Başbakan Yardımcısı Şimşek, Isparta'da Açıklaması - Son Dakika
Politika

Başbakan Yardımcısı Şimşek, Isparta'da Açıklaması

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, "Kadınlarımız, kızlarımız iyi eğitim alırsa, bir nesil eğitim almış gibi olur.

08.03.2017 18:08

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, "Kadınlarımız, kızlarımız iyi eğitim alırsa, bir nesil eğitim almış gibi olur. Gerçekten de iş hayatında, istihdamda fırsat eşitliği yakalanır. Bu da Türkiye'nin medeniyet yarışında daha güçlenmesini sağlar. Yani kadınlarımızın etkin olmadığı, faal olmadığı bir ekonomi tek motorla giden uçak gibidir." dedi.

Bazı ziyaretler için Isparta'ya gelen Şimşek, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla Isparta Aile ve Sosyal Politikalar Müdürlüğü tarafından şehit ve gazi yakınları için düzenlenen yemeğe katıldı.

Moda Düğün Salonu'ndaki yemekte konuşan Şimşek, anlamlı bir günde Ispartalı kadınlarla beraber olmaktan büyük bir mutluluk duyduğunu belirtti.

Kadınların, aileleri için, ülke için, millet için yaptıkları fedakarlıkların çok önemli olduğunu vurgulayan Şimşek, "Bizim kültürümüz, bizim inancımız kadını merkeze alır, kadına büyük değer verir. Hükümetlerimiz döneminde de gerçekten kadın ve erkek fırsat eşitliğinin sağlanması ve diğer bütün alanlarda kadınlarımızın desteklenmesine yönelik, özellikle istihdam, girişimcilik ve eğitim konularında çok önemli reformlar yapıldı, çok önemli adımlar atıldı, ciddi kaynak ayrıldı." diye konuştu.

"Bir adamı eğitirseniz bir kişiyi eğitmiş olursunuz ama bir kadını eğitirseniz bir neslin tamamını eğitmiş olursunuz." sözünü anımsatan Şimşek, kadınların eğitimin öncelikli konusu olduğunu kaydetti.

2002 yılında ilköğretimde eğitim gören 100 erkek öğrenci başına 91 kız öğrenci, orta öğretimde 100 erkek öğrenci başına 70 kız öğrenci düştüğünü anlatan Şimşek, bugün ilköğretimde 100 erkek öğrenci başına 102, orta öğretimde ise 100 erkek öğrenci başına 95 kız öğrenci düştüğünü ifade etti.

2000'li yılların başında üniversitede kadınlarda okullaşma oranının yüzde 12 civarında olduğunu, bugün bu oranın yüzde 40'ları aştığını anlatan Şimşek, "Kadınlarımız, kızlarımız iyi eğitim alırsa bir nesil eğitim almış gibi olur. Gerçekten de iş hayatında, istihdamda fırsat eşitliği yakalanır. Bu da Türkiye'nin medeniyet yarışında daha güçlenmesini sağlar. Yani kadınlarımızın etkin olmadığı, faal olmadığı bir ekonomi tek motorla giden uçak gibidir." dedi.

- 100 liralık verginin 24 lirası eğitime

Türkiye'de toplanan her 100 liralık verginin 24 lirasının eğitime harcandığına işaret eden Şimşek, 2000'li yılların başında her 100 liralık verginin 86 lirasının faize gittiğini, şu anda ise en büyük harcama kaleminin eğitimin oluşturduğunu açıkladı.

İş gücüne katılım konusunda da kadınlara pozitif ayrımcılık yaptıklarını, bu konuda önemli kanuni düzenlemeler ortaya konulduğunu bildiren Başbakan Yardımcısı Şimşek, gelişmekte olan ülkeler arasında kadınların iş gücüne katılımında en hızlı artışı sağlayan ülkelerin başında Türkiye'nin geldiğini kaydetti.

Şimşek, "Kadınlarda iş gücüne katılım oranı yaklaşık 10 yıl önce yüzde 23 civarındayken, bugün yüzde 33'lere çıkmış durumda. 2000'li yılların başında 6 milyon kadınımız çalışırken bugün 8,2 milyon kadınımız çalışıyor. Yani 2 milyon kadınımıza, bacımıza iş bulmuşuz, imkan sağlamışız. İnancımız gereği, kültürümüz gereği, tabii ki partimizin en önemli politika eksenlerinden bir tanesi, kadınların her alanda çok aktif bir rol üstlenmesi ve Türkiye'nin kalkınmasına katkıda bulunmasıdır." diye konuştu.

- Anayasa değişikliği

Geçen hafta Cizre, Şırnak, Bingöl, Muş gibi doğu illerini gezdiğini anımsatan Şimşek, devletin, hükümetin terörle ilgili yürüttüğü güçlü mücadele ile bölgede ciddi bir rahatlama sağlandığını ifade etti.

Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da hiçbir dönemde olmadığı kadar tekrar umutların yeşerdiğini, bir heyecan bulunduğunu belirten Şimşek, şöyle konuştu:

"Bunu sizinle paylaşmak istedim. Çünkü sizlerin güçlü desteğiyle Türkiye'nin üstesinden gelemeyeceği hiçbir sorun yoktur. Son yıllar Türkiye için zor yıllar olmuştur. Bir tarafta FETÖ ihanet şebekesi darbe girişiminde bulunmuştur. Bu, milletimiz ve Sayın Cumhurbaşkanımızın feraseti, cesareti ile püskürtülmüştür. Ortadoğu'daki kaos maalesef Türkiye'ye yönelik çok büyük tehditleri ortaya çıkarmıştır. Gerek bölücü terör örgütü, DEAŞ, gerekse FETÖ, hakikaten bu dönemde hiçbir dönemde olmadığı kadar Türkiye'yi hedef almıştır. Allah'ın izniyle Türkiye güçlü bir devlettir, Türkiye'de istikrar var, güçlü liderimiz var ve bütün bu sıkıntıların üstesinden geliyoruz. Başka bir ülke bu kadar büyük şoklarla karşı karşıya kalmış olsaydı, inanın ekonomi çoktan çökmüş olurdu, ama Allah'ın izniyle temeller sağlam. Bütün bu şoklara karşı ekonomimiz de büyük bir direnç gösteriyor. Sıkıntılarımız var, olmaz olur mu... O nedenle reform diyoruz, reform peşinde koşuyoruz. Şu anda Türkiye'nin gündemindeki en büyük reform bu anayasa değişikliği reformudur."

"Hükümetlerin ortalama ömrü 18 ay"

Türkiye'deki parlamenter sistemin arzulanan siyasi istikrarı, yönetimde istikrarı getiremediğini kaydeden Şimşek, "Ben 65'inci hükümette başbakan yardımcısıyım. Türkiye'de parlamenter sistemde 5 yılda bir seçim olsaydı, en fazla 19'uncu hükümette başbakan yardımcısı olurdum. 4 senede bir seçim olsaydı, 23 veya 24'üncü hükümette görev yapıyor olacaktım. Hükümetlerin ortalama ömrü 17,5 ay, 18 ay olmuş." dedi.

Bugün ABD'de başkanlık sistemi uygulandığını ve 240 yıllık ABD tarihinde 45 devlet başkanı geldiğini ifade eden Şimşek, anayasa değişikliğinin kişisel bir arzu olarak çıkmadığını, bir sorunu çözme çabası olarak ortada olduğunu vurguladı.

Güçlü Türkiye'nin ön koşulunun siyasi istikrar olduğunu bildiren Şimşek, yeni cumhurbaşkanlığı sistemiyle sistemdeki çift başlılığın giderileceğini anlattı.

Kılıçdaroğlu'nun sözleri

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun "Uçakta bile 2 pilot var" sözlerini anımsatan Şimşek, uçakta 2 pilot bulunduğunu ama bir kaptan pilot olduğunu belirtti.

Geçmiş yıllarda yaşanan siyasi krizlere değinen Şimşek, konuşmasına şöyle devam etti:

"Diyorlar ki 'Türkiye tek kişilik bir rejime gidecek'. Yok öyle bir şey. Bir kere her şeyden önce Cumhurbaşkanını millet seçecek, Meclis üyelerini millet seçecek. Cumhurbaşkanı kim olursa olsun, onun sınırlarını anayasa, yasalar belirleyecek. En fazla 2 dönem seçilebilecek. 5 yılda bir seçilecek, icraatını yapacak, millet beğenmezse tekrar seçmez. ABD'de, Fransa'da böyle. Bir sorun yaşanıyor mu? Bu, Türkiye için önemli bir dönüm noktası. Türkiye bu zor coğrafyada, bu kadar terör tehdidi altında zayıf bir hükümetle bu işi yürütebilir mi?"

Türkiye'de çok ciddi bir ekonomik büyüme gerçekleştiğini, bütün sıkıntılara rağmen güzel şeyler olduğunu, fakat Türkiye'ye şimdi gömleğin dar geldiğini kaydeden Şimşek, Türkiye'nin daha hızlı koşması, bunun için de Meclisin güçlü olması gerektiğini vurguladı.

Şimşek, konuşmasında hükümetin istikrarlı olması, önünü 5 yıl görebilmesi gerektiğini, anayasa değişikliğinin özünün de bu olduğunu sözlerine ekledi.

Kaynak: AA

Son Dakika Politika Başbakan Yardımcısı Şimşek, Isparta'da Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement