Davutoğlu'nun Yeni Balkanlar Düşü - Son Dakika
Politika

Davutoğlu'nun Yeni Balkanlar Düşü

Davutoğlu\'nun Yeni Balkanlar Düşü

Davutoğlu: "En Üst Düzeyde Diyalog Olacak. Biz Öyle Bir Balkanlar Arzu Ediyoruz."

24.06.2010 13:20

"En üst düzeyde diyalog olacak. Ticaret yolları enerji yolları inşa edilecek. Biz öyle bir Balkanlar arzu ediyoruz. Bir yerde cami varsa kilise olmaz, kilise varsa cami olmaz anlayışı olmayacak" şeklinde konuştu."

"Saraybosna yeniden inşa edilecek. Balkanları yeniden inşa edelim. Geçmişimiz beraberdi. Tarihimiz ortaktı. Geleceğimiz de ortak"

Balkan Belediyeleri İşbirliği ve Dayanışma Forumu Forum İstanbul Kongre Merkezi?nde, 12 Balkan ülkesinden 45 belediye başkanı, Türkiye?den ise 65 il ve ilçe belediye başkanının katılımıyla yapıldı.

Toplantının açılışında konuşan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, çok doğru bir dönemde böyle bir forumun yapıldığını söyleyerek, "Şehirleri inşa etmeden Balkan tarihini inşaa etmek mümkün değildir. Biz siyasi liderler, dışişleri bakanları olarak, ne kadar güzel mesaj verirsek verelim eğer halklar birbirleriyle kaynaşmazsa sokağa yansıtılamazsa, çok bir anlam ifade etmez. Asırlardır birbirleri ile yaşayan Balkanlar 20. yüzyılda maalesef biribirlerinden koptular. 20. Yüzyılın ikinci yarısından sonra, Balkanlar ikiye ayrıldı. Bir anda Balkan şehirleri birbirinden koptu. Berlin Duvarı gibi NATO ve Varşova Paktı arasında bölündü. Şehirlerin birbirlerine paralel olarak halklar, devletler birbirlerini tehdit olarak görüp o yönde siyaset geliştirdi. Selanik ile Üsküp hep birlikte yaşadı. 90'lı yıllarda tam biz soğuk savaş bitti kaynaşma olacak derken, iç çatışmalar başladı. Şehirler bölündü. Bu şehirler tarumar edildi. 90'lı yıllar Balkan tarihinde acı bir hatıra olarak kalacaktır. Yeni bir Balkanlar inşaa etmek zorundayız. En üst düzeyde diyalog olacak. Ticaret yolları enerji yolları inşa edilecek. Biz öyle bir Balkanlar arzu ediyoruz. Bir yerde cami varsa kilise olmaz, kilise varsa cami olmaz anlayışı olmayacak" şeklinde konuştu.

"ÜSKÜPTEKİ KÖPRÜ ŞEHİRLERİ BİRLEŞTİRECEK AYIRMAYACAK"

'Üsküp'teki köprü şehirleri ayıran değil birleştiren köprü olacak' şeklinde konuşmasını sürdüren Bakan Ahmet Davutoğlu, "Saraybosna yeniden inşa edilecek. Balkanaları yeniden inşa edelim. Bu mantık hoşgörü hakim olmalı. Önümüzde iki yol var. ya 90'lı yılların hatasını tekrar edeceğiz" diye konuştu.

FORUM ÜÇ GÜN SÜRECEK

Bayrampaşa Belediye Başkanı Hüseyin Bürge ise yaptığı konuşmada Türkiye ile Balkan ülkeleri arasındaki tarihi gelişime değinerek, Türkiye'nin Balkan ülkelerine özel bir ilgi ve yakınlık duyduğunu söyledi. Konuşmaların ardından Bayrampaşa Belediye Başkanı Hüseyin Bürge, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'na günün anısına hediye takdim etti.

Balkan Belediyeleri İşbirliği ve Dayanışma Forumu, Forum İstanbul Kongre Merkezi?nde , 23-25 Haziran tarihleri arasında devam edecek.

?

Kaynak: DHA

Son Dakika Politika Davutoğlu'nun Yeni Balkanlar Düşü - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement