11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, "Stres halinin devam etmesi Türkiye'ye çok maliyetli olur. Türkiye'yi bir an önce bundan çıkarmak gerekir" dedi. Dünyada başarılı bir Müslüman ülkeye ihtiyaç olduğunu belirten Gül, "Bu Türkiye olmuştu, herkes takdir etmişti. Bunu hep beraber yaptık. Tekrar bu politikalarla dönülebilir" diye konuştu.
NTV'de katıldığı programda gazetecilerin sorularını yanıtlayan 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, "Türkiye nasıl yönetiliyor, nasıl değerlendiriyorsunuz?" şeklindeki soruya, "Bütün siyasi ve devlet hayatımdaki tecrübemle içerideki ve dışarıdaki temaslarım çerçevesi durumunda baktığımda bu stres halinin devam etmesi Türkiye'ye çok maliyetli olur. Kısa süreli 3-6 aylık gerginlikler olabilir ama birkaç sene olamaz. Bundan Türkiye'yi bir an önce çıkarmak gerekir. Bu kutuplaşma gazetelere, yazarlara, çizerlere, herkese dağılıyor. Gazeteler gazetelikten çıkıp PR organı haline geliyor. Türkiye'nin böyle olmaması gerekiyor. Türkiye'nin kendini konsole etmesi gerekiyor. Bunun böyle devam etmemesi gerekiyor. Ülkeyi yönetenler bunu yapacaktır ve yapılabilir. 2000'li yıllarda tarihin en büyük krizlerini geçirdi Türkiye. O zaman da büyük kutuplaşmalar vardı. Ama ondan sonra doğru bir söylem ve politikalar ile bütün o problemlerden çıktı ve parlak bir 10 seneyi yaşadı Türkiye" cevabını verdi.
"DÜNYADA BAŞARILI BİR MÜSLÜMAN ÜLKEYE İHTİYAÇ VAR, BU TÜRKİYE OLMUŞTU"
"Bu noktaya içerideki sorunlardan mı, AK Parti'deki yönetim tarzından mı geldik?" sorusu üzerine Gül, "İçeride muhakkak buna gerekçeler olabilir, söylenebilir, vardır. 3. dünya ülkesi gibi görmem Türkiye'yi. Türkiye büyük bir ülke. Türkiye, İslam, Müslüman, Türk düşmanı çevreler vardır. Bunları biliriz ama siz fırsat verirseniz onlar harekete geçer. Türkiye'yi yönetenlerin bunun farkında olarak buradan çıkartmaları lazım. Nasıl bu 10 sene yapıldı, içeride köklü reformlar yapıldı, ekonomik reformlar yapıldı. Dünyanın her tarafında büyük itibar kazandı Türkiye. Mısır'a, Afrika'ya kadar çok açık kimliğimizle gittik ve takiye yapmadık. Herkes şunu çok istedi; dünyada başarılı bir Müslüman ülkeye ihtiyaç var. Bu Türkiye olmuştu, herkes takdir etmişti. Bunu hep beraber yaptık. Tekrar bu politikalarla süratle dönülebilir" dedi.
"Türkiye'nin dış politikasını gözden mi geçirmeli diyorsunuz? Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun 'sıfır sorun' anlayışı" sorusu üzerine 11. Cumhurbaşkanı Gül, "Ahmet Bey'i ben siyasete soktum. Benimle beraber 5 sene yanımda oldu. Türkiye tüm bu ülkerde soft-power'ıyla, hard-power'ıyla çok etkili olur. Hepsi Türkiye'yi överler ve Türkiye'nin propagandasını bizden daha iyi yaparlar. Biz onların iç siyasetine girmeye çalışırsak kötü hatıralar öne çıkar, kötü hatıralardan bahsederler. Bu ikili ilişkilerde buna dikkat etmeliyiz. En çok zaman harcadığım iş dış politikaydı. Bugünkü anayasaya göre nihai kararı hükümetler verir ve uygular. Sorumluluk onların üzerinedir" diye konuştu.
"SURİYE'DEKİ OLAYLAR BAŞLADIĞINDA ULUSLARARASI CAMİA HAMASET YAPTI"
Gül, dış politika ve Suriye'ye ilişkin sorular üzerine, "Suriye'deki rejimden hepimiz nefret etmişizdir. Suriye'nin Akdeniz kıyısında tek parti iktidarının devam etmesi mümkün değildi. Ne zaman olaylar, silahlı mücadeleler başladı, o zaman ilişkilerimiz çok değişti. O süre içerisinde maalesef dış dünya diyalogla etki etmemize fırsat vermedi ve ilişkiler koptu. Uluslararası camiayı suçlarım. Olaylar başladığında uluslararası camia hamaset yaptı. Uluslararası camianın oluşturduğu bu iklimde ortaya çıkanlar sürpriz değil. Irak aynı şekilde olmadı mı? O zaman ben başbakandım. Suriye meselesinde siyasi bir çözümden başka bir yol yok. Yoksa 2 milyon insan Türkiye'ye gelir, 1 milyon insan da başka yerde. Ne Ürdün, ne Suudi Arabistan ne de başka ülkeler bir araya gelip de bu ateş bize de sıçrıyor deyip bir şey yapmıyor, buna hayret ediyorum" dedi. - İSTANBUL
Son Dakika › Politika › Abdullah Gül: 'Stres Halinin Devam Etmesi Türkiye'ye Çok Maliyetli Olur' - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?