5. Büyükelçiler Konferansı'na katılan Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay; " Türkiye'nin tavrı net ve adaletlidir. Biz, yerli yabancı, çalışan çalışmayan ayırt etmiyoruz. Bunu ülkenizde rahatlıkla söyleyebilirsiniz" diye konuştu.
Bu yıl İzmir'de 2-7 Ocak tarihleri arasında 'İnsani diplomasi" temasıyla düzenlenen Beşinci Büyükelçiler Konferansı'nın ikinci gününde Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay bir konuşma yaparak dünya turizminde Türkiye'nin yeri ve önemine değindi. Bakanlık olarak son 10 yılda yürütülen politikalar ve yatırımlar hakkında bilgi veren Günay, turizm gelirlerinde 2012 yılında, 2011 yılını aştıklarını söyledi.
Turizm potansiyelinin TÜİK tarafından hesaplanma yönteminin değişeceğini belirten Günay; şöyle konuştu: "Bu yıl sanıyorum 32 milyon turisti ağırladık. Bu da 10 yılda 20 milyon yeni yabancı turistin Türkiye'de ağırlanması demektir. Türkiye'nin turizm gelirleri de geçen yıl 23 milyar dolar olarak hesaplandı TÜİK'ten. Ama artık TÜİK şimdi dünyada kullanılan hesap sistemini kullanacak. Bu da 28 milyar dolara doğru ilerlememiz demektir, 2013 yılından bu yana hesaplama kriterleri değişecek. Birden bire 'devrim oldu binlerce insan geldi' diye düşünülmesin. Sadece hesaplama yöntemi değişti."
Turist ağırlama yelpazesinde Almanya'nın listede yerini koruduğunu hatırlatan Bakan Günay, ülke olarak 'yurtta barış dünyada barış' sloganı ile hareket edildiğini belirterek "Türkiye en çok Almanya'dan turist ağırladı. Almanya'dan sonra Rusya, İngiltere, Bulgaristan, Hollanda, Gürcistan, İran, Fransa, Amerika, İtalya ve Suriye listede yer aldı" dedi.
YENİ ATAŞELİKLER AÇILACAK
Turizm platformunda Türkiye'nin dünyanın dört bir köşesinde yer aldığını açıklayan Bakan Günay, kapanan ve yeni açılacak Kültür ve Tanıtma Ataşelikleri olduğunu şöyle anlattı: "40 ülkede bizim müşavirliğimiz var. Çin'de ikinci bir müşavirlik açmaya hazırlanıyoruz. Pekin'den sonra Şanghay'da. Rusya'da da St. Petersburg'a. Arkasından Avusturalya, Kanada, Yunanistan ve Tunus sırada yer alıyor."
İNANÇ TURİZMİ
İnanç turizminin önemli merkezlerinden olan İstanbul, Trabzon, Şanlıurfa, İzmir, Hatay, Antalya, Van ve birçok ilde bulunan merkezlere karşı ayrımcılık politikasının güdülmediğini hatırlatan Günay, sözlerini şöyle sürdürdü: "Hiçbir ayrım yapmadan hangi mekan bize emanetse gereken değeri verin. Dünyanın önüne çıkarmaya çalışıyoruz. Kendi inançlarımız doğrultusunda çok tutarlıyız ama yılda bir kez gelen kişiler de bize sadece kazandırır. Türkiye'nin tavrı bu konuda net ve adaletlidir. Biz, yerli yabancı, çalışan çalışmayan ayırt etmiyoruz. Bunu ülkenizde rahatlıkla söylebilirsiniz."
Türkiye'nin önemli organizasyonlara ev sahipliği yaptığını da belirten
Günay; bu yıl BM Turizm Örgütü Avrupa Komisyonu'nu ağırlayacağını söyledi. Uluslararası sanat etkinlikleri kapsamında Türkiye'nin de iyi bir algı oluşturması gerektiği ifadesinde bulunan Günay, sözlerine şöyle devam etti: "Aklınıza gelebilecek çeşitli sanat dallarında yeni etkinlikler yapmaya çalışıyoruz. Mart ayında Çin'de Türkiye Kültür Yılı'nı gerçekleştireceğiz. Gelecek yıl Polonya ile Diplomatik İlişkilerin 600. Yılını, Türkiye Mısır Karşılıklı Kültür Yılı, Türkiye Avusturalya Türkiye Kültür Yılı'nı kutlayacağız."
Bakan Günay ayrıca, yasa dışı yollarla yurt dışına çıkarılan tarihi eserlerin iadesinin yapılacağını, çeşitli illerde yeni müzeler yapılacağını ve yapım aşamasında olan müzelerin belirtilen tarihlerde bitirileceğini sözlerine ekledi. - İZMİR
Son Dakika › Politika › 5.Büyükelçiler Konferansı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?