Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay Açıklaması - Son Dakika
Politika

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay Açıklaması

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay Açıklaması

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, muhalefetin engellemeleri yüzünden zor bir çalışma dönemi geçirdiklerini belirterek, "Biz çalışıyoruz, kolay siyaset yapmıyoruz" dedi.

12.07.2012 18:20

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, muhalefetin engellemeleri yüzünden zor bir çalışma dönemi geçirdiklerini belirterek, "Biz çalışıyoruz, kolay siyaset yapmıyoruz" dedi.

İstanbul Ticaret Odası'nın (İTO) "Temmuz ayı Meclis Toplantısı"na katılan Başbakan Yardımcısı

Beşir Atalay, gündeme ilişki önemli açıklamalarda bulundu. İTO Meclis Salonu'nda gerçekleştirilen toplantıya Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay'ın yanı sıra İTO Başkanı Murat Yalçıntaş, Kırıkkale Güç birliği Platformu Üyeleri ve İTO Meclis üyeleri katıldı.

İTO'nun ilkeli çalışmalarını takdir ederek konuşmalarına başlayan Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, "İstanbul olmazsa Türkiye çok eksik olurdu. Türkiye ekonomisine çok katkısı olan bir kurum" dedi.

Beşir Atalay, Kırıkkale Güçbirliği Platformu Üyelerini İstanbul'da görmekten büyük mutluluk duyduğunu belirten Atalay, Kırıkkale'nin değişen yüzünü anlattı.

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, "Kırıkkale milletvekili olarak Kırıkkale'nin gelişmesi için elimizden geleni yapıyoruz. Kırıkkale olarak kendimizi ifade etmek istiyoruz. Ankara'ya yatırım, İstanbul'a la Kırıkkale'ye yatırım yapmak çok büyük fark.

Kırıkkale 4.bölgede yer alıyor. Kırıkkale'de bizim Kırıkkale Güç birliği diye bir platformumuz var.

Bu platformda kamu, sivil toplum yöneticileri var. Şehrin tüm kesimleri katılıyor. Toplanıyoruz. Her şeyi tartışıyoruz. Herkes Kırıkkale'de ne oluyor ne bitiyor biliyor. Kırıkkale'den çıkan 3 milletvekili olarak da biz bunların takipçisi oluyoruz. Şuan hızlı tren projesi var. TÜPRAŞ'IN orada bulunması kurulabilecek sanayi kurumları açısından teşvik edici. Özellikle savunma sanayide çalışan arkadaşlar için çok avantalı bir yer. Barut, Çelik, orada. Üniversitede mühendislik bölümünde savunma sanayi bölümü kuruldu. Biz hepimiz her desteği vermeye çalışırız" dedi.

"RUM KESİMİ AB DÖNEM BAŞKANLIĞI'NI YÜRÜTEMEZ"

Kıbrıs ekonomisinin çok büyüdüğünü ve istikrar içinde yürüdüğünü ifade eden Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, "20 Temmuz Kıbrıs Barış Harekatı'nın yıldönümü. Bu sene 20 Temmuz'da hükümet devlet adına törenlere katılacağım. KKTC ile ilgili dış politikayı biliyorsunuz. Bir mesafe alınamıyor orada. Planlı bir ekonomi oluşturuyoruz. Yardım heyetimiz var. Alt yapı yatırımlarında büyük bir gelişme var. Duble yollar yapılıyor. Su projesinin 3 tarafı da ihale edildi. Adanın gelecekteki bütün su ihtiyacını karşılayacak proje. KKTC hükümeti ile birlikte programlı bir ekonomik oluşturuyoruz. Özelleştirme ile ilgili benzer yasalar çıktı. Ekonomi orada giderek rahatlıyor. Devletin ağırlığı var. Biraz sendikaların çok farklı düzenlemeleri var. Bu özelleştirmelerle büyük bir rahatlama sağlanıyor. KKTC'de yaşam standardı çok yükseldi. Akademik hayat çok ilerde. Üniversiteler cazibe merkezi. 290 bin civarında nüfusu olan Kıbrıs'ın 47 bin öğrencisi var. Yeni turizm teşvikleri var. Yeni oteller yapılıyor" şeklinde konuştu.

Güney Kıbrıs Rum Kesimi'nin Avrupa Birliği Dönem Başkanlığı'nı yürütemeyeceğini söyleye Atalay, "Müzakereler şöyle ya da böyle sonuçlanır. Biz elimizden geleni yapıyoruz. İlkelerimiz belli. Biz eşit yapılı iki tarafı savunuyoruz. Rum tarafı sürekli oyalıyor. Avrupa Birliği dönem başkanı oldu. Ama Rum Kesimi böyle büyük bir organizasyonun dönem başkanlığını yürütemez. Müzakere nasıl giderse gitsin biz KKTC'yi güçlendiriyoruz. Önceden Türk kesimi Güney'e alışverişe giderdi. Şimdi durum başka. Güney Kıbrıs ekonomisi çok zor durumda. Neredeyse Rusya'ya üs satacak. Rusya'dan para istedi. Rusya'da oradan bize üs verin size5 milyar dolar verelim dedi. Güney kesimi böyle işlerle uğraşıyor" şeklinde konuştu.

"KOLAY SİYASET YAPMIYORUZ"

Yasama yılının bitmesiyle meclisin tatile girdiğini ifade eden Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay,

"Muhalefetin engellemeleriyle biraz zor çalışır bir dönem geçirdi.

Ama yine de temel yasalar çıktı. Ticaret Kanunu önceden çıkmıştı ama bazı sıkıntılar vardı. Bunları giderici düzenleme Haziran ayı içerisinde giderilmiş oldu. Borçlar Kanunu yürürlüğe girdi. Bunlarla ilgile doğacak sıkıntılar her zaman giderilir. Borçlar Kanunu, Ticaret Kanunu ile ilgili düzenlemeler sıfırdan yapıldı. Bunlarla ilgili uygulamadan doğacak sıkıntılar her zaman giderilebilir. Çek konusunda sıkıntı var. Ekonomiyle ilgili bakan arkadaşlarımızla görüşmeler gerçekleştiriyoruz.

Partimiz kurulduğundan beri stratejik çalışmalarda rol alan birisiyim. Biz çalışıyoruz. Kolay siyaset yapmıyoruz. Her şeyi ciddiye alıyoruz. Ekonomiden sorumlu bakanımızın başkanlığında bütün arkadaşlarımızla büyük bir çalışma var. Popülist konulara girmiyoruz. Uluslararası alanda kendimizi iyi hissediyoruz. Dünyanın yaşadığı sorunları görüyoruz. Yakınımızda ekonomik krizler yaşanırken, Türkiye'nin etkilenmemesi mümkün değildir. Ama biz Türkiye daha az etkilensin diye çok çabaladık" diye konuştu.

Demokratikleşme sürecinin en fazla önem verdiği konu olduğunu belirten Beşir Atalay, "Anaysa çalışmamız devam ediyor. Sivil Anayasa'yı önemsiyoruz. Sivil Anayasa yapılmadan Türkiye'nin demokratikleşemeyeceğini biliyoruz. 12 Eylül'ü yargılarken, 12 Eylül'ün eseri olan anayasayı uygulamanın anlamsızlığını biliyoruz. Her türlü tavizi veriyoruz. Bu şu demek oluyor. Diğer partilerde burada ciddi dursunlar. Bahane aramasınlar. Bu Anayasayı birlikte yapalım diye. Herkesin düşüncelerini almaya devam ediyoruz. Her hafta Salı günü partimizle toplanıyoruz. Anayasa çalışmalrı ne durumda bunu değerlendiriyoruz " ifadelerini kullandı.

ANAYASA MAHKEMESİ, AİHM'LE EŞDEĞER OLUYOR

Anayasa Mahkemesi'nin 23 Eylül'den itibaren bireysel başvuruları da kabul edeceğini belirten Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, "İlk defa ülkemizde İnsan Hakları Kurumu kuruldu. Bu ay içinde yasası çıktı ve yasalaştı. 23 Eylül'de de çalışmaya başlayacak. Niye 23 Eylül? 23 Eylül aynı zamanda da Anayasa Mahkemesi'nin İnsan Hakları Mahkemesi olarak da çalışmaya başlayacağı tarihtir. 23 Eylül'den itibaren bireysel başvuruları almaya başlayacak. Artık insan Hakları Mahkemesi olacak. Artık Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne Türkiye'den çok fazla dava gitmeyecek.

Bunlar Türkiye'nin demokratikleşmesi açısından çok önemli" diye konuştu.

3. Yargı Paketi'nin çıktığını ifade eden Beşir Atalay, "Son çıkan önemli reform paketlerimizden biridir. İçinde çok şey var. İcra Kanunu gibi iş hayatını ilgilendiren boyutu da var. Daha çok adalete güveni sağlayacak. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nde de yapılan eleştirileri de cevaplayacak Yargının hızlandırılmasını sağlayacak pek çok mekanizmayı içinde barındırıyor. Ayrıca Özel Yetkili Mahkemelerle ilgili düzenlemeler de bu paketin içerisinde yer aldı" dedi.

"ÇAMLICA'YA İSTANBUL MİMARİSİYLE BÜTÜNLEŞEN BİR CAMİ YAPILCAK"

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay konuşmasının ardından katılımcıların sorularını yanıtladı. Çamlıca'ya yapılması öngörülen cami projesi sorusu üzerine Atalay, "Ben doğrusu detayları çok iyi bilmiyorum. Başbakanımızın da kendi ifadesiyle tam bir İstanbul aşığı. Hem İstanbul'un Belediye başkanlığını, hem de başbakanlık yapmış olması İstanbullar için büyük bir avantaj. Çamlıca tepesindeki televizyon kulelerinin görüntüsü sevimsiz. Onların kaldırılmasını bende istemiştim. Oraya İstanbul mimarisiyle bütünleşen bir cami olacak. O görüntüler kalkacak. Anadolu yakasına güzel bir imaj verecek bir çalışma olacağını biliyorum" dedi.

Fatih Sultan Mehmet Köprüsü trafiğindeki sorunlara değinen Atalay, "Trafik son zamanda Türkiye'nin konusu oldu. Gazetelerin birinci sayfaları buna çok yer veriyor. İstanbul'da normalde bir trafik sorunu var ama artan son durumu biliyoruz. Çok çalışma yapıldı ama daha çok çalışmanın yapılması gerekir" diye konuştu.

İTO'nun Meclis Toplantısı'na katıldığı için Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay'a teşekkür ederek konuşmasına başlayan İstanbul Ticaret Üniversitesi Başkanı Dr. Murat Yalçıntaş, "Türkiye'nin demokratikleşmesi adına bakanımızın attığı çok önemli adımlar var" dedi. Başkan Yalçıntaş ayrıca büyük bir heyetle meclis toplantısına katılan Kırıkkale Güçbirliği Platformu üyelerine de teşekkür etti.

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay toplantının sonunda İTO'nun yaptığı tenis turnuvası erkekler kategorisinde birinci olan İTO Başkanı Dr. Murat Yalçıntaş'a kupasını verdi. - İSTANBUL

Kaynak: İHA

Son Dakika Politika Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement