CHP Kocaeli Milletvekili Güneş: "Ab'den Hızla Uzaklaşıyoruz" - Son Dakika
Politika

CHP Kocaeli Milletvekili Güneş: "Ab'den Hızla Uzaklaşıyoruz"

CHP Kocaeli Milletvekili Güneş: "Ab\'den Hızla Uzaklaşıyoruz"

ANKARA (İHA) – CHP Kocaeli Milletvekili Hurşit Güneş, “AB'den hızla uzaklaşıyoruz.

13.02.2014 16:43

ANKARA (İHA) – CHP Kocaeli Milletvekili Hurşit Güneş, "AB'den hızla uzaklaşıyoruz. Bu uzaklaşmanın nedeni de Türkiye'de demokrasiden, insan hakları ve özgürlüklerden, gazetecilere gelen baskılardan kaynaklanan bir durumdur" dedi.

Güneş, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında son dönemde yaşanan olaylar konusunda yurt dışının bakışına dikkat edilmesi gerektiğini belirterek, Türkiye'de demokrasi ve insan haklarında gerilemenin olduğu, AB'den hızla uzaklaşıldığının gözlendiğini söyledi. Güneş, Brüksel'de Avrupa Parlamentosu Türkiye Raportörü ve diğer bazı yetkililerle görüştüğünü söyleyerek, kendisinin Başbakan Erdoğan'ın temaslarını sorduğunu ifade etti. Güneş, "AB'li yetkililer, Erdoğan'a, 'Yargı ve temel haklar ile adalet, özgürlük ve güvenlik konularının askıya alınmasından öte Kopenhag Kriterleri'nin bile ihlal edildiğini, Adalet Bakanlığı'nın HSYK üzerindeki yeni konumundan son derece rahatsız olduklarını, böyle bir girişimden önce mutlaka Venedik Komisyonu'nun görüşünün alınması' konusunda Erdoğan'ı ikaz ettiklerini' söylediler. Bu bizim, AB'den hızla uzaklaştığımız izlenimi veriyor" ifadelerini kullandı.

Başbakan Erdoğan'ın Berlin temaslarını da değerlendiren Güneş, "AB'den hızla uzaklaşıyoruz. Bu uzaklaşmanın nedeni de Türkiye'de demokrasiden, insan hakları ve özgürlüklerden, gazetecilere gelen baskılardan kaynaklanan bir durumdur. Geçen hafta Freedom House yolsuzluklar ve basın özgürlüğü rapor yayınladı ve Türkiye'yi kınadı. Bunlar ardı arkasına gelen olaylar. Kuşkusuz bu olaylar Türkiye'yi yakından ilgilendiriyor ve olumsuz etkiliyor" şeklinde konuştu.

Türkiye'nin sadece Avrupa'dan uzaklaşmadığını, ekonominin de olumsuz etkilendiğini savunan Güneş, "Türkiye kırılgan ülkeler içindeki en kırılgan ülkedir. Çünkü dış borcu en fazla ve cari işlemler açığı 65 milyar dolar gibi olağanüstü yüksektir" diye konuştu.

Bugün OECD'ye bağlı Finansal Eylem Görev Gücü toplantısının yapıldığını belirten Güneş şunları söyledi:

"Türkiye kara para aklama konusunda gri listede ama şimdi endişe duyuyoruz kara listeye alınabilir mi diye. Bu tartışılıyor. Bu sabah aldığımız izlenim, galiba kara listeye girmeyeceğiz, kurtaracağız diye umutlanıyoruz. Kara listede İran ve Kuzey Kore var, gri listede ise Ekvator, Etiyopya, Kenya, Myanmar, Pakistan, Suriye, Türkiye ve Yemen var. Amerikan Hazinesi bu konuda açıklama yapıyor ve diyor ki 'Türkiye, İran'dan beslenen ve İran ile bağlantısı olan El Kaide bağlantılı örgütlerin finansmanını yapıyor ve Suriye'ye geçişini sağlıyor.' Bu çok önemli bir iddia. Türkiye, açık açık ABD tarafından bu konuda eleştiriliyor. Türkiye'nin bu iki süren toplantısının sonucunda kara listeye alınması tartışılıyor. Çok vahim bir durum. Böyle bir şeyin olmayacağını umut ediyoruz." - ANKARA

Kaynak: İHA

Son Dakika Politika CHP Kocaeli Milletvekili Güneş: 'Ab'den Hızla Uzaklaşıyoruz' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement