İçişleri Bakanı Ala Hakkındaki Gensoru - Son Dakika
Politika

İçişleri Bakanı Ala Hakkındaki Gensoru

TBMM Genel Kurulunda, CHP'nin, İçişleri Bakanı Efkan Ala hakkında verdiği gensoru önergesinin gündeme alınıp alınmayacağı görüşülüyor.

19.04.2016 18:56
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

TBMM Genel Kurulunda, CHP'nin, İçişleri Bakanı Efkan Ala hakkında verdiği gensoru önergesinin gündeme alınıp alınmayacağı görüşülüyor.

Görüşmelerde grubu adına söz alan CHP Bartın Milletvekili Muhammet Rıza Yalçınkaya, konuşmasının başında terörle mücadelede şehit olanları anarak, fedakar vatan evlatlarına şükran duyduğunu söyledi.

AK Parti'nin iktidara geldiği 2002 yılında, durma noktasına gelen terör olaylarının geçen sürede yeniden arttığını ileri süren Yalçınkaya, "Maalesef, bugün Türkiye'de büyük acıların yaşandığı, gözyaşlarının dinmediği, şehit haberlerinin peşi sıra geldiği, bombaların patlatıldığı, vatandaşlarımızın sokakta rahatça dolaşamadığı, kendilerini ve yakınlarını güvende hissedemedikleri bir ülke haline geldiğimizi görüyoruz. Ülkemiz, canı isteyenin dilediği alçakça senaryoyu icra ettiği terör örgütlerinin uygulama platosuna dönmüştür. Örgütler rahat rahat işlerini yaparlar, hiçbir engel çıkmaz. Niçin? Çünkü İçişleri Bakanı muhaliflere, biat etmeyenlere kumpas kurmakla meşguldür" diye konuştu.

İçişleri Bakanlığının büyük bir güvenlik ve istihbarat zafiyeti içinde olduğunu iddia eden Yalçınkaya, şunları söyledi:

"Yaşanan bu dramatik kamu zafiyeti üzerine vatandaşlar, 'yol geçen hanı' ya da 'Dingo'nun hanı' tanımlamasını yaparken Sayın Bakan herhalde kınama tweetleri atmakla meşguldü. Böylece Sayın Bakan İçişleri Bakanlığından 'Twitter işleri bakanlığı'na geçmiştir. Dünyada ülkesinin başkentinde 167 vatandaşını teröre kurban verip sonra da 'Ben içişleri bakanıyım' diye o koltukta oturan bir başka bakan var mıdır, sizlere soruyorum?

Ankara'da terör örgütleri için bulunmaz bir İçişleri Bakanısınız Sayın Bakanım. Sayenizde ülke her gün gözyaşı okyanusunda yüzüyor. Bu nedenle istihbarat ve güvenlik konularındaki zafiyetlerin siyasi sorumlularının başında İçişleri Bakanı olarak siz gelmektesiniz."

Yalçınkaya, İçişleri Bakanlığının yönetim kademelerinde çekişmeler yaşandığını, atamalarda liyakatın önceliğini kaybettiğini savunarak, bunun da terörle mücadele ve güvenlik konusunda zaafa yol açtığını ifade etti.

"Devleti aramaya çıkmazdınız"

Terör örgütünün Güneydoğu'da yol kesip kimlik kontrolü yaptığını, askere alma daireleri kurduğunu, sokaklara bombalar döşediğini öne süren Yalçınkaya, İçişleri Bakanı Ala'nın ise bütün bunları görmezden geldiğini iddia etti. Yalçınkaya, "Tam bir akıl tutulması yaşanmaktadır. Sayın Bakan devlet sizsiniz, yetki sizde. Valiler, kaymakamlar, emniyet müdürleri, jandarma sizin emrinizde. Eğer, sınır güvenliğinin ortadan kalkmasıyla ülkemize girerek devlet içinde devlet olmaya kalkışanlara karşı mücadelede yetki ve sorumluluk duygusu içinde bakanlığınızın yapması gerekenleri eksiksiz olarak uygulasaydınız bugün 'Devlet nerede' diyerek devleti aramaya çıkmazdınız" ifadelerini kullandı.

İktidarın Çözüm Süreci boyunca izlediği politikaları ve bu politikaların Türkiye'yi getirdiği noktayı da eleştiren Yalçınkaya, "Dünyada terör örgütünün kendisine çekidüzen vermesine olanak tanıyan tek hükümet sizsiniz. Yani terör örgütüyle işbirliği içinde olan tek hükümet de sizsiniz" dedi.

"En kapsamlı ve büyük terörle mücadele"

AK Parti İzmir Milletvekili Hamza Dağ da grubu adına yaptığı konuşmada, terörle mücadelede şehit olanlara Allah'tan rahmet, yakınlarına başsağlığı diledi.

AK Parti'nin hiçbir ayrım yapmadan tüm terör örgütlerini kınadığını, "Benim teröristim iyidir, seninki kötü" anlayışını şiddetle reddettiğini vurgulayan Dağ, milletin terörle arasına mesafe koyamayanları ise çok iyi bildiğini ve samimiyetsizliklerini gördüğünü kaydetti.

Türkiye'nin coğrafi konumu ve giderek gelişen bir ülke olması nedeniyle ideolojileri farklı terör örgütlerinin hedefi bir ülke konumunda olduğunu dile getiren Dağı, " Türkiye Cumhuriyeti, tarihinin en kapsamlı ve en büyük terörle mücadelesi içindedir. Bu mücadele içinde hainlik yapanları kınıyorum" dedi.

Siyasi partilerin illegal yapılarla kol kola olmasının kendilerini üzdüğünü belirten Dağ, "Özellikle son dönemde illegal yapılarla hükümeti devirmek adına kurulan ittifak, meşru muhalefet düşüncesi ile kapatılamaz" diye konuştu.

Dağ'ın sözlerini, "DHKP-C'li terörist Berna Yılmaz. Sözde parasız eğitim adı altında eylemler yapmakta, bu ülkenin polisine, başbakanına, cumhurbaşkanına hakaretler yapmaktaydı. Terör örgütü üyeliğinden ceza aldı. Peki bu Berna Yılmaz ceza aldığı zaman bunu savunan, bunun için mahkeme mahkeme gezen kimdi? Gensoruyu veren CHP'ydi. Bu Berna Yılmaz daha sonra polise silah sıktı" şeklinde sürdürmesine bazı CHP milletvekilleri tepki gösterdi.

Dağ, "Biz CHP'nin vesayet odakları ile işbirliği içinde olmasını hep biliyorduk ama ne yazık ki şu anda terör örgütüyle yan yana olmanızı ise hiç anlamıyoruz. CHP Genel Başkanı, kurucu değerlere geri dönülmesinden bahsetti. Bu ülkede hiçbir kurumun, yapının kurucu değerlerle sorunu yok. Kurucu değerlerle sorunu olan bir siyasi hareket var. O da CHP" değerlendirmesinde bulundu.

"Tek ittifakımız var, o da halkla"

Sataşma nedeniyle söz alan CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel ise partisinin tüm terör örgütlerini kayıtsız şartsız kınadığını vurgulayarak, "Ama siz, IŞİD'in adını önce DEAŞ sonra DAİŞ yapacak kadar da utanmazsınız" dedi. Özel'in bu sözlerine AK Parti milletvekilleri tepki gösterdi.

Birleşimi yöneten Meclis Başkanvekili Ayşe Nur Bahçekapılı da Özel'i temiz bir dil kullanması konusunda uyardı.

Özel, CHP'nin bir tek ittifakı olduğunu, onun da halk ile kurduğu ittifak olduğunu belirterek, "Ama siz dün terör örgütüyle ittifak kurup bugün şehit cenazelerine gidecek kadar tutarsızsınız, utanmazsınız" diye konuştu.

AK Parti Grup Başkanvekili Coşkun Çakır da sataşma nedeniyle geldiği kürsüden, kullandığı "utanmaz" ifadesini Özel'e iade ettiğini söyledi. Çakır, her türlü eleştirinin yapılabileceğini, ancak edep dışına çıkılmasının kabul edilemez olduğunu vurguladı.

Kaynak: AA

Son Dakika Politika İçişleri Bakanı Ala Hakkındaki Gensoru - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement