Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker, Mersin'in Erdemli ilçesinde bulunana Alata Bahçe Kültürleri ve Araştırma İstasyonu bünyesinde oluşturulan Tarımsal Biyoteknoloji ve Bahçe Bitkileri Islahında İleri Teknoloji Uygulamaları ve Referans Merkezi'nin açılış törenine katıldı.
Alata Bahçe Kültürleri ve Araştırma İstasyonu'nun 70 yıllık tarihiyle bu alanda en önemli kurumlardan birisi olduğunu belirten Bakan Eker, "Bugün Alata için önemli bir gün. Türkiye'nin bu sahada en yetkin en eski ve 70 yıllık tarihi olan bir bahçe kültürleri araştırma merkezinin yeni bir boyut kazandığı yeni bir hamle yaptığı ve 21. Yüzyılda sadece Erdemli, Mersin, Akdeniz Bölgesi'ni değil bütün Türkiye'yi daha iyi bir noktaya taşıyacak bahçe bitkileri bahçe kültürleri alanında mesafe kat ettirecek ileri teknoloji merkezi kuruyoruz. Bizim tasavvurumuz şu, ilk günden beri söylediğimiz tarımı çiftçiliği bir meslek, sanat, ekonomik faaliyet ve mutlaka bilimin teknolojinin daha çok kullanıldığı bir iktisadi faaliyet alanı olarak görüyoruz. Eskiden insanlar sadece kendi tüketimleri için sebze meyve üretirlerdi. Rakiplerimiz fazla yoktu. Uzak mesafelere götürmek zorunda değildi. Ama artık insanlar sadece kendileri ve aileleri için üretmiyor. Köyleri beldeleri şehirleri için üretmiyor. Baka toplumlar ülkeler için üretiyor. Onlar için ürettiğinizde rakipler oluyor, uzun mesafelere transfer olması gerekiyor, uzun raf ömrü olması, rekabetçi anlayış gerektiriyor. Küresel bir ekonomik aktivitenin aktöre haline geliniyor" dedi.
Bugüne kadar Alata'nın çok güzel çalışmalara imza attığını da belirten Bakan Eker, "Dünyada ilk kez çekirdeksiz limon burada üretildi. Bunu daha iyi noktaya taşımak ve sonraki süreçte ileri teknoloji merkezi olarak 7 laboratuvarın bilgi ve teknoloji merkezi, özel ölçümlerin yapıldığı laboratuvar, doku kültürü, meyve ile ilgili laboratuvar, fitopatoloji bitki hastalıkları laboratuvarı, bitki toprak ve gübre analiz laboratuvarı, bitki büyüme laboratuvarı. Bunlar bize şunu getiriyor. Hastalık ve zararlılara, kuraklığa dayanıklı yüksek kaliteli ürünler elde etmemizi sağlıyor. İlk defa bir DNA merkezi oluşturacağız. Tohumların DNA'sını yani çekirdeğindeki kromozomlarını tüm özelliklerini muhafaza edebileceğimiz bir gen merkezi olacak. Sahip olduğumuz genetik zenginlik yani çeşitli renk, tat koku özelliklerindeki ürünleri koruyacak daha iyi değerlendirme imkanına kavuşacağız. Bitkilerin ıslahını yaparken bu süreç 8-10 yıl sürebiliyor. Ama şimdi bu merkezimiz ile mevsim ve yetiştirme periyoduna artık bağlı olmayacağız. 8-10 yılda yapılacak işleri artık 12 ayda yapıyoruz. Yani yılı aya indiriyoruz. Bize ne kadar zaman kazandırıyor bir düşünün. Bu çok önemli" şeklinde konuştu.
Tarım arazilerinin miras yoluyla parçalanmasının önüne geçildiğini söyleyen Bakan Eker konuşmalarına şu şekilde devam etti:
"Son 90 yıl içerisinde tarım arazileri miras yoluyla sürekli bölünüyordu. Öyle büyüdü ki bu sorun halı büyüklüğüne geldi tarım arazileri. Biz buna son verecek bir uygulama yaptık. Üzerinde 8 yıl çalıştığımız bu problemi en yüksek rahatlık sağlayacak şekilde bir kanun çıkardık. Mecliste bütün partilerin desteği ile çıktı. Bu büyük bir reform. Gıda güvenliğini teminat altına alacak bir gelişme bu. Bu yılın sonunda 6 milyon hektar arazi toplulaştırma yapıldı. Mersin'de bu çalışmalar başarılı bir şekilde gidiyor. Temel meseleleri uzun vadeli düşünce yöntemiyle ele alıyoruz. Stratejik hamlelerle adımlarımızı atıyoruz. Aklın bilimin süzgecinden geçmiş projelerle uygulamalarla destekleme projesini geliştirdik. Destekleme miktarlarını 1,8 milyardan 9,7 milyar dolara çıkardık. İlk 6 ayda 7, 1 milyar dolara yükselecek ve yüzde 70'ini tamamlamış olacağız. Günlük değil, yüzyıllık düşünüyoruz. Türkiye'nin ekonomik büyümesine katkı sağlayacak tarımsal kalkınma hamleleri yapıyoruz. İşte bu merkezimiz de anlamlı hale getirecek, zenginlik katacak. Merkezimizi bugün sizlerle açmaktan onur duyuyor, tüm çalışma arkadaşlarımızı emek verenleri, merkez personelini tebrik ediyor, teşekkür ediyor, hayırlı uğurlu olsun diyorum."
Tarımın Mersin'in kalkınmasındaki temel dinamikler arasında yer aldığını ifade eden Mersin Valisi Hasan Basri Güzeloğlu ise, "Türkiye'nin gelişmesine katkı sağlayan Mersin'in temel dinamikleri arasında tarım önemli yer tutuyor. Tarım sektörünün bilim ve teknoloji ile yeniden değerlendirilmesi, rekabetçi anlayışla yorumlanması gerekiyor. Sayın bakanımız çok önemli bir kişilik. Son 12 yılda Avrupa'nın tarımsal üretim ülkesi en büyük haline geldi. Türkiye dünyanın 7 büyük ülkesi olarak iddiasını daha ileriye taşıyor. 2023 hedefine kararlı adımlarla ilerliyorsak tarım bu hedefin en önemli sektörlerinden biri. Bugüne kadar yapılan şekliyle değil bilimin aklın önderliğinde değerlendirilerek bakanın önderliğinde tarım ve hayvancılığı olması gerektiği gibi değerlendirmeliyiz. Alata çok önemli bir tarımsal araştırma merkezimiz. İşte bu araştırmalar sağlayacak önemli bir altyapı sağlıyor. Bizim bilim adamlarımızın emekleriyle çok önemli bir çaba ve değer üretiyor, öncülük ediyor" şeklinde konuştu.
Konuşmaların ardından açılış kurdelesi kesildi. Kurdele kesiminin ardından Bakan Eker ve Vali Güzeloğlu tesiste incelemelerde bulundu. - MERSİN
Son Dakika › Politika › Bakan Eker Erdemli'de - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?