2015 Yılı Bütçesi TBMM Genel Kurulu'nda - Son Dakika
Politika

2015 Yılı Bütçesi TBMM Genel Kurulu'nda

AK Parti'li Uslu, toplu sözleşmesiz iş yeri kalmamasını, Kıdem Tazminatı Fonu'nun kurulmasını, sendikal hakların etkin kullanımının sağlanmasını, maden işletmelerinin insafsızlığına ve kural tanımazlığına izin verilmemesini istedi AK Parti'li Gürşan: "TBMM HSYK'ya üye seçiminde aktif olmalı"

13.12.2014 16:35

AK Parti Çorum Milletvekili Salim Uslu, toplu sözleşmesiz iş yeri kalmamasını, Kıdem Tazminatı Fonu'nun kurulmasını, sendikal hakların etkin kullanımının sağlanmasını, maden işletmelerinin insafsızlığına ve kural tanımazlığına izin verilmemesini istedi.

AK Parti milletvekilleri TBMM Genel Kurulu'nda görüşülen Adalet Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve Avrupa Birliği Bakanlığı ile bağlı kuruluşlarının bütçeleri üzerinde konuşmalar yaptı.

AK Parti Konya Milletvekili Ayşe Türkmenoğlu, yargı bağımsızlığı ve tarafsızlığının hukuk devletinin olmazsa olmazı olduğunu belirterek, hukuk devleti niteliğini, yargıya karşı her kesimin güvenini artırmayı hakimler ve savcıların sağlayacağını söyledi.

Yargı mensuplarının, farklı kesimlerin emir ve talimatları doğrultusunda davranmaya başladığını savunan Türkmenoğlu, "Bu da Türkiye'deki hukuk devletine olan inancı, adalete olan güveni sarstığı gibi, hem milletimiz hem devletimiz için büyük tehlike oluşturmuştur. HSYK yasaları çiğneyen hakim ve savcılar hakkında zamanında önlem alırsa, hakim ve savcılarımız daha özenli davranacaktır" diye konuştu.

Almanya'da hakim ve savcıların siyasi partilere üye olabildiğini ve siyaset yapabildiğini anlatan Türkmenoğlu, "Bu, hakim ve savcıların kararlarında siyasi, ideolojik davranmayacaklarına olan inancın tam olduğunu gösteriyor. Darısı Türkiye'nin başına" dedi.

AK Parti Malatya Milletvekili Hüseyin Cemal Aydın, cezaevlerinde özgürlüğü kısıtlananların topluma kazandırılmasının, onlara yakışan koşullarla mümkün olacağını ifade etti. AK Parti iktidarı döneminde ihtiyaçları karşılamayan, suçluları rehabilite etmeyen 249 ceza infaz kurumunun kapatıldığını ve yerlerine insani yaşam koşullarına uygun kurumlar inşa edildiğini anlatan Aydın, suçluların infaz ve ıslahı yanında eğitimine, iyileştirme faaliyetine ve meslek edinmelerine özel önem verildiğini kaydetti.

"Merdivenaltından saraylarda dağıtılan adalete geçtik"

AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Yahya Akman, AK Parti döneminde adalet alanında reform niteliğinde adımlar atıldığını dile getirerek, "Merdivenaltı mezbelelik alanlarda dağıtılan adaletten, saraylarda dağıtılan adalete geçtik. Hakim ve savcıların maaşları düzeldi. Yargının sorunları büyük oranda çözüldü" dedi.

AK Parti Kırklareli Milletvekili Şenol Gürşan HSYK'nın 1960 darbe anayasasıyla oluşturulduğunu anımsatarak, "HSYK, o zamanki yapısıyla yargı erkini birilerinin arka bahçesinin ürünü olarak gösteren bir anlayışın ürünüydü" diye konuştu.

HSYK'nın yapısının 2010'daki referandumla değiştirildiğini anlatan Gürşan, kurulun idari ve mali yönden bağımsız olmasının amaçlandığını söyledi. Gürşan, mahkemelerin millet adına karar verdiğini ifade ederek, "Egemenliğin kaynağı da milletin kendisidir. Dolayısıyla TBMM'nin HSYK'ya üye seçiminde aktif olması gerektiğini düşünüyorum. Bunun HSYK'nın yapısını daha demokratik meşruiyet ve geniş tabanlı temsil imkanına kavuşturacağını düşünüyorum" ifadesini kullandı.

AK Parti Manisa Milletvekili Hüseyin Tanrıverdi de Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bütçesi üzerinde yaptığı konuşmada, AK Parti iktidarında çalışma hayatına ilişkin radikal değişimlere imza atıldığını vurguladı.

Zorunlu tasarrufların AK Parti döneminde ödendiğini, özelleştirmelerde kapı önüne konulan işçilere AK Parti'nin sahip çıktığını anlatan Tanrıverdi'ye, CHP İzmir Milletvekili Musa Çam, " Soma'dan bahset" diye laf attı. Tanrıverdi, Çam'a, " 1 Mayıs, Emek ve Dayanışma Günü olarak ilan edildi, resmi tatil yapıldı. Teşekkür etmeniz lazım" diye karşılık verdi.

Çalışma hayatındaki düzenlemelerin AK Parti'nin emekçilere karşı sorumluluk anlayışıyla hayata geçirildiğinin altını çizen Tanrıverdi, "Türkiye ILO'nun kara listesinden çıktı. Bunlar radikal dönüşümlerdir" dedi.

Soma'daki maden faciasına da değinen Tanrıverdi, olaydan milletçe derin üzüntü duyulduğunu, ancak yaraların hızla sarıldığını ve işçilerin geride bıraktığı yakınlarına sahip çıkıldığını kaydetti.

Uslu'nun istekleri

AK Parti Çorum Milletvekili Salim Uslu Mesleki Yeterlilik Kurumu'nun eğitim ve istihdam ilişkisini güçlendirerek Türkiye'de insan kaynaklarına yeni bir bakış açısı getirdiğini, mesleki ve teknik eğitimin yeniden yapılandırılmasını sağlayacak yapı olduğunu söyledi.

Yürütülen çalışmalar sonucu şimdiye kadar 669 meslek standardı hazırlandığını, bunlardan 576'sının ulusal meslek standardı olarak Resmi Gazete'de yayımlandığını anlatan Uslu, 21 bin 170 kişiye mesleki yeterlilik belgesi verildiğini kaydetti.

Mesleki eğitim ile eğitim sistemi, istihdam planlaması ile istihdam politikaları, ekonomik kalkınma ile sosyal gelişme, sendikal haklar ile sosyal düzen, toplu sözleşme hakkı ile kamu düzeni arasında doğru ilişki kurgulanması gerektiğini ifade eden Uslu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'ten şu isteklerde bulundu:

"İş kolu sözleşmesi imkanı getirip toplu sözleşmesiz iş yeri bırakmayınız. İşsizlik sigortasına erişimi kolaylaştırıp işsiz kalanların imkanlarını artırınız. Kıdem Tazminatı Fonunu bir an önce kurup kıdem tazminatı hakkını güvenceye alınız. İşçi ve memur ayrımını kaldırıp AB ve ILO normlarına uygun düzenlemelerle sendikal hakların etkin kullanımını sağlayınız. Kamu iş yerlerinde geçici işçilik sürelerini ve statülerini yasayla belirlemek yerine, ihtiyaçlara göre belirlenmek üzere ilgili işletmeye bırakınız. Maden işletmelerinin insafsızlığına ve kural tanımazlığına izin vermeyiniz. İşçi temsilciliğini, iş sağlığı ve güvenliğiyle sınırlı tutmak yerine, tüm işletmeler de yer alacak şekilde örgütlülüğü teşvik ediniz. Başta, İş Sağlığı ve Güvenliği Kurumu olmak üzere, diyalog kurumlarının etkin bir biçimde çalışmasını sağlayarak katılımcılığı etkin hale getiriniz. Sendikal yaşama ve endüstri ilişkilerine yönelik düzenlemeleri konjonktürel istek ve taleplere göre değil, ILO konvansiyonları, AB normları ve ihtiyaçlarımıza göre yapınız. Bu önerilerin 'yeni Türkiye' politikalarıyla örtüşeceğine ve Cumhuriyetimizin değerleriyle daha yaraşacağına inanıyorum."

"AB üyeliği Türkiye için kader"

AK Parti Diyarbakır Milletvekili Galip Ensarioğlu da AB Bakanlığı bütçesi üzerinde yaptığı konuşmada, birliğe üyeliğin Türkiye açısından kader olduğunu belirtti.

Türkiye'nin AB'nin stratejik ortağı ve bölgesel aktör olduğunu ifade eden Ensarioğlu, "Türkiye'nin AB üyeliği, AB'nin üzerine kurulduğu değerleri canlandırmak açısından hayati önem taşımaktadır" dedi.

Ensarioğlu, Türkiye'nin insan hakları ve temel özgürlükler alanında reformlar yaptığını, düşünce ve ifade özgürlüğünün önünü açtığını, işkence ve kötü muameleyle mücadelede ve kadın erkek eşitliği alanlarında önemli mesafe aldığını anlatarak, "Demokratik değerler gündelik hayatımızın parçası oldu" diye konuştu.

AB müzakerelerinde birkaç ülkenin tutumu ve önyargılar sonucu blokajlar yaşanabildiğine dikkati çeken Ensarioğlu, "Bu engellemelerden, hükümetimizin gönülsüz olduğu eleştirisini çıkarmak hakkaniyetli olmayacaktır" dedi. Ensarioğlu, 2014'ün Türkiye'de AB yılı ilan edildiğini ve reformların kesintisiz sürmesinin öngörüldüğünü sözlerine ekledi. - TBMM

Kaynak: AA

Son Dakika Politika 2015 Yılı Bütçesi TBMM Genel Kurulu'nda - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement