Aile İçi Şiddet ve Polis Sempozyumu - Son Dakika
Politika

Aile İçi Şiddet ve Polis Sempozyumu

Aile İçi Şiddet ve Polis Sempozyumu

"2023 vizyonunda dünyanın en büyük 10 ekonomisi içerisine gireceksek, ileri demokrasiyi yakalayacaksak, daha güvenli, özgür bir ülke olacaksak, güçlü toplum olmadan olmaz" dedi.

09.04.2012 13:42

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin,

"2023 vizyonunda dünyanın en büyük 10 ekonomisi içerisine gireceksek, ileri demokrasiyi yakalayacaksak, daha güvenli, özgür bir ülke olacaksak, güçlü toplum olmadan olmaz" dedi.

Polis Akademisi tarafından düzenlenen "Aile İçi Şiddet ve Polis" konulu sempozyuma, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin ile İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin katıldı.

Fatma Şahin, sempozyumun açılışında yaptığı konuşmada, Emniyet teşkilatının kuruluşundan bu yana geçen 167 yıl boyunca çok önemli bir vizyon ve ufuk kazandığını belirterek, teşkilatın her zaman güçsüzün ve haklının yanında yer aldığını söyledi.

Düzenlenen sempozyum ile önemli bir sürecin yakalandığını belirten Şahin, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı olarak, buradan çıkacak sonucu dikkate alacaklarını ifade etti.

Türk Ceza Kanunu'nda yapılan değişikliklerle aile içi şiddet konusunda verilen cezaların artırıldığını anımsatan Şahin, bu düzenlemeler ile ellerinin güçlendiğini kaydetti.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 2008 yılında çıkarttığı genelge ile

"kadına yönelik şiddet toplumsal bir sorundur ve gereği yapılmalıdır" anlayışının ilk kez büyük bir irade beyanı olduğunu vurgulayan Şahin, bu beyandan sonra ilgili kurumların neler yapması gerektiğinin ve bunlara ne tür sorumluluklar düştüğünün belirtildiğini aktardı.

Bunun sadece bir bakanlık veya kurumun işi olmadığını ve büyük bir organizasyon gerektirdiğini ifade eden Şahin, bütün paydaşlar beraber hareket ettiğinde bu sorunun çözülebileceğini gördüklerini ve hep birlikte güçlerini birleştirdiklerini belirtti.

Aile içi şiddetin önlenmesi kapsamında, Türkiye'de önemli bir hukuksal ve kurumsal altyapı oluşturulduğunu kaydeden Şahin, bu konuda elde edilen başarılarda İçişleri Bakanlığı ve Emniyet teşkilatının büyük bir katkısı olduğunu anlattı.

Gelinen noktanın önemli olduğunu ancak daha yapılacak çok şeyin olduğunu belirten Şahin, aile içi şiddetin önlenmesi konusunda acilen bir müdahale gerektiğinde mahkeme kararı beklenmeden kolluk gücünün, polisin müdahale etmesi için gerekli yetkinin çok net bir şekilde verildiğini anımsattı.

Bu konuda bilim ve teknolojinin de kullanılması gerektiğine işaret eden Şahin, vatandaşlara da hak ve hukukları öğretilerek bu sürecin yürütülmesinin önemine değindi.

Yaşam hakkının korunmasının topyekun bir zihinsel devrimle gerçekleşeceğini belirten Şahin, bunun yanında toplumsal farkındalık yaratmanın ve bilinç yükseltmenin de önemine işaret etti.

-"Polis memuru, Aliş'in hayatını değiştirdi"-

Topyekun bir seferberlikle 74 milyonun bilincinin yükseltildiği yeni bir sisteme geçilmesi gerektiğini ifade eden Şahin, Adana'nın Ceyhan ilçesindeki olayı anımsattı. Şahin, şöyle devam etti:

"O polis memuru iyi ki Aliş'i görmüş dedim. Çünkü en yakın annesinden şiddet gören ve ne yapacağını bilmeyen çocuğun yanında devletin şefkat eli... Bir polisin bakışı ve müdahalesi ile Ali'nin hayatı kurtuldu. Her aile bizim için çok önemli. 74 milyon her bir vatandaş bizim için çok önemli. O yüzden şiddete duyarlılık, insani bakış çok önemli.

O yüzden Mustafa Kemal Atatürk, polisle ilgili verdiği görevde, 'Asker kadar disiplinli olması kadar, bir hukukçu kadar hukukçu olması, bir anne kadar da şefkatli olması çok önemli' diyor. İşte o gün konulan vizyonun bugün uygulamadaki yaşadığımız sonucu. Aliş'in elinden tutan o polis memuru, Aliş'in hayatını değiştirdi. Belki çok daha kötü, çok daha içinden çıkılmaz sorunlarla karşı karşıya kalınacaktı. Belki Aliş'i kaybedecektik. O yüzden insan kadar önemli bir değer yoksa bugün onu koruyan kollayan bu kurumlar var, bizler varız. Sizlerle beraber önümüzdeki süreci güzel bir şekilde yöneteceğiz.

2023 vizyonunda dünyanın en büyük 10 ekonomisi içerisine gireceksek, ileri demokrasiyi yakalayacaksak, daha güvenli, özgür bir ülke olacaksak, güçlü toplum olmadan olmaz. 74 milyonun gücü de sizin gücünüzden geçmektedir."

-İçişleri Bakanı Şahin-

İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin ise tüm gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde yaşanan toplumsal problemlerin başında yer alan şiddetin, sosyal değişimin beraberinde getirdiği en önemli olumsuzluklardan biri olduğunu vurguladı.

Türkiye'de, günümüzde hemen her gün kadınlara ve bazen de çocuklara yönelik şiddet uygulandığını ifade eden Şahin, "Modern hayatla birlikte milli ve kültürel geçmişimizde, sürekli olarak kadına yüklenen, ana, eş, bacı, kardeş ve kız evladı gibi anlamlar silikleşebilmekte ve kadınlarımıza karşı giderek daha anlayışsız, daha tahammülsüz ve daha acımasız davranışlara şahit olabilmekteyiz" dedi.

Çocukların da evlerinde bile kendilerini güvende hissetmediği, şiddete ve istismara maruz kalabildiği bir noktaya nasıl gelindiği konusunda herkesin çok iyi düşünmesi gerektiğini belirten Şahin, "Ülkemizin, milletimizin huzurlu, mutlu, müreffeh ve güçlü geleceği ancak güçlü aileler ve onların yetiştirdiği nesillerle mümkün olabilecektir" diye konuştu.

Bu nedenle toplumun temel taşı ve geleceğinin temel şartı olan "sağlam aile" kavramının karşı karşıya olduğu şiddet tehdidinin iyi anlaşılması ve ortadan kaldırılması gerektiğini vurgulayan Şahin, son yıllarda giderek artan aile içi şiddet karşısında İçişleri Bakanlığı olarak bütün imkanlarını seferber ettiklerini dile getirdi.

Bu tür sorunların temelindeki konular irdelenmeden, sadece kolluk güçleriyle alınan tedbirlerin, geçici bir rahatlama sağlayacağını ve bir yara üzerindeki yara bandı işlevini göreceğini ifade eden Şahin, aile içi şiddet gibi oldukça karmaşık bir sosyal problemle mücadelede, çok yönlü bir bakış açısına ihtiyaç olduğunu söyledi.

Bu konuda, ilgili bakanlıklar ve kurumlar ile tüm birimlerin üzerlerine düşeni yaptıklarını kaydeden Şahin, "İnanıyorum ki toplumumuz, inanç ve geleneklerinden aldığı insani değerlerinin gücü ile çok boyutlu ve toplumsal işbirliğine dayalı yaklaşımla bu önemli sorunu ortadan kaldıracaktır. Bu süreçte gerek görünenlerin tüm boyutlarını, bileşenlerini ve büyüklüklerini anlamak, gerekse uygulanacak strateji, sosyal politika ve problemleri desteklemek bakımından bilimsel çalışmalar büyük önem arz etmektedir" dedi.

Polis Akademisi Başkanı Prof. Dr. Zühtü Arslan da gerçekleştirilen yasal değişiklikler sonrasında, aile içi şiddetle daha sistematik bir şekilde mücadele etmenin olanaklarının oluştuğunu belirterek, Polis Akademisi olarak bu konuya ilişkin bilimsel katkı sunmak için bugünkü sempozyumu düzenlediklerini kaydetti.

- ANKARA

Kaynak: AA

Son Dakika Politika Aile İçi Şiddet ve Polis Sempozyumu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement