"Hacettepe Doping Kontrol Merkezi, 2014 Yılı Ekim Ayında Akredite Oluyor" - Son Dakika
Politika

"Hacettepe Doping Kontrol Merkezi, 2014 Yılı Ekim Ayında Akredite Oluyor"

"Hacettepe Doping Kontrol Merkezi, 2014 Yılı Ekim Ayında Akredite Oluyor"

TBMM Doping Komisyonu Başkanı Bak, Hacettepe Üniversitesi Doping Kontrol Merkezi'nin akreditasyonun 2011'de iptal edildiğini belirterek, merkezin 2014 yılı Ekim ayında yeniden akreditasyon alacağını kaydetti Bak: "Bu bizim için önemli bir sorundu.

13.12.2013 18:32

COŞKUN ERGÜL - TBMM Sporda Doping Sorununu Araştırma Komisyonu Başkanı Osman Aşkın Bak, Hacettepe Üniversitesi Doping Kontrol Merkezi'nin 2011'de iptal edilen akreditasyonuna 2014 yılı Ekim ayında yeniden kavuşacağını belirtti.

Komisyon, Hacettepe Üniversitesi Türkiye Doping Kontrol Merkezi'ni ziyaret etti.

Komisyon Başkanı Bak ve komisyon üyesi milletvekilleri, Hacettepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Murat Tuncer ile görüştü. Doping Kontrol Merkezi Başkanı Prof. Dr. Ahmet Başaran ve Bilimsel Koordinatörü Prof. Dr. Bekir Salih, komisyona merkezin çalışmaları hakkında bilgi verdi.

Bak, ziyaretle ilgili olarak AA muhabirine yaptığı açıklamada, ziyarette, Doping Kontrol Merkezi'nin son durumunu gördüklerini söyledi.

Numune geldikten sonra sürecin nasıl işlediğinin anlatıldığını belirten Bak, "Onu anlattılar ve kısım kısım gösterdiler. Nasıl analiz yapıldığını anlattılar. Önce numune geliyor, numune teslim alınıyor, özel bir ayrıma tabi tutuluyor; B numunesini soğuk ortama koyuyorlar. Yapılması gereken analizleri çeşitli cihazlarla nasıl yaptıklarını, neye baktıklarını, neyi araştırdıklarını kademe kademe gösterdiler bize" dedi.

Bak, Doping Kontrol Merkezi'nin akreditasyonun 2011'de iptal edildiğini anımsatarak, merkezin yeniden akreditasyon almak için başvuru yaptığını ve 2014 yılı Ekim ayında yeniden akreditasyon alınacağını kaydetti. Bak, "Bu süreç, Dünya Dopingle Mücadele Ajansı (WADA) ile birlikte yürütülüyor. WADA, ekim ayı sonuna kadar merkeze örnek numune analiz göndermiş, onlar da başarıyla yapmışlar" diye konuştu.

Tekrar akreditasyon olduktan sonra merkezin, yurtdışından veya yurt içinden gelen numuneleri analiz ederek, değerlendirebileceğini ve WADA'nın da merkezin yaptığı analizleri kabul edeceğini ifade eden Bak, "Bu bizim için önemli bir sorundu. Burada alınan numuneler Atina'ya veya Köln'e gönderiliyordu. Maliyeti, zaman süreci vardı, prestij olayı vardı" dedi.

Komisyon Başkanı Bak, doping konusunda Hacettepe Üniversitesi'nin bilgi ve birikiminin olduğunu, 2013 yılında yeni aletler aldıklarını belirterek, Gençlik ve Spor Bakanlığı'nın da merkeze 2 milyon TL destek sağladığını bildirdi.

Artık WADA'nın numunelerde daha çok şeyin araştırılmasını ve bunu da küçük numuneler içerisinde istediğini anlatan Bak, "WADA, Güney Afrika'da 2 hafta önce yaptığı toplantıda, numunelerin yeni metotlarla araştırılması konusunda kararlar aldı" dedi.

-"Hedef yılda 5 bin numune analiz etmek"

Bak, Hacettepe Doping Merkezi'nin, bütün numuneleri yapabilecek kapasitede olduğunu ifade ederek, "Yılda 3-4 bin numune alabilecekler ama bunu 5 bine çıkarmayı planlıyorlar. Orada bu işi bilen, ilaç ve doping konusunu, farmakolojiyi bilen iyi bir ekip var. Arkadaşlar heyecanlı ve bu işi yapmak için gayret içerisindeler" diye konuştu.

Üniversite Rektörü Tuncer'in bu işi yakından takip ettiğini vurgulayan Bak, "Çünkü Hacettepe gibi köklü bir üniversitenin akreditasyonun iptal edilmiş olması ona biraz dokunmuş, tabi Türkiye olarak bize de dokundu. Bunu düzeltmemiz gerekiyor" sözlerini sarf etti. - TBMM

Kaynak: AA

Son Dakika Politika 'Hacettepe Doping Kontrol Merkezi, 2014 Yılı Ekim Ayında Akredite Oluyor' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement