Shangai Otomobil Fuarı'ndan Yeni Modeller - Son Dakika
Otomobil

Shangai Otomobil Fuarı'ndan Yeni Modeller

Shangai Otomobil Fuarı\'ndan Yeni Modeller

Dünyanın en büyük otomotiv pazarı haline gelen Çin’de düzenlenen 14. Shanghai Otomobil Fuarı, yerel markaların yanı sıra dünya devlerinin de akınına uğradı

20.04.2011 10:00

Yaklaşık 18 milyon aracın satıldığı Çin, kuşkusuz dünyanın en büyük otomotiv pazarı durumunda. Bu yıl bir miktar düşüşle 17 milyon civarında araç satışı beklenirken, bu pazara uzun dönemli bakan ve hazırlanan uluslararası otomotiv devleri, dün kapılarını basına açan 14. Şanghay Otomobil Fuarı'na adeta akın etti.

Bu yıl sergileme alanı yaklaşık yüzde 35 büyütülen ve 230 bin metrekarede gerçekleşen fuara 19 uluslararası markanın yanı sıra 56 tane de yerli üretici katılıyor. 1. 100 modelin sergilendiği fuarda 75 uluslararası nitelikte lansman gerçekleştirildi.

Bu yıl 700 bin kişinin ziyaret etmesi planlanan fuarda en büyük alan 7 markasıyla Şanghay'da yer alan Volkswagen'e ait. Bununla birlikte Çin'de ortaklı olarak üretim yapan firmaların Çin pazarına özgü modelleri de, söz konusu ortakların stantlarında da yer aldı. Böylece bir markanın modeli, birden çok stantta görülebildi.

Facebook'suz lansmanlar

Çin pazarına önem veren ve milyar dolarlık yatırımları gözden çıkartan otomotivin devleri, dünyada ilk kez bu fuarda sergiledikleri modeller için de hiçbir fedakârlıktan kaçınmadı.

Volkswagen, Audi, Chevrolet gibi markalar, yeni modellerini etkinliklerle tanıtırken, aynı anda dünyanın başka bölgelerinde de toplantılar düzenledi. Nitekim VW, yeni Beetle için Şanghay'ın yanı sıra saat farkıyla New York ve Berlin'de de tanıtımlar gerçekleştirdi. Chevrolet gibi firmalar da, saat farkını dikkate alarak sosyal paylaşım ağı Facebook'tan yararlandı lansman için. Elbette Çin hariç. Çünkü bu ülkede Facebook yasak.

Çin'de çeşitli aktivitelere sponsor olan, reklam filmi çeken ve hatta Çince model isimlerine başvuran markalara Alman BMW de katıldı. 2013'te Çin'de üreteceği 5 Serisi şarj edilebilir hibrid aracını tanıtan BMW, bunun için Çin'in ünlü basketbolcusu Yao Ming'den destek aldı. Ming, şöhreti ve 2. 30 metrelik boyuyla standın dolup taşmasına yetti.

Elektrikliler geliyor

Çin, elektrikli araçları teşvik eden kararlar alırken, buna başta yerel üreticiler olmak üzere herkes ayak uydurmuş gibi görünüyordu. Şanghay'da şimdiden elektrikli otobüslerin çalışmaya başlarken, fuarda da yerli ve yabancı üreticilerin elektrikli modelleri ilgi çekti. Ülkede 2020'de yıllık 500 bin adet elektrikli aracın satılacağı öngörülüyor.

Efsane geri döndü

Çin'in ilk yabancı yatırımcılarından biri olan ve ülkenin en popüler otomobili Santana'nın üretici olarak bu ülke tarihinde önemli yeri bulunan Volkswagen, Şangay'da tamamen yenilediği "retro" otomobili New Beetle'ın ikinci neslini tanıttı. Daha "erkeksi" çizgilere kavuşturulduğu belirtilen yeni Bettle, gelecek yılın bahar aylarında Türkiye'ye gelecek.

Yaklaşık 22 milyon adet satan eski Bettle'ın tasarımını anımsatan yenisi, böylelikle daha fazla müşteriye hitap etmeyi amaçlıyor. 105 HP ile 200 HP arasında değişen benzinli ve dizel motor seçeneklerine, DSG 7 ileri otomatik vites alternatifine, hatta bazı versiyonlarında ünlü gitar markası Fender'in imzası bulunan müzik sistemine sahip olacak yeni Bettle, donanımlarının kişiselleştirilebilmesine de olanak tanıyor.

Fuarda dünya lansmanları geçidi

AUDI: Alman Audi, yeni crossover modeli Q3'ün ve A3 Sedan modelinin konseptini ilk kez Şanghay'da tanıttı. Volkswagen Tiguan ile benzer boyutlara sahip yeni Q3, Q5'ten daha uygun bir fiyata sahip olacak. Avrupa'da sonbaharda piyasaya sunulması beklenen Audi'nin yeni küçük crossover modeli, 2. 0 lt 170 HP ve 211 HP'lik benzinli motorların yanı sıra 2. 0 lt 170 beygir gücündeki dizel motor seçeneğine sahip olacak. Ayrıca 2. 0 lt 140 HP'lik önden çekişli bir versiyonunun da olacağı belirtiliyor.

BMW: Bavyeralı üretici, Şanghay'da en lüks spor modeli olan 6 Serisi'nin coupe versiyonu ve gelecek nesil sportif M5'in konsept halini tanıttı. Geniş iç mekâna sahip olan 6 Coupe, 3. 0 lt ve 4. 4 lt güç üreten iki benzinli motor seçeneğine sahip. M5 Concept ise, yüzde 25 az yakıt tüketen 507 HP'lik motorla çıkacak.

MERCEDES: Kompakt sınıftaki A Serisi'nin üçüncü nesli, konsept haliyle ilk ipuçlarını bu fuarda gösteriyor. Önceki versiyonlara göre tamamen farklı bir tasarım ve konseptte geliştirilen yeni A Serisi, A3'e rakip olmayı amaçlıyor.

CITROEN: Çin'de de üretimi olan Fransız üretici, bu fuarda tamamen yeni DS5'i tanıttı. Bu serinin en büyüğü ve en lüksü olacak DS5, DS3 ve DS4'le birlikte Citroen'in 12 ay içinde çıkarttığı üçüncü model olma özelliğini taşıyor.

GEELY: Çinli oto üreticisi Geely'nin konsept aracı McCar, içinden çıkan mini ATV aracıyla büyük ilgi topladı.

Kaynak: OtomobilGazetesi.com

Son Dakika Otomobil Shangai Otomobil Fuarı'ndan Yeni Modeller - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement