Trafik Güvenliği Eğitiminde 9 Yılda 800 Bin Öğrenci - Son Dakika
Otomobil

Trafik Güvenliği Eğitiminde 9 Yılda 800 Bin Öğrenci

Trafik Güvenliği Eğitiminde 9 Yılda 800 Bin Öğrenci

Renault'nun Sosyal Sorumluluk Projesi "Sokakta İlk Adımlar" Büyüyor

23.12.2010 00:01

Türkiye'nin trafik güvenliği alanında en uzun soluklu kurumsal sosyal sorumluluk projesi olan Sokakta ilk Adımlar, 9'uncu uygulama yılında istanbul'un tüm ilköğretim okullarında uygulanacak. Renault'nun Total ve TTKÖD işbirliğiyle yürüttüğü proje kapsamındaki 40 ilde, 2010 – 2011 eğitim öğretim yılı sonunda 800 bin öğrenciye ulaşılmış olacak.

Renault'nun 2002'de başlattığı, Total ve Trafik Kazalarını Önleme Derneği ile birlikte sürdürülen Sokakta ilk Adımlar trafik güvenliği eğitim projesi, 2010 - 2011 Eğitim Öğretim Yılı'nda yüzde 62.5'lik büyümeyle 800 bin ilköğretim öğrencisine ulaşacak. Proje 40 ilde pilot okulların yanı sıra, istanbul'da bu yıl ilk kez tüm ilköğretim okullarında uygulanacak.

Projenin 2010-2011 hedeflerinin paylaşıldığı basın toplantısında konuşan Renault Mais Genel Müdürü ibrahim Aybar, istanbul'un Avrupa Birliği üyesi 27 ülkenin 19'undan daha yüksek nüfus oranına sahip olduğunu belirtti ve istanbul'daki tüm okullara ulaşmanın, projenin başarısı açısından büyük önem taşıdığını vurguladı, istanbul Milli Eğitim Müdürlüğü'ne de gösterdikleri yakın ilgi ve işbirliği için teşekkür etti.

istanbul'da düzenlenen ve Sokakta ilk Adımlar projesinde gelecek hedeflerinin paylaşıldığı, istanbul Milli Eğitim Müdürlüğü ile bir de proje prokolünün imzalandığı basın toplantısına; Renault Mais Genel Müdürü ibrahim Aybar'ın yanı sıra, projeye destek veren Total Oil Türkiye Genel Müdürü Olivier Chalvon-Demersay, Türkiye Trafik Kazalarını Önleme Derneği Başkanı Hitay Güner, istanbul Milli Eğitim Müdürü Dr. Muammer Yıldız ile ilçe milli eğitim müdürleri ve trafik güvenliğiyle ilgili kuruluşların temsilcileri katıldı.

Toplantıda konuşan Renault Mais Genel Müdürü ibrahim Aybar, Sokakta ilk Adımlar'ın geleceğin yetişkinleri olacak öğrencileri erken yaşta yol güvenliği bilinciyle tanıştırmayı amaçladığını belirterek, şunları söyledi:

"Sokakta ilk Adımlar, yol güvenliği alanında Türkiye'nin en uzun soluklu kurumsal sosyal sorumluluk projesi. Trafikte çocuklarımız yetişkinlere göre daha ciddi risklerle, tehditlerle karşı karşıya. Biz de bu yüzden yol güvenliği kültürünü 8 yıldır il il dolaşarak yaymaya çalışıyoruz. Hedefimiz 2012 sonunda 1 milyon öğrenciye ulaşmış olmaktı. Ancak istanbul'daki proje genişlemesi nedeniyle bu rakamın epey üzerine çıkacağız. 2011'de projemizden toplam 800 bin öğrenci yararlanmış olacak ve inanıyorum ki bu 800 bin öğrenci kentlerimizde gönüllü trafik elçileri gibi çalışacak. Projemizin ilk yılında eğitim alan öğrencilerimiz bugün 17 yaşına geldi. Bir yıl sonra da, ehliyet alabilecek yaşa ulaşacaklar. inanıyorum ki onlar, yollarımızda saygılı ve örnek alınan yurttaşlar olarak yaşayacaklar."

ibrahim Aybar'dan sonra konuşan Total Oil Türkiye Genel Müdürü Olivier Chalvon-Demersay da, Total'in ülke genelinde pek çok sosyal sorumluluk projesi geliştirdiğini anımsatarak, çocukların yetişmesine ve iyi birer trafik elçisi olmalarına önemli katkılarda bulunacağını umut ettikleri Sokakta ilk Adımlar projesi sayesinde gelecek nesillerin trafikte çok daha bilgili, saygılı ve duyarlı sürücüler olacağına inandıklarını belirtti. Demersay, şirket çalışanlarınca kurulan Total Gönüllü Takımı'nın da sosyal sorumluluk projelerine destek verdiğini belirterek, sosyal projelere kurumsal katılımın önemini vurguladı.

Türkiye Trafik Kazalarını Önleme Derneği Başkanı Hitay Güner ise konuşmasında dünyada her yıl bir milyon insanın trafik kazalarında yaşamını yitirdiğini Türkiye'de de her yıl bir milyon trafik kazası olduğunu hatırlatarak, şunları dile getirdi:

"istatistik verilere göre dünyada 5 yaş ile 29 yaş arasındaki çocuklar ve gençler trafik kazasından en fazla zarar görenler. Ülkemizde de durum aynı. Bu da şu demek; çocuklarımızı ve genç nüfusumuzu trafik kazalarına karşı korumak için onları yol güvenliği konusunda çok iyi bilinçlendirmeliyiz. insan değer yargılarını, alışkanlıklarını büyüme çağında edinir. 'Sokakta ilk adımlar' bu anlamda büyük önem taşıyor. Bu proje çocuklarımızın trafik ve yol güvenliğinin ne olduğunu, yolda yürürken nasıl davranılması gerektiğini, kendilerini trafik kazalarından korumaları için ne gibi alışkanlıklar edinmelerinin yararlı olduğunu vurgulayan bir projedir."

"Bu proje müfredatı sokağa taşıyor"

Toplantıda konuşan istanbul Milli Eğitim Müdürü Dr. Muammer Yıldız da "istanbul Millî Eğitim Müdürlüğü olarak trafik sorununu çözme adına sözü olan herkesi dinlemenin ve onların katkılarından yararlanmanın peşindeyiz" dedi ve şunları dile getirdi:

"Trafik konusunda öğrencilerimizi bilinçlendirmek amacıyla birçok çalışma yapıyoruz. Renault Mais ile işbirliği içinde protokolünü imzalayacağımız "Sokakta ilk Adımlar" projesi ile öğretmenlerimiz aracılığıyla, tüm okullarımızdaki ikinci sınıf öğrencilerine bu eğitimi vermek istiyoruz. Bu proje bugün vites büyütüyor. Bu proje Oyunlarla, afişlerlerle, animasyonlarla ve her türlü dokümanla bu eğitim desteklemeyi düşünüyoruz. Çünkü bu proje müfredatı sokağa taşıyor. Bu çok önemli çünkü hayat sokakta akıyor. Sokakta ilk Adımlar'ın sürekliliği yanında bu da da projenin en önemli yanlarından biri."

Erol Evgin: "Navaş dede navaş!"

Trafikte Ortak Akıl Platformu üyelerinden sanatçı Erol Evgin de toplantıda yaptığı konuşmada, sonuçları açısından trafik kazalarının sonuçlarının terör sorunundan daha ağır olduğuna dikkat çekti. Projede devlet özel sektör ve sivil toplum kurumlarının yer almasının da bu projeyi özel kıldığını anlattı. Evgin sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ben çocuklara güveniyorum. Çocukların eğitiminin önemli sonuçlar doğuracağına inanıyorum. Daha bilinçli bir kuşak geliyor. Arkada çocuk koltuğunda oturttuğum dört yaşındaki torunum ben arabayı biraz hızlı kullansam bana 'Navaş dede navaş' diyor."

istanbul'da 1644 okulda 206 bin öğrenci yararlanacak

Sokakta ilk Adımlar projesinden, bu eğitim öğretim yılında istanbul'daki bin 644 okulda, 206 bin 895 öğrenci yararlanacak. Projeden geçen yıl sonunda Türkiye genelinde 500 bin öğrenci yararlanmıştı. 2010 - 2011 Eğitim Öğretim Yılı'nın sonunda ise Türkiye genelinde 800 bini aşkın öğrenci, yollarda güvenli davranış alışkanlıkları kazanmış olacak.

Proje kapsamında ilköğretim ikinci sınıflarına bir eğitim seti gönderiliyor. Bu sette derslerin nasıl işleneceğini ayrıntılı biçimde anlatan öğretmen kartları, öğrenci çalışma kitabı, yol güvenliği afişi, bir eğitim CD'si ve öğrencilerin ilgisini çekecek yol güvenliği çıkartmaları yer alıyor. Dönem sonunda ise öğrencilere Yol Güvenliği Diploması veriliyor.

Proje uygulama sürecinde her ilde öğretmenleri ve öğrencileri bilgilendirmek için tanıtım toplantıları düzenleniyor. Yine yıl içindeki proje iletişimi sırasında okulların ziyaretlerin yanı sıra, telefon görüşmeleriyle de bilgi aktarılıyor.

Her eğitim öğretim yılı boyunca öğretmen, öğrenci ve velilerin yol güvenliğine ilişkin sorularına, Sokakta ilk Adımlar Proje iletişim Merkezi'nde yanıt veriliyor. Proje iletişim Merkezi'ndeki görevliler okulların öğretmen ve müdürleriyle telefon görüşmesi yaparak öğretmenlerin görüşlerini ve önerilerini de alıyorlar. Ayrıca bu süreçte proje pek çok etkinlik ve yarışmalarla da destekleniyor.

Kaynak: OtomobilGazetesi.com

Son Dakika Otomobil Trafik Güvenliği Eğitiminde 9 Yılda 800 Bin Öğrenci - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement