıcaklık kontrolü yapın.

? Kendi mayamızı aseptik olmayan ortamlarda üretmek risklidir. Nohut, kozalak, karınca toprağı içeren tariflere asla rağbet etmeyin. Aseptik koşullarda nohuttan maya üretilebilir ancak bu yoğurt mayası değildir.

? Evde kullanıma uygun yoğurt mayasının az da olsa perakende satışı var. Ancak pek çok markanın yoğurt mayası diye pazarladığı kurutulmuş yoğurt tozudur.

İÇİNDE YOK YOK!

Beslenme ve diyet uzmanı Ömür Karamahmut

? Yoğurt vücudunuzun ihtiyacı olan hemen her besin bileşenini içerir. Kemik ve diş sağlığı için önemli olan kalsiyum yönünden oldukça zengindir. Sadece 1 bardak (200 gram) ölçüsünde yoğurt yüzde 49 oranında günlük kalsiyum ihtiyacınızı karşılamaktadır. Vitamin B yönünden de zengindir. B12 ve riboflavin kaynağıdır. 1 kase yoğurt aynı zamanda günlük magnezyum, fosfor ve potasyum ihtiyacının da bir kısmını karşılar. Bu mineraller metabolizmanın, kan şekerinin düzenlenmesi ve kemik sağlığı için önemlidir.

? Yüksek protein içerir. 200 gram yoğurt 12 gram protein içermektedir. Proteinler metabolizmanın çalışmasında etkilidir. Yeteri miktarda protein almak tokluk hormonunun uyarılmasını sağlar. Bu sayede daha fazla besin tüketiminin önüne geçilir.

? Sindirim sağlığı için önemlidir. İçindeki canlı bakteriler (probiyotikler) bağırsak sağlığına etki ederek ishal veya kabızlığa karşı etki gösterir.

? Kemik erimesine karşı önemli rol oynar. Kalsiyum, protein, potasyum, fosfor gibi zengin içeriğe sahiptir. Özellikle yaşlılık çağında kemik kuvveti azalmaktadır. Bu dönemde günde 3 kase yoğurt kemik sağlığını desteklemek için öneriliyor.

? Laktoz içeriği alerjen bünyelerde intoleransa sebebiyet verebilir. Bunun sonucunda karında şişkinlik ve gaz şikayetleri, akabinde ishal ortaya çıkabilir.

? Alınan hazır yoğurtların içeriğine dikkat edilmelidir. Bu ürünlere şeker, renk ve çeşitli aromalar eklenebiliyor. Bu da kilo almayı kolaylaştırır. Aynı zamanda gram başına 100 milyon canlı bakteri içermesi bağışıklık sistemimiz ve bağırsak sağlığımıza etkili olan miktardır. Birçok ticari üründe bu standartlara rastlanamayabilir. Bu yüzden etiket okumak çok önemlidir.

? Doymuş yağlar açısından zengindir. Doymuş yağların tüketimi belirli bir miktarı geçmemelidir. Aşırı tüketimleri vücutta enflamasyonlara sebep olabilir, aynı zamanda LDL'nin (kötü kolesterol) yükselmesine neden olur. Bu yüzden günlük porsiyonlama önemlidir. Günde üç kase yoğurt tüketimi limit doz olmalıdır.

Kaynak: Hürriyet

Son Dakika Magazin Sıra geldi evde yoğurt yapmaya... - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Metin Akpınar'ın kızı Duygu Nebioğlu, annesi Suphiye Orancı'yı bulmak için harekete geçti
    01:09 Metin Akpınar'ın kızı Duygu Nebioğlu, annesi Suphiye Orancı'yı bulmak için harekete geçti

    DNA testiyle ünlü oyuncu Metin Akpınar'ın kızı olduğunu kanıtlayan Duygu Nebioğlu, şimdi de annesi Suphiye Orancı'ya ulaşabilmek için Müge Anlı'nın programına katıldı. Suphiye Hanım'ın çocuklarının biyolojik babasıyla ilgili iddialar da programda ele alındı. Ümit Besen ise bahsi geçen kadını tanımadığını ve olaylarla hiçbir ilişkisinin olmadığını belirtti.

  • Önce kardeşleri sonra kendisi... Edirne'nin en meşhur ciğercisi hayatını kaybetti
    22:09 Önce kardeşleri sonra kendisi... Edirne'nin en meşhur ciğercisi hayatını kaybetti

    Edirne'de 2 ay önce toprağa verdiği ağabeyinin acısını sindiremeden geçen hafta Perşembe günü yine bir ağabeyini daha toprağa veren Edirne'nin meşhur ciğercisi Bahri Dinar, uyurken geçirdiği kalp krizi sonucu hayatını kaybetti. Edirne'nin tanıtıma büyük katkı sağlayan kentin sevilen yüzü, Edirne'yi Tanıtma ve Tava Ciğer Kalite Koruma Derneği Başkanı 63 yaşındaki Bahri Dinar, hayatını kaybetti.

  • Müjde Ar'a Münih Türk Film Günlerinde 'Yaşam Boyu Başarı Ödülü'
    21:10 Müjde Ar'a Münih Türk Film Günlerinde 'Yaşam Boyu Başarı Ödülü'

    Münih'te düzenlenen 35. Münih Türk Film Günlerinde Yeşilçam'ın usta oyuncusu Müjde Ar'a 50. Sanat Yılı dolayısıyla 'Yaşam Boyu Başarı Ödülü' verildi. Müjde Ar ödülünü aldıktan sonra yaptığı konuşmada kadınları desteklemeye adadığı hayatını anlattı ve kendisine verilen ödülün iki sahibi olduğunu belirtti. Ayrıca, Müjde Ar'ın Şener Şen ile başrolleri paylaştığı 'Şalvar Davası' adlı film restore edilerek festivalde gösterildi.

  • Neşe Aksoy'dan Akciğer Kanseri İtirafı
    21:10 Neşe Aksoy'dan Akciğer Kanseri İtirafı

    Magazin dünyasının tanınmış isimlerinden Neşe Aksoy, yaklaşık 10 ay önce akciğer kanseri teşhisi konulduğunu ve yaşadıklarını magazinci.com'daki köşesinde paylaştı. Aksoy, son tahlillerinde yeni kitlelerin görüldüğünü belirterek gelecek süreç hakkında bilgi vermedi.

  • Edirne'nin Tava Ciğer Elçisi Bahri Dinar Vefat Etti
    20:11 Edirne'nin Tava Ciğer Elçisi Bahri Dinar Vefat Etti

    Edirne'yi Tanıtma ve Tava Ciğer Kalite Koruma Derneği Başkanı Bahri Dinar, evinde geçirdiği rahatsızlık sonucu hayatını kaybetti. Edirne'nin meşhur lezzeti tava ciğeri ve şehri tanıtmak için yaptığı çalışmalarla bilinen Dinar'ın vefat haberi, Edirnelileri derin bir üzüntüye boğdu. Cenaze törenine birçok önemli isim katıldı ve Bahri Dinar için duygusal açıklamalar yapıldı.

  • Arka Sokaklar 670. Bölüm: Ekip, Rus bürokrata suikast girişimini önlemeye çalışıyor
    17:28 Arka Sokaklar 670. Bölüm: Ekip, Rus bürokrata suikast girişimini önlemeye çalışıyor

    Kuzgun, İstanbul'da bir konferans verecek olan ünlü Rus bürokrat Ivan Nazımovıc'in peşindedir. Ekibimiz Ivan için bir koruma kalkanı oluşturur. Bir asker uğurlama töreninde havaya sıkılan kör bir kurşunla kızını kaybeden baba Kazım intikamını almak için ilginç bir yola başvurur. Arka Sokaklar 671. Bölüm 2. Fragmanı yayınlandı! Engin, casusluktan gözaltına alınıyor! Arka Sokaklar yeni bölümüyle 19 Nisan Cuma saat 20.00'da Kanal D'de!

  • Erol Küçükyalçın'ın Anma Konseri Cem Karaca Kültür Merkezi'nde Yapıldı
    17:10 Erol Küçükyalçın'ın Anma Konseri Cem Karaca Kültür Merkezi'nde Yapıldı

    2018 yılında hayatını kaybeden Türk Musikisi'nin önemli isimlerinden Erol Küçükyalçın için anma konseri düzenlendi. İstanbul Türk Musikisi Sevenler Derneği Başkanı Nilüfer Fenerci Yargıcı, konuşmasında hocanın adını yaşatmak için ellerinden geleni yapacaklarını belirtti. Konserde Küçükyalçın'ın en sevdiği Türk Musikisi şarkıları seslendirildi ve izleyiciler de şarkılara eşlik etti. Erol Küçükyalçın, TRT radyolarında bantları denetimden geçen nadir sanatçılardan biriydi ve 40 yıl boyunca İstanbul Türk Musikisi Sevenler Derneği'nin hocası ve şefi olarak görev yapmıştı.

  • Ege, İstanbul'u farklı gözlerle anlatan klibi hakkında konuştu
    17:09 Ege, İstanbul'u farklı gözlerle anlatan klibi hakkında konuştu

    Ege, çekilen görüntülerden sonra İstanbul'u daha önce hiç böyle görmediğimizi söyledi. Ayrıca, oyuncuların şarkı söylemesi konusunda da açıklamalarda bulundu ve bu durumun mesleki etikle bağdaşmadığını ve haksız rekabete neden olduğunu belirtti.

  • Ergin Ataman'ın babası İbrahim Nuray Ataman son yolculuğuna uğurlandı
    14:59 Ergin Ataman'ın babası İbrahim Nuray Ataman son yolculuğuna uğurlandı

    A Milli Erkek Basketbol Takımı ve Panathinaikos'un başantrenörü Ergin Ataman'ın 89 yaşında vefat eden babası İbrahim Nuray Ataman, Zincirlikuyu Camisi'nde düzenlenen cenaze töreniyle toprağa verildi. Cenazeye birçok spor ve sanat camiasından isimler katıldı.


Advertisement