Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Sincan Cezaevi'nde çocuk mahkumların dövüldüğü iddiasıyla ilgili idari ve adli soruşturma başlattıklarını belirterek, "Cezaevlerinde bulunan gerek çocuklar olsun gerek gençler gerekse diğer yaşlardaki insanlar olsun hepsi bizim insanlarımız. Bize emanet. Milletimizin evlatları. Bunları korumak da devletimizin görevidir. Burada yanlış yapan birisi olduğu zaman bizim bu yanlışı himaye etmemiz asla mümkün değildir" dedi.
TBMM Adalet Komisyonu'nda, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) ile ilgili yasa teklifinin 3. maddesi kabul edildi. Teklifin maddeleri üzerindeki görüşmeler sürüyor.
CHP Ankara Milletvekili Levent Gök, teklifin 3. maddesi üzerindeki görüşmeler sırasında yaptığı konuşmada, Adalet Bakanı'nın teklif ile birçok işi üzerine aldığını oysa ülkenin adalet konusunda çok daha acil sorunları olduğunu savundu. Gök, "1 Ocak günü Sincan Cezaevi'nde 12 çocuk dövüldü. Haberiniz var mı? Bununla ilgili ağzınızdan bir tek kelime çıkmadı. Biz en azından arayıp 'araştırıyoruz' demenizi beklerdik. 6 Ocak'ta Uludere'de öldürülenler için takipsizlik verildi. Siz o öldürülen çocukların ailelerinden hangisini aradınız? Adalet arayışlarında yanlarında oldunuz mu? Tek kelime dahi etmediniz. Sizleri kınıyoruz" dedi.
MHP İstanbul Milletvekili Murat Başesgioğlu da yargıçların yurtdışına gönderilmesine bakanın karar vermesinin idari bir konunun ötesinde yargı bağımsızlığı ve hakim teminatıyla ilgili bir olay olduğunu söyledi. Başesgioğlu, maddenin anayasa aykırı olduğunu ve teklif metninden çıkarılmasını talep ettiklerini bildirdi.
CHP Zonguldak Milletvekili Ali İhsan Köktürk ise şöyle konuştu:
"Sayın Bakan bütün yetkileri kendinde topluyor. Ben şuna üzülüyorum, 52 maddelik tasarı gelmiş, bu kadar geniş yetkilerle donatılıyor Adalet Bakanı. Yargı Adalet Bakanlığı'nın arka bahçesine dönüştürülüyor ve bu aynı zamanda sadece yargının bağımsızlığını, kuvvetler ayrılığını ortadan kaldırmakla kalmıyor, rejim değişikliği de yaratıyor. Ben teklif sahibi arkadaşlarıma şunu söylemek istiyorum, niye 52 maddelik bu tasarıyı hazırladınız, 3 maddelik bir tasarı hazırlasaydınız. Bir; Türkiye'nin yönetim şekli cumhuriyet değil, meşruti krallıktır. İki; yasama, yürütme, yargı yetkisi monarka yani padişaha, krala verilmiştir. Üç; adalet işleri kral adına veziriazam Bekir Bozdağ tarafından yürütülür... Yapacaksanız darbeyi bu şekilde yapsaydınız."
-"Sincan'daki olayla ilgili adli ve idari soruşturma başlattık"-
Daha sonra söz alan Adalet Bakanı Bozdağ, CHP'li Gök'ün 1 Ocak'ta Sincan Cezaevi'nde çocuk mahkumların dövüldüğü iddiasıyla ilgili açıklama yaptı.
Olayla ilgili hem idari hem adli soruşturma başlatıldığını belirten Bozdağ, TBMM İnsan Hakları Komisyonu'nda bir heyetin de inceleme yaptığını bildirdi. Olaya ilişkin görüntüler bulunduğunu ifade eden Bozdağ, inceleme sonrasında sayım vermeyen ve bahçe kapısının kapatılmasını istemeyen bazı çocuk mahkumların gardiyana saldırdığını, başka mahkumların da saldırıya katılmasıyla arbede yaşandığının belirlendiğini aktardı.
TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu bünyesindeki Cezaevi Komisyonu'nun Başkanı Ayşe Türkmenoğlu'nun konuya ilişkin yaptığı açıklamadan bir bölüm okuyan Bozdağ, Türkmenoğlu'nun görüntüleri incelediğinde iddiaların doğru olmadığını gördüğünü açıklamasında belirttiğini vurguladı. Bozdağ, CHP'li Gök'ün arzu ederse görüntüleri izleyebileceğini anlatarak, şunları söyledi:
"Bizzat bakanlık olarak biz idari soruşturma başlattık, ayrıca idari tahkikat da başlatıldı. Bunlar doğru olmayabilir de ama bizim elde ettiğimiz verilerle şu anda bakanlığın incelemeleri çerçevesinde bu yönde olan verilerdir. Cezaevlerinde bulunan gerek çocuklar olsun gerek gençler gerekse diğer yaşlardaki insanlar olsun hepsi bizim insanlarımız. Bize emanet. Milletimizin evlatları. Bunları korumak da devletimizin görevidir. Burada yanlış yapan birisi olduğu zaman bizim bu yanlışı himaye etmemiz asla mümkün değildir. Bunu tespit ettiğimizde gereğini mutlaka yaparız. Siz de takip edin. Bu konuda ben ayrıca bundan sonraki kısmının da takipçisi olacağım."
Bozdağ, Siemens firmasının Türkiye'de rüşvet verdiği iddialarıyla ilgili sorulara da yanıt verdi. Bakan Bozdağ, şunları ifade etti:
"Siemens ile ilgili konuda bir şey ifade etmem lazım, ben Adalet Bakanıyım, soruşturmayı yürüten makam değilim. Soruşturmayı cumhuriyet savcılıkları yürütüyor. Bunlarla ilgili kararları da onlar veriyor. Cumhuriyet savcılarının takipsizlik kararları itiraza da tabi. İtiraz sonunda bir karar da veriliyor. Ama bu karar verilmiş olsa dahi yeni veriler, yeni durumlar ortaya çıktığı zaman yeniden soruşturmanın açılması, devamı mümkündür. Benim Adalet Bakanı olarak yapmam gerekip de yapmadığım zaman o zaman elbette ki 'bunu niye yapmadınız, niye eksik bıraktınız?' denebilir. Soruşturmaları yürüten yargıdaki savcılardır ve onların kararlarının niteliği ve kesinleşmesi bellidir. Bu da yeni deliller ortaya çıktığında anlaşılabilir."
MHP'li Faruk Bal'ın hakim ve savcıların yurtdışına çıkışlarının yeni düzenleme ile Adalet Bakanı'nın kararına bağlanmasını eleştiren sözlerine de yanıt veren Bozdağ, "Hakim ve savcıların dış temsilciliklerde uluslararası mahkeme veya kuruluşlarda görevlendirilmesi zaten Adalet Bakanlığı tarafından yapılmaktadır. Bunun için de HSYK'nın iznine ihtiyaç yoktur" dedi. Görevlendirmenin tek elden yapılmasının doğru bir uygulama olduğuna işaret eden Bozdağ, bunun yargısal bir faaliyet değil, idari tasarruf olduğuna dikkati çekti.
Bozdağ, "Biz burada yargıyı etkilemek, hakimleri, savcıları emrimizde göstermek, 'bizim dediğimizi yapsınlar' düşüncesi ile yapmıyoruz. Kesinlikle bununla bir irtibatı yoktur. Şu anda hakim, savcı adayları sınavla alınıyor. Bakanlık da bu sınavları bugüne kadar yaptı ama hiçbir dönemde 'bunlar bakanlığın hakimleri' denmedi. Hepsi bu milletin hakimleri, savcılarıdır. Bundan sonra da öyle olacaktır" değerlendirmesinde bulundu.
CHP Hatay Milletvekili Refik Eryılmaz da teklifin 3. maddesi üzerinde yaptığı konuşmada, teklifi eleştirerek, "Sizin 'çete, paralel devlet' dediğiniz HSYK'nın, 12 Eylül referandumundan sonra sizler tarafından anayasaya koyulduğunu unutmayın. Biz o zaman da sizleri uyardık" dedi.
Konuşmaların ardından teklifin 3. maddesi kabul edilerek, diğer maddeler üzerindeki görüşmelere geçildi. - TBMM
Son Dakika › Politika › HSYK ile İlgili Teklif - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?