'Depremlerde mühendislik hataları, müteahhitlik hataları kadar önemli' (2) - Son Dakika
Politika

'Depremlerde mühendislik hataları, müteahhitlik hataları kadar önemli' (2)

\'Depremlerde mühendislik hataları, müteahhitlik hataları kadar önemli\' (2)

İstanbul'un Bayrampaşa İsmetpaşa Mahallesi'nde sokakta silahla vurulan bir kişi hayatını kaybetti. Polis ekipleri ve sağlık ekipleri olay yerine sevk edildi. Özel Harekat Polisleri saldırganı yakaladı.

06.04.2023 18:48  Güncelleme: 18:53

'PERSONEL VE EKİPMAN ENVANTERİNİN ÇIKARTILMASI LAZIM'

TBMM Deprem Araştırma Komisyonu'nda konuşan Milli Savunma Üniversitesi (MSÜ) Rektörü Prof. Dr. Erhan Afyoncu, depremlerin ele alınması konusunda tarihte olan depremlerin iyi bilinmesi gerektiğini söyledi. Türkiye'de bu konuda farklı disiplinlerin bir arada çalışmasında sorunlar olduğunu kaydeden Afyoncu, "Tarihçiler, jeolog ve sismologların bir araya gelmesi lazım. Şu anda biz Milli Savunma Üniversitesi olarak İTÜ ile bu bilim insanlarını bir araya getireceğiz. Hocalarımız eksik verilerle yorum yapıyor. Türkiye tarihindeki en büyük 100 depremden 15'i Antakya'da olmuş. Deprem üzerinde çalışan hocalarımızın deprem tarihi ile ilgili ön kabulleri var. İstanbul'da 250 yılda bir deprem olacak deniyor ama İstanbul'da son 4 büyük deprem 1296, 1509, 1766 ve 1894'te olmuş. İstanbul'un son büyük depremi 129 yıl önce meydana gelmiş. Türkiye'nin personel ve ekipman envanterini çıkartması lazım. Bunun tek elden yönetilmesi lazım. Envanterlere bir tuşla ulaşabilmek lazım. Başımıza gelen afetlerin çok ağır sonuçlarının olmasının tek sebebi var; şehirlerin plansız olarak kendi kendine oluşup haddinden fazla büyümesi. Başta İstanbul olmak üzere bütün şehirlerimizin daha fazla büyümesinin önüne geçmemiz lazım. Böylece afet olması halinde daha az zarar görülür ve gıda ile su krizi bu sayede daha hafif atlatılır" dedi.

'İSTANBUL'DA 100 BİN BİNA YIKILSA 10 MİLYON ARAMA KURTARMACI LAZIM'

Afet yönetiminin bir bilim dalı olduğu bilgisini paylaşan İTÜ Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Meteoroloji Mühendisliği Bölümü ve Afet Yönetim Araştırma ve Uygulama Merkezi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu, Türkiye'nin afet yönetim sistemi konusunda bir dönüşüme ihtiyacı olduğunu söyledi. Afet yönetimindeki ilk aşamanın risk azaltma olduğunu belirten Kadıoğlu, "Biz şimdi bir şey yapamayacağımız fayları konuşuyoruz ama şehirlerimize, binalarımıza bakmıyoruz. Yapısal riskleri azaltmamız lazım. Afetin olmasını bekler gibi bir durumumuz var. Afet bir kalkınma problemidir. Türkiye sürekli afetlerle yıkılırsa gelişemez. Biz parayı sürekli yıkım ve yara sarmaya harcıyoruz. Toplum tabanlı afet yönetiminde zayıfız. Afet yönetiminde toplum hep seyirci kalıyor. İstanbul'da 100 bin bina yıkılırsa 10 milyon arama kurtarmacı lazım. Halkın afetlere hazırlığı için beceri eğitimi gerekiyor" diye konuştu.


Kaynak: DHA

Son Dakika Politika 'Depremlerde mühendislik hataları, müteahhitlik hataları kadar önemli' (2) - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement