"AKP ve ABD Önümüzde Duramaz, Yeni Maceralara Kalkışmasınlar" - Son Dakika
Politika

"AKP ve ABD Önümüzde Duramaz, Yeni Maceralara Kalkışmasınlar"

"AKP ve ABD Önümüzde Duramaz, Yeni Maceralara Kalkışmasınlar"

'Kürtler 87 Yıl Sonra Kendi Anadiliyle, Kendi Yönetimini Yaşamaya Kararlı'

17.04.2010 15:49
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

DİYARBAKIR'da partisinin 1'inci Olağanüstü İl Kongresi'ne katılan BDP Genel Başkanı Selahattin Demiştaş, 'Kürtlerin 87 yıl sonra kendi anadiliyle, kendi yönetimini yaşamaya kararlı, AKP ve ABD'nin bunun karşısında duramayacağını söyledi. Demirtaş, "ABD'den dönen başbakanın kafasında ne varsa, ümit ediyoruzki, uluslar arası güçlerin desteğiyle onlara güvenerek, yeni bir maceraya, yeni bir çılgınlığa kalkışmazlar" dedi.

Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) 1'inci Olağanüstü Diyarbakır İl Kongresi Ziya Gökalp Kapalıpor Salonu'nda gerçekleştirildi. Saat 10.00 başlaması gereken yaklaşık 2 saatlik bir gecikmenin ardından başladı. Katılımın önceki yıllara göre oldukça düşük olduğu görülen kongreye salonunun dışına ve içinde ağırlıklı olarak sarı, kırmızı ve yeşil renkli flamalar asılırken, 'Toplumun özü demokratik komünalizimdir', 'Demokratik toplum, demokratik siyaset, demokratik anayasa' yazılı pankartlar asıldı. Divanın oturacağı kürsünün arkasına BDP bayrağı ile aynı büyüklükte bir de Türk bayrağı asıldı. Kongrenin başlaması gecikince, salonda PKK marşları çalındı, küçük bir grup ise sık sık Abdullah Öcalan lehine slogan attı. Salondakiler ayrıca, 'Ahmet Türk'e uzanan eller kırılsın' ve 'Kürdistan faşizme mezar olacak' şeklinde sloganlar attı. Türkiye Değişim Haraketi ve Türkiye Partisi ise, BDP'nin Diyarbakır'daki kongresine il başkanlarının ismini taşıyan çiçekler gönderdi. TDHP İl Başkanı ayrıca kongreye mesaj gönderdi.

MAHMUR GRUBU üYESİ DİVANA SEçİLDİ

BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Genel Başkan Yardımcısı Gültan Kışanak, Batman Milletvekili Ayla Akat Ata, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir'in salona saat 12.00 sıralarında gelmesiyle, kongre divan seçimiyle başladı. Divan başkanlığına BDP Diyarbakır Milletvekili Akın Birdal seçilirken, 4 kişilik divan üyeliğinden birine ise, Öcalan'ın çağrısı üzerine 19 Ekim'de Türkiye'ye gelen 30 kişilik PKK'lı grubu oluşturan, Mahmur grubu üyesi Nezir Buldan'da seçildi.

BİRDAL: NEREDE GÖRüLMüŞ BİR YILDA 6 İL BAŞKANININ DEĞİŞMESİ

Divan seçiminin ardından, BDP'li Akın Birdal salondakileri, 'Barış, Demokrasi ve Özgürlük mücadelesinde yaşamını yitirenler için' bir dakikalık saygı duruşuna çağırdı. Divan başkanlığına seçilen BDP Diyarbakır Milletvekili Akın Birdal, partilerinin üzerinde baskı olduğunu iddia ederek, son bir yıl içinde 6 defa il başkanı değiştirdiklerini söyledi. Birdal, "Nerede görülmüş bir parti son bir yılda 6 kez il başkanı değiştirmiş. Bu Türkiye demokrasinin geldiği noktayı gösteriyor" dedi.

KüRTLERİN MüCADELESİ DüNYAYA ÖRNEK OLUYOR

BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Kürtlerin zalimlere karşı, insanlık adına dünyada ki tüm ezilen halklar için onurlu bir mücadele yürüttüğünü savundu. Demirtaş, dünyanın neresinde olursa olsun, ezilen bir halkın direniş ortaya koymuyorsa insanlık adına büyük ayıp işlediğini ileri sürerek, Diyarbakır'ın 12 Eylül askeri darbesi sonrası işkence merkezi haline geldiğini söyledi. Diyarbakır 'zindanları' ile dünyada sadece Saydom zindanlarının eş değer olduğunu iddia eden Demirtaş, "Bir halk el ele kol kola yürek yüreğe kenetlenebiliyorsa dünyanın bütün zalimleri bir araya gelse o boşa çıkıyor. Diyarbakır bunu yazan bir halktır. Bizim halkımız kendi birliğini ittifakını bu kadar güçlü hale getirerek, baskılar ve asimilasyon karşısında bu kadar güçlü duruyorsa bu örnek bir mücadeledir. Dünyanın bütün ezilenlerinin ve ezilmişlerin bu mücadeleye örnek alıyor. Böylece Kürt sorunu bütün dünyanın sorunu haline geliyor. Bütün ezilen hakların öncül mücadelesini veriyor" dedi.

ZOR GüNLER BİZİ BEKLİYOR

İnsanlık hareketine karşı zalimlerin acımasız davrandığını belirten Demirtaş, AKP'nin 29 Mart yerel seçimlerinde aldığı yenilginin ardından partizanca bir tutumla partilerine yöneldiğini ifade etti. Önümüzdeki günlerde zor zamanlar yaşanacağını işaret eden Demirtaş şöyle konuştu: "Bunlar elbette bitecek ama daha var. Bu mücadele daha da büyüyecek, barış yaklaştıkça belki daha zor günler yaşayacağız. Umarım bu zor günleri yaşamayız. Türkiye'de sadece Kürt halkı değil, bütün haklar bu devlet politikasının yarattığı acı sonuçları bir şekilde yaşadı. 87 yılda inkar ve asimilasyon üzerinde kuran sitsem herkese bedel ödetti. Herkes Kürt sorunun yarattığı çözümsüzlükten payını aldı. Bu saatten sonra bir çözüm geliştirilemiyorsa, bu AKP ve devletin sorumluluğundadır. Bu güne kadar çözüm geliştirmek istemeyenler hep bir bahane yarattı. Daha önce hükümetler, 'Genelkurmay istemiyor', diyorlardı, 'statüko bunun önlüyor', 'Türkiye toplumu buna hazır değil' deniyordu. 'çatışmalar devam ederken Kürt sorunu çözülemez' diyorlardı"

HüKüMETİ DüŞüRMEK BOYNUMUZUN BORCU

Kürt sorunu çözülmesi için AKP'nin önünde ki tek engelin 'AKP zihniyeti' olduğunu ifade eden Demirtaş, çözümsüzlükten Türk, Kürt, Laz, Ermeni herkesin zarar göreceğini ve sorumlusunun da AKP hükümeti olduğunu savundu. AKP'nin Kürt sorunun çözmesi istemesi halinde bir günde sorunu çözeceğini ileri süren Demirtaş, şöyle dedi. "Diyarbakır'dan sesleniyorum, Başbakan bugün Ankara'da aynı yüreklilikle çözümü konuşabilse yarın diyalog ve müzakere başlar. Kürt halkı, partimiz buna açıktır ve ısrarcıdır. Bu nokta sayın Başbakan ve hükümet çözüm ve diyalog geliştirmek yerine yerin şimdi hazırlık yaptıkları, operasyonları yapacaklar. Sayın Başbakan bu saatten sonra ölecek bütün gençlerimizin ve ölümlerin baş sorumlusudur. Bu noktada karar hükümette ve devlettedir. Bu kadar zulümden sonra, hala 'barış şansı var' diyen halka karşı, AKP tarihi sorumluğunu yerine getirmek zorundadır. Aksi takdirde AKP parti olarak, hükümet olarak bunun sonuçlarına katlanacaktır. Bir sonraki seçimlerde eğer kürt sorunun çözmezlerse, çözümü noktasında barışçıl adımlar atmak yerine askeri ve siyasi operasyonları tercih ederlerse, hükümeti düşürmek boynumuzun borucu olsun. Biz bunu asla kabul etmeyeceğiz. Her şeye rağmen, haksızlığa rağmen AKP hükümeti koşulları heba edip, geçlerin kanın dökmekte devam ederse bu halk, Türk halkıyla birlikte barış ve demokrasiyi yaratmak için elinden gelen bütün çabayı gösterecektir."

ABD'DE KARŞIMIZDA DURAMAZ

Başbakan Erdoğan'ın ABD gezisine de değinen Demirtaş, "ABD'den dönen başbakanın kafasında ne varsa, ümit ediyoruz ki, uluslararası güçlerin desteğiyle onlara güvenerek, yeni bi maceraya, yeni bir çılgınlığa kalkışmazlar" dedi. Kürtlerin 87 yıl sonra kendi anadiliyle, kendi yönetimini yaşamaya kararlı olduğu dile getiren Demirtaş, AKP ve ABD'nin bunun karşısında duramayacağını söyledi. Mevcut politikaların sadece Türkiye'ye kaybettirdiğine değinen Demirtaş, "Uluslararası güçlerle bir coğrafyada istikrar arıyorlarsa, demokrasiye, barışa bir şans vermek, halklara bu konudaki taleplerini görmek durumundadırlar. Beklentimiz Kürt sorunun barışçıl çözümü için halkın taleplerini dinlenen ve hayata geçtiği bir müzakere sürecinin başlanmasıdır. Hükümetin bunu da halka açabilmelidir. Öyle açılım diyerek, tasfiye sürecini başlatması, siyasi askeri operasyon dozunu artırarak, çözüm getirmediğini sayın başbakan görmek zorundadır" diye konuştu.

KENDİMİZİ GÖRMEDİĞİMİZ ANAYASA'YA EVET DEMEYİZ

Anayasa değişiklik paketini de değerlendiren Demirtaş, şöyle dedi: "Düşünün bir Anayasa sadece Kürt halkını asimile etmek üzerine kurulmuş. Düşünün bir hükümet 10 ay önce adını başta Kürt açılım koyduğu bir süreç başlatıyor ve bir anayasa paketi oluşturuyor. Ama Kürt sorunun çözümü adına tek bir madde koymuyor. Bu pakete Kürt sorununun çözümünde somut adımları görmek Kürt halkının hakkıdır. Yapılanın Kürt sorunuyla uzaktan yakından ilgisi yoktur. Halkımızın kendini içinde görmediği bir anayasa değişikliğine 'evet' deme zorunluluğu yoktur. Bu noktada, halkımızın ve partimizin tavrını çok iyi anlaşılması lazım. Biz bir tutum ve kararlılık sahibiyiz. BDP olarak, CHP ve MHP'nin ırkçı ve milliyetçi politikalarına karşı, AKP'nin tekçi militarist politikalarının yanında olma zorunluluğumuz var. Biz CHP, MHP statükosundan kurtulma adın AKP statükosunun yanında olma zorunluluğumuz yok. Onların yaptıkları Kenan Evren anayasasını kurtarmak olsun. Biz Kenan Paşannın zorla halka dayattığı anayasaya için gerekirse, sandığa da gitmeyeceğiz. Türkiye toplumu yeni bir anayasa için bu yetkiyi AKP'ye vermiştir. Şimdi AKP bu yetkiyi kötüye kullanıyor."

BAYDEMİR YOĞUN İSTEK üZERİNE KONUŞTU

Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, konuşmaya yapmayacağını söylemesine rağmen kongrenin divan başkanlığı görevini yürüten Diyarbakır Milletvekili Akın Birdal'ın, ısrarı üzerine kürsüye çıktı. Baydemir, kısa konuşmasında, kongreye katılımın az olmasına işaret ederek, "Diyarbakır her zaman şaşırtan bir kenttir. Sakın ha bugünkü manzaraya bakıp moralinizi bozmayın sayın arkadaşlarım. Bazen bir müsibeti hayra dönüştürmek mümkündür. Sayın Ahmet Türk ve milletvekillerimize yöneltilen çirkin saldırıdan sonra, gerek halkımızın gerek siyasi liderlerin ve Türk aydınlarının ortaya koyduğu tavır umut vericidir. Bir daha böylesi çirkin saldırının yaşanmamasını istemiyorsak işte o net duruşu göstermek zorundayız. Ama herkes bilsin bu şiddet saldırıları bu halkı miskali zerre kadar geriye çekmedi, daha da ileriye götürdü" dedi.

Kaynak: DHA

Son Dakika Politika 'AKP ve ABD Önümüzde Duramaz, Yeni Maceralara Kalkışmasınlar' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Edirne'de terörle mücadele kapsamında 13 şüpheli yakalandı
    19:19 Edirne'de terörle mücadele kapsamında 13 şüpheli yakalandı

    Edirne'de jandarma ekipleri tarafından gerçekleştirilen terörle mücadele çalışmaları kapsamında 8 FETÖ ve 5 PKK-KCK üyesi olmak üzere toplam 13 şüpheli gözaltına alındı. Şüpheliler hakkında yasal işlemler başlatıldı.

  • Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan: Emekli aylıkları Temmuz'da masaya yatırılacak
    19:13 Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan: Emekli aylıkları Temmuz'da masaya yatırılacak

    Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Çorum'da yaptığı konuşmada emekli aylıklarının Temmuz ayında tekrar değerlendirileceğini söyledi. Bakan Işıkhan, emeklilere yönelik yapılan banka promosyonları hakkında da bilgi verdi ve Türkiye'nin ekonomik büyüme ve istihdam oranlarındaki başarısını vurguladı.

  • Edirne'de yapılan denetimlerde 9 kaçak göçmen yakalandı
    19:08 Edirne'de yapılan denetimlerde 9 kaçak göçmen yakalandı

    Edirne'nin Lalapaşa ilçesinde jandarma ekipleri tarafından yapılan denetimlerde, Mısır uyruklu 9 kaçak göçmen yakalandı. Ayrıca, 1 organizatör ve göçmen kaçakçılığında kullanılan bir araç da ele geçirildi. Yakalanan göçmenler, ülkelerine geri gönderilmek üzere Edirne İl Göç İdaresine teslim edildi.

  • Cumhurbaşkanı Erdoğan'a Bursa morali
    19:01 Cumhurbaşkanı Erdoğan'a Bursa morali

    Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Bursa'da düzenlenen miting öncesi vatandaşlar tarafından sevgi gösterisine maruz kaldı. Binlerce Bursalı, Erdoğan'ın otobüsüne çiçek attı ve kendisine moral verdi. Erdoğan da çocuklara oyuncak dağıttı. Mitingde 90 bin kişiye hitap eden Erdoğan, daha sonra Kocaeli'ne geçti.

  • Elektrik ve doğal gaz fiyatları nisan ayında değişmeyecek
    19:01 Elektrik ve doğal gaz fiyatları nisan ayında değişmeyecek

    Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, nisan ayında elektrik ve doğal gaz fiyatlarında değişiklik olmayacağını duyurdu. Bakan Bayraktar, yeni bir doğal gaz kuyusu kazıldığını belirterek, enerji alanında denizlerdeki son durumu da paylaştı. Türkiye'nin denizlerdeki enerji filosunda toplam 6 gemi bulunuyor ve bu filonun büyütülmesi hedefleniyor.

  • Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, emeklilere yönelik promosyon ödemelerinin başladığını duyurdu
    19:00 Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, emeklilere yönelik promosyon ödemelerinin başladığını duyurdu

    Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Çorum'da iş insanlarıyla bir araya gelerek, emeklilere yönelik promosyon ödemelerinin başladığını duyurdu. Işıkhan, ayrıca emekli maaşlarının temmuz ayında tekrar masaya yatırılacağını ve emeklilerin refahını artıracak yeni uygulamaların hayata geçirileceğini belirtti.

  • RTÜK Başkanı Şahin: Murat Kurum'un eşi ücretsiz izin aldı
    18:59 RTÜK Başkanı Şahin: Murat Kurum'un eşi ücretsiz izin aldı

    Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Başkanı Ebubekir Şahin, Cumhur İttifakı'nın İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkan adayı Murat Kurum'un eşi Şengül Kurum'un ücretsiz izin aldığını açıkladı. Şahin, Şengül Kurum'un etik ve ilkeli bir duruş sergileyerek eşinin yanında olmasında hiçbir mahsur olmadığını belirtti ve yalan yanlış algılarla kurumu ve çalışanlarını yıpratmaya izin vermeyeceklerini vurguladı.

  • Belçika Dışişleri Bakanı: Batı Şeria'da yerleşimcilerin uyguladığı sömürgeleştirme yasadışıdır
    18:55 Belçika Dışişleri Bakanı: Batı Şeria'da yerleşimcilerin uyguladığı sömürgeleştirme yasadışıdır

    Belçika Dışişleri Bakanı Hadja Lahbib, Filistin'in Batı Şeria bölgesine yaptığı ziyaret sırasında, yerleşimciler tarafından uygulanan sömürgeleştirme ve artan şiddetin yasadışı olduğunu belirtti. Lahbib, tüm Filistinliler ve İsraillilerin barış içinde yaşayabilmesi için tedbirler alındığını ve yaptırımların elde edildiğini ifade etti.

  • Tarsus Belediye Başkanı Haluk Bozdoğan, oğlunun seçim aracına yapılan saldırıyı protesto etti
    18:54 Tarsus Belediye Başkanı Haluk Bozdoğan, oğlunun seçim aracına yapılan saldırıyı protesto etti

    Tarsus Belediye Başkanı Haluk Bozdoğan, oğlu Ozan Mehmet Bozdoğan'ın seçim aracına yapılan saldırıyı kınayarak düzenlenen yürüyüşe katıldı. Saldırı, Yarenlik Alanı'nda gerçekleştirilen protesto yürüyüşü ile tepki gördü.


Advertisement