Bilim İnsanlarının Çalışmaları - Son Dakika
Politika

Bilim İnsanlarının Çalışmaları

Bilim İnsanlarının Çalışmaları

CHP İzmir Milletvekili Prof.Dr.Hülya Güven, bilim insanlarının yaptıkları çalışmaları, hükümetlerin desteklemesi gerektiğini belirtti.Prof.Dr.Hülya Güven, başkanlığını Prof.Dr.Gülçimen Yurtsever ile Uzman Dr.

28.10.2013 10:15

CHP İzmir Milletvekili Prof.Dr. Hülya Güven, bilim insanlarının yaptıkları çalışmaları, hükümetlerin desteklemesi gerektiğini belirtti.

Prof.Dr. Hülya Güven, başkanlığını Prof.Dr. Gülçimen Yurtsever ile Uzman Dr. Hüseyin Kurtulmuş'un üstlendiği Bilim İnsanları Derneği'nin İzmir'de yapılan 'Bilim İnsanları Hakları' konulu yıllık kongresine katıldı.

CHP İzmir Milletvekili Prof.Dr. Güven, bilim insanlarının önemine değinerek "Bilim insanları desteklenmezse bilimsel çalışmaların yapılamayacağını ve bunun sonunda ülkenin geri kalacağını, yurt dışı ile rekabet edemeyeceğini anlattı. Güven, Türkiye'nin, dünyanın önde gelen bilgi ekonomisi ve bilgi toplumları arasında yer alabilmesi için siyasi partilerin, üniversitelerin ve sivil toplum kuruluşlarının işbirliği ile ortak hedefler gerçekleştirmesi gerektiğini söyledi. Bunun için hükümetlerin ekonomi, eğitim, bilim ve sanata önem vermeleri ve politikalarını da bu hedeflere uygun düzenlemeleri gerektiğini anlatan Güven, sözlerini şöyle sürdürdü: "Ama tam tersi olarak hükümetler, bilimsel olmayan talepler ile uygulamalarda, desteklerde yanlı davranış gösterirlerse özgür düşünce ortamı ve bilimsel yeterliliğin yok edilmesine yol açarlar. Bilim insanlarının görüşleri, davranışları, kıyafetleri ne kadar aykırı gelirse gelsin hoşgörü ile bakılıp ötekileştirilmemeleri gerekir."

KADINLAR TOPLUMU YANSITIR

Kadın olarak bilim insanı olmanın zorluklarına değinen Güven, bir ülkenin gelişebilmesi için diğer pek çok alanda olduğu gibi kadınların bilim dünyasına da yoğun bir şekilde katılması gerektiğini söyledi. Güven, maalesef şu an iktidarın kadınların en basit düzeyde iş gücüne katılımını artıracak önlemler almak yerine ev işi ve çocuk bakımı ile sınırlayacak bir arayış içinde olduğunu belirtti. Hem bir anne hem de bir bilim insanı olarak kadınların yaşadığı tüm zorlukları çok iyi bildiğini belirten Güven, "Ne olursa olsun kadınlar bilim insanı olarak bu ülkeye çok gereklidir. Çünkü onların kalitesi, toplumun kalitesini ortaya koyar" diye konuştu.

MOBBİNG KAFALARDA ÇÖZÜLÜR

Lüksemburg Üniversitesi'nden Ordinaryüs Profesör Ruşen Ergeç de Avrupa kanunları kapsamında bilim insanlarının sıkça uğradığı mobbinge değindi. Ergeç, hukuki metinlerle mobbing sorununun çözülemeyeceğini, kafaların değişmesi gerektiğini söyledi. Bu kongrenin amacının bilim insanlarını bir araya getirerek farkındalık oluşturmak olduğunu anlatan Prof.Dr. Gülçimen Yurtsever, sözlerini şöyle sürdürdü: "Ücret hakları, cinsiyet ayrımcılığı, soruşturma, atamalar, kitaplar, bilim etiği ve benzeri konularda, imkan verilmemesi, iş güvencesi, bilgi uçurma... Üniversitede bir mobbing ya da haksızlık olduğunda bunu YÖK'e bildirdiğim ya da savunucusu olduğum zaman benim işimin devlet tarafından garanti altına alınması gerekiyor. Toplum sağlığını tehdit edecek ihlalleri bildiren hocaların hakkı korunmalıdır." - İZMİR

Kaynak: İHA

Son Dakika Politika Bilim İnsanlarının Çalışmaları - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement