Demokratikleşme paketi - Başbakan Yardımcısı Atalay - MUĞLA
Demokratikleşme paketi
- Başbakan Yardımcısı Atalay:
- "(Demokratikleşme paketi) vatandaşlarımızın her kesimini ilgilendiren çok önemli adımlar var. Bunların makul bir şekilde tartışılması gerekir. Bütün bunlar, tartışılarak Türkiye'nin demokratikleşmesi yönünde mesafe alması çabasıdır"
- "Ülkemiz bu yönde ciddi güzel adımlar attı. Tartışmalar, sonunda olgunlaşacak. Meclis'te bunlar daha geniş katılımlarla eminim yasalaşır. Diğer konular, özellikle nefret suçları gibi ceza kanununda yaptığımız düzenlemeler, uluslararası standartları sağlama yönünde çabalardır"
MUĞLA (AA) - Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, demokratikleşme paketiyle ilgili, "Vatandaşlarımızın her kesimini ilgilendiren çok önemli adımlar var. Bunların makul bir şekilde tartışılması gerekir. Bütün bunlar, tartışılarak Türkiye'nin demokratikleşmesi yönünde mesafe alması çabasıdır" dedi.
Muğla Valiliğini ziyaret eden Atalay, Vali Mustafa Hakan Güvençer, Belediye Başkanı Osman Gürün, vali yardımcıları ve protokol üyeleri tarafından karşılandı. Atalay, polis merasim birliğini selamlayarak Valilik şeref defterini imzaladı.
Ziyarette bir gazetecinin, "Başbakan Erdoğan tarafından açıklanan demokratikleşme paketiyle ilgili muhalefet partilerinin eleştirileri hakkında ne düşünüyorsunuz" sorusu üzerine Atalay, demokratikleşme paketi üzerinde aylarca çalıştıklarını söyledi.
Kendisinin başkanlığında bir ekipleri olduğunu, bu çalışmalarda büyük titizlik gösterdiklerini vurgulayan Atalay, "Çok kapsamlı araştırmalarla destekleyerek özellikle toplumsal araştırma ve analizleri çok iyi kullanıyoruz. Bu konularla ilgili de ona gayret ettik. Eleştirilere baktığımda, bir kısmı iyi ama eksik. Bir kısmı olanlarla ilgili endişelerini belirtiyor. Bunların hepsi olacaktır. Türkiye açık bir toplum. Doğrusu hem siyasi kesim hem sosyal ortamda bunlar değerlendirilecektir. Herkes düşüncesini söylesin, bunlar güzeldir" diye konuştu.
Seçim sistemiyle ilgili yapılan çalışmaları tartışmaya açtıklarını anlatan Atalay, "Yani tek alternatifle karar verebilirdik. Aslında üzerinde yoğunlaştığımız bir seçenek var orada ama onu da arzu etmedik. Yani istedik ki bu çok önemli ve siyasi bir karar, hem siyasi partiler hem Meclis ortamı hem de düşünce çevreleri tartışsınlar ama biz onun üçüne de hazırız. Yıllardır tartışılan bir konu. Hele seçim barajı yıllardır gündemimizde bir konu. Siyasete katılımı artıracak, teşvik edecek" diye konuştu.
- "Makul şekilde tartışılsın isteriz"
Atalay, seçim sistemiyle ilgili yapılan çalışmalarla siyaset alanının önünü biraz daha açmayı amaçladıklarını vurgulayarak, yapılan çalışmalara çok peşin, ön yargılarla bakışların çok itibar görmeyeceğini, makul tartışmalardan herkesin faydalanıp bunların olgunlaşacağını ifade etti.
Açıklanan unsurların büyük kısmının Meclis'te tartışılacağını kaydeden Atalay, şunları söyledi:
"Biz politikayı burada açıkladık ama bunların hepsi tasarılar olarak Meclise gidecek. 2-3 husus var, sadece Bakanlar Kurulu veya yönetmelik çerçevesinde çözülecek. Dolayısıyla zaten Meclis'te tartışılacak bu konular ama peşin ön yargıyla olumsuzlayanlara doğrusu ben de çok fazla kulak vermiyorum. Onlar ön yargılardır. Makul şekilde tartışılsın isteriz. Bu ön yargıların nerelerden, hangi sebeplerden geldiğini hepimiz az çok biliyoruz. Burada herkes görür ve bilir ki atılan adımlar çok önemli adımlar ve her kesimi ilgilendiriyor. Her inanç kesimini her etnik kesimi."
Yapılan çalışmaların milleti kucaklama çalışmaları olduğuna işaret eden Atalay, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Vatandaşlarımızın her kesimini ilgilendiren çok önemli adımlar var. Bunların makul bir şekilde tartışılması gerekir. Bütün bunlar, tartışılarak Türkiye'nin demokratikleşmesi yönünde mesafe alması çabasıdır. Ülkemiz bu yönde ciddi güzel adımlar attı. Tartışmalar, sonunda olgunlaşacak. Meclis'te bunlar daha geniş katılımlarla eminim yasalaşır. Diğer konular, özellikle nefret suçları gibi ceza kanununda yaptığımız düzenlemeler uluslararası standartları sağlama yönünde de çabalardır. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararları ve ülkemize dönük onların kararlarıyla ilgili birazcık telafi etmektir. Bu, bizim 11 yıldır sürdürdüğümüz çabaların bir yeni safhasıdır."
- Andımız'ın kaldırılmasına yönelik tepkiler
Bir gazetecinin, "Muhalefetin, özellikle CHP kanadının Andımız'ın kaldırılmasıyla ilgili çok ağır eleştirileri oldu, bu konuda ne düşünüyorsunuz" sorusunu ise Atalay, şöyle cevapladı:
"Bunlar Türkiye'de herkesin şikayet ettiği hususlardır. Çok eski dönemlerinden kalma, eski faşizm veya demir perde kokusu taşıyan uygulamalardır. Çok eskilerde kalmış. Demokratik ülkelerde giderek yok oluyor bunlar. Biz de tabi daha çağdaş bir topluma doğru giderken daha önce ortaokullarda kaldırılmıştı bu, bir yönetmelik değişikliği. Şimdi ilkokullarda da kaldırılmış oldu. Çok şikayetler vardı, özellikle azınlık okulları gibi. Dolayısıyla normalleşmenin sembolik adımlarından biri olarak görüyoruz."
- Valilik şeref defteri imza
- Demokratikleşme paketi açıklama
Son Dakika › Politika › Demokratikleşme paketi Başbakan Yardımcısı Atalay MUĞLA - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?