Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı, "Türkiye olarak, iklim değişikliğiyle mücadele için bölgesel bir merkeze evsahipliği yapmaktan memnuniyet duyacağız" dedi.
Bakan Sarı, Birleşmiş Milletler Çevre Programı Akdeniz Eylem Planı (UNEP/MAP) kapsamında Atina'da düzenlenen Barselona Sözleşmesi 19. Taraflar Toplantısı'nın (COP 19) bakanlar oturumunda konuşma yaptı.
Türkiye'nin 1976 yılında taraf ülke olarak sözleşmeye imzasını attığını anımsatan Sarı, "40 yıllık süre zarfında zor zamanlar da geçirdik. Bununla birlikte biz taraf ülkeler aldığımız zamanında ve doğru kararlar sayesinde zorlukları aşmayı hep birlikte başardık" diye konuştu.
Sarı, Türkiye'nin dönem başkanlığında İstanbul'da gerçekleştirilen 18. Taraflar Toplantısı'nın bir dönüm noktası olduğunu belirterek şöyle devam etti:
"Sistemin mali sağlığını güvence altına alan kararlar kabul ettik. İstanbul'daki toplantıda, Barselona sisteminde fonlama ve işlevsellik bakımından bazı değişiklikler yaptık. Sermaye rezervinin oluşturulması kararını alarak sekretarya çalışanlarının finansal olarak devamlılığını sağladık. Birleşmiş Milletler kurallarına istinaden, taraf ülkelerin bugünkü ekonomik durumlarını dikkate alacak şekilde katkı payı sistemini modernize ettik. Ayrıca büro ve uyum komitesinin teknik şartnamelerinin kabulü, orta vadeli strateji dokümanının hazırlanması, Çevre Dostu Şehirler Ödülü'nün oluşturulması, Deniz Çöpü Bölgesel Eylem Planı'nın kabulü, Akdeniz Sürdürülebilir Kalkınma Stratejisi ve Komisyonunun gözden geçirilmesi ve yeniden yapılandırılması gibi stratejik kararlar aldık."
Türkiye'nin iki yıl boyunca büroyu yönetmiş olmasından ve bu sorumluluğu taşımaktan onur duyduğunu vurgulayan Sarı, "Büro İstanbul'da alınan kararların uygulanması hususunda çok başarılı bir dönem geçirmiştir. Bu vesileyle hepsini tebrik ederim" ifadesini kullandı.
Sarı, Barselona ve Bükreş sözleşmelerine değinerek şunları söyledi:
"İki sözleşme arasında tamamlanan mutabakat zaptı, deneyim ve bilgi paylaşımı için mükemmel bir fırsat sağlayacaktır.
Türkiye her iki sözleşmeye de taraf olan tek ülkedir. Ayrıca Karadeniz Daimi Sekretaryasına İstanbul'da evsahipliği yapma şerefine de naildir. Bu bağlamda, büro başkanı olarak Türkiye, mutabakat zaptının tamamlanması için büyük çaba sarf etmiştir. Söz konusu mutabakat zaptı, Türk boğazları ile birbirine bağlanan iki geniş coğrafyada bilgi değişimini mümkün kılacaktır. Her iki sözleşme arasında birleştirici bir köprü vazifesi gören ülkem adına kıvanç duyuyorum."
Paris İklim Değişikliği Anlaşması'nın önemine de vurgu yapan Sarı, "İklim Değişikliği için somut bir mekanizmayı da içeren daha kapsamlı bir bölgesel eyleme ihtiyaç duyduğumuzu düşünmekteyim. Bu bağlamda, Türkiye olarak biz, iklim değişikliğiyle mücadele için bölgesel bir merkeze evsahipliği yapmaktan memnuniyet duyacağız. Yunanistan'dan, bu hususu başkanlık edeceği önümüzdeki iki yıllık döneme taşımasını rica ediyorum" dedi.
Son Dakika › Politika › Çevre ve Şehircilik Bakanı Sarı Atina'da - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?