GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ :
Türkiye- İran İş Forumu
Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun açıklamaları Türkiye-İran İş Forumu
Başbakan Davutoğlu: (3)
"Ben Türk ve İran iş adamlarının böyle kritik bir tarihi dönemeçte attıkları her adımda iki ülkenin birbirini daha yakından tanımasını sağlamak yanında bütün bölgeye de barış ve istikrar sunma hedefinde omuz omuza vermelerini rica ediyorum"
"İstediğimiz ve arzu ettiğimiz husus Türkiye'nin ve İran'ın sadece birbirine enerji satması veya enerji transit koridoru oluşturması değil, enerjide ortak yatırım yapmasıdır"
"Türkiye 1 milyon 700 bin civarında İranlı turisti, İranlı kardeşimizi ağırlarken geçmişte ne kadar güvenliyse, bugün de o kadar güvenlidir"
"Türk ve İranlı iş adamları bu dinamizmle, bu gelenek ve birikimle bir araya geldiğinde eminim değil şimdi hedeflediğimiz 30 milyarı, 50 milyarı da yakın zamanda aşarlar inşallah, ben buna inanıyorum"
Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Ben Türk ve İran iş adamlarının böyle kritik bir tarihi dönemeçte attıkları her adımda iki ülkenin birbirini daha yakından tanımasını sağlamak yanında bütün bölgeye de barış ve istikrar sunma hedefinde omuz omuza vermelerini rica ediyorum" dedi.
Davutoğlu, İran Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı İshak Cihangiri ile İran Ticaret Sanayi ve Madenler Odası'nda düzenlenen Türkiye-İran İş Forumu'na katıldı.
Başbakan Davutoğlu, burada yaptığı konuşmada, İran ile ilişkilerdeki üçüncü boyutun enerji olduğunu belirterek, geçmişte doğalgaz alımı ve petrol alımı sırasında zorluklarla karşılaşıldığını, kısıtlama geldiğini anımsattı.
Şimdi bu kısıtlamaların yaşanmadığını anlatan Davutoğlu, "İstediğimiz ve arzu ettiğimiz husus Türkiye'nin ve İran'ın sadece birbirine enerji satması veya enerji transit koridoru oluşturması değil, enerjide ortak yatırım yapmasıdır. Daha çok Türk enerji şirketinin İran'da enerji üretiminde yatırım yapması, İran'ın Türkiye'ye enerji bağlamında enerji satışı dışında, doğalgaz satışı dışında özellikle ortak projelerle, yenilenebilir enerji de dahil olmak üzere, projelere girmesi enerji alanındaki iş birliğimize yeni boyutlar katacak" diye konuştu.
Davutoğlu, İran Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı Cihangiri'ye, son dönemlerde basın yayın organlarına yansıyan Türkiye'nin terör saldırıları dolayısıyla yeterli güvenliğe sahip olmadığı şeklindeki iddiaları açıkça reddettiği için teşekkür etti.
"Kardeşlerimizi ağırlamaya hazırız"
Başbakan Davutoğlu, "Türkiye 1 milyon 700 bin civarında İranlı turisti, İranlı kardeşimizi ağırlarken geçmişte ne kadar güvenliyse bugün de o kadar güvenlidir. Geçmişte bu kardeşlerimizi bağrımızı nasıl bastıysak bugünde misafirperverliğimizle bu kardeşlerimizi ağırlamaya hazırız. Aynı şekilde turizm bağlamında, Türkiye'den de İran'a turizmin teşvik edilmesi gerektiğini düşünüyorum" değerlendirmesinde bulundu.
Kendisinin daha önce de İran'ı gezme fırsatı bulduğunu belirten Davutoğlu, şunları söyledi:
"İran keşfedilmemiş bir hazinedir. Sadece bir gözlemci olarak değil, bir akademisyen, bir tarihçi olarak da 2006 yılında ailemle birlikte Kum, Yezd, Şiraz, İsfahan şehirlerine gittiğimde, bu şehirlerin ortak kültürümüzü yansıtma dışında ne kadar büyük bir potansiyel taşıdığını gözleme imkanı buldum. İsfahan, 'nisfe cihan' olarak anılan güzel İsfahan bizim de kültürümüzü yansıtan tarihin en önemli başkentlerinden ve şehirlerinden biridir. Yezd, tarihi sanki dondurmuş gibi bünyesinde yaşayan en otantik şehirlerinden biridir. Şiraz ise şiirin şehridir, dolayısıyla bütün bu şehirler Türkiyeli turistlere, misafirlere çok yeni gözlem imkanları sunacaktır."
Türkiye'nin dünyada 6'ıncı büyük turizm ülkesi ve turizmde büyük bir tecrübeye sahip olduğunu anımsatan Başbakan Davutoğlu, Türkiye'deki otellerin dünya standartlarında bulunduğunu ifade ederek, "Ben turizm yatırımcılarımızı da sadece Türkiye'de değil, Şiraz'da, İsfahan'da, Yezd'de, Tahran'da, Tebriz'de görmek istiyorum. Böylece iki ülke arasındaki yatırım imkanları çeşitlenmiş ve kültürel birikimimizi dünyaya birlikte tanıtma imkanına kavuşmuş olacağız" dedi.
"Değişik yelpazelerde çok farklı boyutlarda olağanüstü imkanlar bizi bekliyor" diyen Davutoğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Ben Türk ve İran iş adamlarının, böyle kritik bir tarihi dönemeçte, attıkları her adımda iki ülkenin birbirini daha yakından tanımasını sağlamak yanında bütün bölgeye de barış ve istikrar sunma hedefinde omuz omuza vermelerini rica ediyorum. Türk iş adamları, girişimcileri son dönemde çok zor şartlar altında Afrika açılımında, daha önce Orta Asya'da, Balkanlar'da, 90'lı yıllarda gerçekleşen açılımlarda, yakın dönemde Afrika ve Latin Amerika'da gerçekleşen açılımlarda engel tanımadıklarını gösterdiler ama engel tanımadıklarını en fazla da yaptırımlar döneminde İran'da gösterdiler. Şimdi tam da bu karakterimizi, bu özelliğimizi gösterme vaktidir."
"Maalesef ticaretimiz 9 milyara doğru geriledi"
İranlı iş adamlarının ise tarih boyunca müzakere kabiliyetleriyle, dinamizmleri ve güçlü pazar anlayışlarıyla İpekyolu'na öncülük ettiklerini aktaran Başbakan Davutoğlu, "Türk ve İranlı iş adamları bu dinamizmle, bu gelenek ve birikimle bir araya geldiğinde eminim değil şimdi hedeflediğimiz 30 milyarı, 50 milyarı da yakın zamanda aşarlar inşallah, ben buna inanıyorum. 2012'de 22 milyarı bulmuştuk. Son 2-2,5 yıl içerisinde maalesef ticaretimiz 9 milyara doğru geriledi. Eğer 22 milyardan 9 milyara böyle gerilemişse, bazı arızi faktörler dolayısıyla. Şimdi de 9 milyardan 30 milyara inşallah iki yıl içinde, üç yıl içinde en geç çıkmanızı bekliyoruz. Bunun için başta belirlediğim şartlar hepimiz açısından geçerlidir" diye konuştu.
İran'la Türkiye arasında çok güçlü ekonomik tamamlayıcılık ilişkisi ve iki ülke arasında güçlü bir siyasi irade bulunduğunu da vurgulayan Davutoğlu, iş adamlarına şöyle seslendi:
"Sayın Cumhurbaşkanımızın başbakanlığı döneminde derinleşen, kökleşen ilişkilerimiz bugün güçlü siyasi iradeyle geleceğe taşınacaktır. Sizlere güveniyoruz. Girişimci sınıfımıza güveniyoruz. Ne zaman, nerede, İran'da bir engelle karşılaşırsanız, ben Sayın Cihangiri'nin sizin başbakanınız gibi muamele edeceğine inanıyorum size. İranlı girişimciler Türkiye'de ne zaman zorluklarla karşılaşırlarsa ben de kendilerine kendi başbakanları olarak muamele etme sözünde bulundum. İnşallah zorluklarla karşılaşmazsınız. Zorluklarla karşılaşırsanız işte adresleriniz burada. Türkiye-İran ilişkilerinin güzel bir geleceğe yürümesini temenni ediyorum. Büyük devlet geleneklerine, çok köklü ekonomik alt yapılara sahip olmuş bu coğrafyanın barış ve huzur coğrafyası olması için hepimizin gayret göstermesi gerektiğine inanıyorum. "
(Bitti)
Son Dakika › Politika › Davutoğlu: 'Kardeşlerimizi Ağırlamaya Hazırız' - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?