714 STÖ'den Ortak Çağrı - Son Dakika
Politika

714 STÖ'den Ortak Çağrı

714 STÖ\'den Ortak Çağrı

GÜNSİAD Başkanı Şahismail Bedirhanoğlu, DTK ve BDP'nin siyaset yapamaz hale geldiğini ileri sürdü.

17.10.2011 14:28
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Diyarbakır'da dün sivil toplum örgütlerinin katıldığı, 'Kürt Meselesinin Demokratik Çözümü için Sözümüz Var' çalıştayının sonuç bildirgesini açıklayan GÜNSİAD Başkanı Şahismail Bedirhanoğlu, DTK ve BDP'nin siyaset yapamaz hale geldiğini ileri sürdü. Bedirhanoğlu, "Devlet askeri ve siyasi operasyonlara son vermeli ve demokratik zeminin güçlendirilmesine katkı sunan bir tarzı esas alarak yeni bir süreç başlatmalıdır. Sorunun görüşme ve müzakere yöntemiyle çözümüne paralel, eşzamanlı olarak çift taraflı ateşkes ortamının oluşması için tarafların etkin bir çaba içine girmesini bekliyoruz" dedi.

Güneydoğu ve Doğu Anadolu Bölgesi'nde faaliyet gösteren aralarında Barolar, Ticaret ve Sanayi Odaları, Güneydoğu Sanayici ve İşadamları Derneği (GÜNSİAD), KESK, Tabip Odaları, İnsan Hakları Derneği (İHD), Mazlum- Der, Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) gibi 714 sivil toplum örgütünün katıldığı, 'Kürt Meselesinin Demokratik Çözümü için Sözümüz Var' çalıştayının sonuç bildirgesi açıklandı.

Güneydoğu Gazeteciler Cemiyeti'nin bahçesinde bildirgeyi açıklayan GÜNSİAD Başkanı Şahismail Bedirhanoğlu, demokratik zeminin daraldığını savunarak, görüşme ve müzakere yönteminin dışlandığını, çatışmalı sürecin derinleştirildiğini söyledi.

'DTK VE BDP SİYASET YAPAMAZ HALE GELDİ'

Kürt meselesinin, 'demokratik ve barışçıl yöntemlerle çözümünden uzaklaştığı' kaygısıyla bir günlük çalıştay düzenlediklerini belirten Bedirhanoğlu şöyle dedi:

"Kürt meselesinin demokratik, barışçıl çözümünden yana çalışma yapan, fikir üreten başta DTK, BDP ve Sivil Toplum Örgütleri olmak üzere demokratik siyaset yapan kurumlara yönelik gözaltı ve tutuklamalar, ciddi tehdit oluşturmakta, bu kurumlar faaliyet yürütemez duruma getirilmek istenmektedir. Bu da demokratik zemini ortadan kaldırmakta, düşünce, ifade ve örgütlenme özgürlüğünü sınırlandırmaktadır. Bu duruma neden olan temel husus Devletin, hukuk dışı ve antidemokratik uygulamalarıdır. Devlet askeri ve siyasi operasyonlara son vermeli ve demokratik zeminin güçlendirilmesine katkı sunan bir tarzı esas alarak yeni bir süreç başlatmalıdır. Bunun için de ilk adım olarak KCK adı altında başlatılan siyasal tasfiye operasyonlarına son vermeli ve bu süreçte tutuklananların serbest bırakılması için gerekli yasal çalışmaları başlatmalıdır."

Bedirhanoğlu, KCK operasyonlarının sonlandırılması ve tutukluların serbest bırakılması durumunda, görüşme ve müzakere sürecinin daha sağlıklı bir zeminde yeniden başlanmasının güçleneceğini ve daha elverişli bir iklimin oluşacağını savundu.

'GÖRÜŞMELER DEVAM ETMELİ'

Devletin, İmralı'da ve 'Oslo görüşmeleri"adı altında başlatmış olduğu görüşme ve müzakerelere devam etmesi çağırısında bulunan GÜNSİAD Başkanı Şahismail Bedirhanoğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Vakit yitirilmeksizin sayın Öcalan üzerindeki tecrit ve izolasyona son verilmeli, bütün süreçlerde etkin rol alabilmesi için gerekli koşullar oluşturulmalıdır. Sorunun görüşme ve müzakere yöntemiyle çözümüne paralel, eşzamanlı olarak çift taraflı ateşkes ortamının oluşması için tarafların etkin bir çaba içine girmesini bekliyoruz. Bölge sivil toplum örgütleri olarak bu karanlık ve umudun azaldığı dönemde bile 'söyleyecek sözümüz var' diyerek bir araya geldik. Ayrıca bir gün süresince yaptığımız çalışma sonunda, sözümüzün yanı sıra yapmamız gerekenlerin de olduğunu düşünerek uzun verimli bir eylem planı üzerinde de hem fikir olduk."

'ULUSLARARASI TEMASLARIMIZ OLACAK'

GÜNSİAD Başkanı Şahismail Bedirhanoğlu, gazetecilerin sorularını da yanıtladı. Bir gazetecinin 'Taraflarla görüşecek misiniz?' sorusuna Bedirhanoğlu, "Devlet ve hükümet yetkilileri olmak üzere belki uluslararası düzeyde de bir dizi temaslarımız olabilir" cevabını verdi.

BİLDİRGEDE PKK ADINA YER VERİLMEDİ

Bedirhanoğlu, 'Daha önceki metinlerinizde PKK ismi geçerken, bu metinde yer vermediniz. Nasıl açıklayabilirsiniz?' sorusunu ise, "Biz dikkat ederseniz metnimizde ifade ettiğimiz, 'tüm taraflara' diyoruz. Herkesin bu ateşkes ortamının sağlanması hususunda, tüm tarafların çaba göstermesini açık bir şekilde ifade etmişiz" diye yanıtladı. - Diyarbakır

Kaynak: DHA

Son Dakika Politika 714 STÖ'den Ortak Çağrı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement